Emil Eriksson står och stryker ett paneltak när Målarnas facktidning ringer upp. Det har gått några år sedan han mottog guldmedaljen i måleri-SM. Idag är han målare och driver familjeföretaget Tysks Måleri och färg i Rättvik tillsammans med sin mamma.

– Pappa har redan gått i pension, berättar han.

Två dagar i veckan gästspelar Emil Eriksson också på ortens gymnasieskola, Stiernhööksgymnasiet. Där undervisar han ettorna på Bygg- och anläggningsprogrammet i måleri. Under årskurs ett får eleverna prova olika moment för att de till årskurs två ska kunna välja inriktning, husbyggnad eller målerilärling och yrkesutgång.

I VM och EM har vi svenskar inte samma förutsättningar som andra länder att kunna komma på prispallen och ta medaljer.

Emil Eriksson, målare och coach

Emil Eriksson märker ett ökande intresse för måleri på skolan. I år vet han att minst tre av eleverna i årskurs ett redan bestämt sig för att välja måleriinriktningen till andra året.

Även om det inte låter som så många, är det ändå en stor förbättring jämfört med hur det varit tidigare, berättar han.

En tidnings-sida om yrkes-SM 2016, med rubriken: "Emil knep guldmedaljen"
Det har gått några år sedan Emil Eriksson mottog guldmedaljen i måleri-SM. Idag är han målare och driver familjeföretaget Tysks Måleri och färg i Rättvik tillsammans med sin mamma.

Coachar SM-kandidat

Emil Eriksson är också coach till eleven Marcus Gustafsson som redan går i tvåan. Han ska vara med i castingen till yrkes-SM i måleri, som arrangeras i Lund den 8 mars.

Själv tävlade Emil Eriksson både i EM och VM i måleri efter att ha vunnit SM 2016. Nu hoppas han kunna dela med sig av sina erfarenheter.

– Det är en väldigt duktig elev, ett riktigt målarämne. Det är många grejer som målareleverna ska göra miljoner gånger för att bli bra på det. Men på honom är det som att det sitter i händerna direkt, säger Emil Eriksson.

Kungen var förbi under SM, men sa inte så mycket. Det var en massa livvakter med honom, så det var inte många sekunder man fick prata.

Emil Eriksson, målare och coach

Några av momenten som deltagarna måste behärska är dekorationsmålning, tapetsering, färgnyansering och bildöverföring.

Emil Eriksson ser många likheter med sig själv när han ser sin elev i arbete. Båda har nerver av stål och blir inte stressade av om någon hela tiden står bakom ryggen och ser på. Något som är en fördel under tävlingarna.  

– Men i VM och EM har vi svenskar inte samma förutsättningar som andra länder att kunna komma på prispallen och ta medaljer.

Tränade på kvällar och nätter

Enligt Emil Eriksson finns det andra länder som satsar betydligt mer pengar på sina deltagare. Engelsmännen vet han till exempel får träna på arbetstid.  

– Det finns inte en chans att vi svenskar kan mäta oss med dem som kanske fått stå och träna 40 timmar i veckan.

Själv tränade Emil Eriksson på kvällar och nätter inför tävlingarna och skötte sitt ”vanliga” jobb på dagarna. Han lånade en del av en lokal på Miljönären i Rättvik, som han tidigare var anställd hos. Han fick även vara på gymnasieskolan och träna i deras lokaler på sena eftermiddagar.

Mor och far har drivit färghandeln sedan jag föddes. Och jag verkar inte ha blivit avskräckt.

Emil Eriksson, målare och coach

Idag är Emil Eriksson tacksam över erfarenheterna han fick med sig från tävlingarna. Han tycker att han växte som människa av att få vara med i både EM och VM.

I VM som arrangerades i Abu Dhabi 2017 hamnade Emil Eriksson på en tolfte plats av totalt 23 tävlande. I EM i Göteborg 2016 slutade han som tia.

Fick träffa statsministern och kungen

Emil Eriksson konstaterar att tillvaron i landslaget ligger långt ifrån vardagen som målare. Som medlem i yrkeslandslaget fick Emil Eriksson träffa både dåvarande statsministern Stefan Löfvén och kungen.

– Kungen var förbi under SM, men sa inte så mycket. Det var en massa livvakter med honom, så det var inte många sekunder man fick prata, minns han.

En tidnings-sida med bild på Emil Eriksson och Carl XVI Gustaf, med rubriken: "En kung möter en annan"
Som medlem i yrkeslandslaget fick Emil Eriksson träffa både dåvarande statsministern Stefan Löfvén och kungen.

Växte upp med färghandel

Måleriet har alltid varit en del av Emil Erikssons tillvaro. Han växte upp med att föräldrarna drev färghandel och minns hur han redan som liten lekte med penslarna.

– Mor och far har drivit färghandeln sedan jag föddes. Och jag verkar inte ha blivit avskräckt, säger han och skrattar. 

Just nu tar planeringen av Marcus Gustafssons medverkan i yrkes-SM mycket av Emil Erikssons fritid. Men en gång i månaden försöker han ändå hinna med sitt stora jaktintresse. Då jagar han hare tillsammans med sin hund.  

Emil Eriksson

  • Ålder: 26 år
  • Bor: I Rättvik
  • Gör: Lärare och driver målerifirma, coach till Marcus Gustafsson som ska vara med i castingen inför SM-tävlingarna i måleri
  • Intressen: Jakt, fiske, tränar mycket
  • Familj: Jag och min sambo. ”Vi ska gifta oss i sommar”