Ludvigs pappa arbetade på eftermiddagen så vi möttes bara i dörren hemma.

Elin Karlsson, målare
Elin Karlsson, målare på JonCon Måleri AB i Växjö Mamma till Ludvig 4 år.

– Det har funkat bra. Sambon arbetar närmare förskolan och har tagit de flesta lämningar och hämtningar. Vabben har vi delat på. Men när förskolan stängde två veckor på grund av corona fick jag ändra mina arbetstider och började redan 5.30 på morgonen. Ludvigs pappa arbetade på eftermiddagen så vi möttes bara i dörren hemma.

– Nu ska vi ha barn i mitten av mars och chefen, som är jättebra, hoppas att jag ska komma tillbaka så snabbt som möjligt. Vi får se hur det blir. Vi delade på föräldraledigheten med Ludwig så det gör vi nog den här gången också.  

I en pandemi går det inte att komma med ett snorigt barn utan då har vi fått vara hemma. Det är tråkigt när man ska jobba på ackord på ett nybygge tillsammans med två andra.

Sabina Helmér, målare
Sabina Helmér, målare på Björnssons Måleri AB i Katrineholm Mamma till Winston 1,5 år.

– Jag var föräldraledig i 1,5 år och var så sugen på att börja jobba. Men jag har fått vabba väldigt mycket sedan inskolningen på förskolan. I en pandemi går det inte att komma med ett snorigt barn utan då har vi fått vara hemma.

– Det är tråkigt när man ska jobba på ackord på ett nybygge tillsammans med två andra. Man får ha tålamod. Det börjar bli bättre nu när han härdats efter ett tag. Men det har varit väldigt frustrerande. 

Arbetsgivaren måste ju ta hänsyn till föräldraledighet och vab, men man får ofta pikar och kommentarer.

Martin Sedström, målare
Martin Sedström, nyanställd målare på Samuelssons Måleri AB i Arboga Pappa till Saga 3 år och Emil 7 år.

– Jag har jobbat 15 år och allt har bara rullat på. Men sedan jag blev pappa har jag slitits mellan två världar. Mellan arbete och som förälder. Arbetsgivaren måste ju ta hänsyn till föräldraledighet och vab, men man får ofta pikar och kommentarer. När jag sitter och planerar jobb inflikar arbetsgivaren ”Om du inte ska vara föräldraledig?” eller vid vab ”Men har du inte en fru?”

– Mönstret går igen oavsett vilken arbetsgivare jag har. De har svårt att ta in att vi är två som arbetar i familjen och att vi delar på ansvaret.

Text: Siv Öberg
Foto: Privat