Arbetsmiljöverket har granskat typiska ingångsyrken. Däribland måleriyrket, där många börjar direkt efter gymnasiet.

Av de måleriföretag som granskades hade 86 procent brister i arbetsmiljön, och myndigheten slår larm om att även unga riskerar att drabbas av belastningsskador.

”Roten till allt ont”

När vi nyligen publicerade den nyheten uppstod diskussioner på Facebook.

Så gott som alltid när vi skriver om arbetsskador, arbetsmiljö och svårigheten att orka jobba till pension kommer åsikter om att ackordet är roten till allt ont.

Det som skapar problem är byggherrarnas orimliga tidsplaner, dålig framkomlighet och ibland deras chefers dåliga planering.

Helena Forsberg, redaktör Målarnas facktidning

Med tanke på hur liten procent som mäter så faller argumentet lite redan där.

De jag pratat med som jobbar på ackord upplever inte arbetet stressigt på grund av valt lönesystem. I stället pratar de om att det krävs bra planering, ansvar och effektivt arbete vilket gör att de trivs bättre på jobbet.

Det som skapar problem är byggherrarnas orimliga tidsplaner, dålig framkomlighet och ibland deras chefers dåliga planering.

Att skylla arbetsmiljöproblem på ackordet är lite att spela arbetsgivarna i händerna. Oavsett lönesystem är arbetsgivaren ansvarig för arbetsmiljön.

En konstruktiv diskussion handlade om att målare fortfarande arbetar så mycket med kroppen jämfört med en del andra byggjobb.

Helena Forsberg, redaktör Målarnas facktidning

Behövs utveckling av hjälpmedel

En konstruktiv diskussion handlade om att målare fortfarande arbetar så mycket med kroppen jämfört med en del andra byggjobbare.

Det behövs en utveckling av hjälpmedel, hjälpmedel som går att använda överallt dagligen.

Välkommen att delta i samtalen om artiklar och målare och lackerares vardag du också, genom att maila till oss eller följa oss på vår Facebooksida.