Deltagarna fick inte veta vilka poäng domarna hade gett. Gustav Weber tror att det var noggrannhet och lugn som gav honom guldet. När han inte tävlar i SM jobbar han på Lackmästarna i Håkantorp utanför Falköping.

– Jag kan lite av varje. Där har jobbet hjälpt mig väldigt mycket, säger han.

Tävlade i fem moment

Gundars Kalkis fick silvret och Linnea bronset i fordonslackering. Båda jobbar på Bavaria i Västerhaninge. Yrkes-SM, arrangerades i år på Arenastaden i Växjö.

De tre deltagarna tävlade i fem olika moment: maskering, smart repair, design, lackering och färdigställande. Deltagarna fick uppgifter som att ta bort repor i strålkastare, lacka och slipa en skärm och att utföra en plastreparation.

– Där hade vi gjort ett hål på 20 millimeter och en spricka på ungefär 10-15 centimeter som deltagarna skulle färdigställa inför lack, berättade Samuel Jarenil, Målarnas lackstyrelse, som ingick i domarteamet.

Gustav Weber tycker att just plastreparationen hörde till de svåraste momenten.

– Det var den eller lackeringsmomentet faktiskt. I lackeringsmomentet användes en annan färgleverantör än jag har på jobbet. Därför var alla färgprodukterna helt nya för mig.

Gustav Weber arbetar med lackering under tävlingen.
Gustav Weber från Falköping är årets bästa fordonslackare. Igår vann han yrkes-SM i i Växjö.

Livesändes från Kungsmadskolan

Under lackeringen fick deltagarna förflytta sig till den närliggande Kungsmadskolan med en domare. Där skulle de slipa och lacka en skärm. Men besökarna kunde ändå i realtid följa hur deltagarna valde bland färgerna och gjorde resten av uppgifterna. Allt livesändes från skolan och kunde ses på stora tv-skärmar inne på Arenastaden. Gustav Weber tyckte att det fungerade att lackera på skolan istället.

– Det åt upp lite tid när man skulle åka dit. Men vi kunde inte vara inne på Arenastaden och lackera.

Gällde att skära vinklarna rätt

I år fanns även ett inslag med foliering i designdelen. Deltagarna fick en ritning av ett mönster som de skulle skapa. Då gällde det att mäta ut punkter och skära vinklarna rätt för att lyckas sätta folieringen.

– Jag tyckte att det gick väldigt bra. Det gör mycket att man är noga, säger Gustav Weber, som tänker fira guldet med tårta på jobbet.

Om worldskills 2022

I år arrangerades SM för åttonde gången mellan den 10 till 12 maj. 30 yrken fanns med i tävlingarna.

Worldskills Sweden är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten, genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.

Företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skolor samarbetar för att öka intresset för de olika yrkena.

World Skills Sweden har ansvar för Svenska yrkeslandslagets medverkan i Yrkes-VM, Yrkes-EM och Yrkes-NM och arrangerar också Yrkes-SM.