Ludwigh Eriksson Melin tittar in i kameran, Conny Forsberg står bakom och målar en vägg.

När många privatpersoner hade det kämpigt behövde Ludwigh och Conny prioritera.

Målaren Conny Forsberg i Gävle tittade ut genom lägenhetsfönstret den där augustimorgonen och såg att centrum i stadsdelen Bomhus var en sjö.

Åtta månader senare jobbar både hans företag Sandå och många andra firmor från hela Mellansverige fortfarande med skadorna efter den stora översvämningen.

– Många drabbade har tyckt att det var som julafton när vi målare väl kom. Då kändes det som att det kommit till en slutpunkt eftersom vi är de sista som kommer in i en lång kedja av hantverkare, konstaterar han.

Översvämningen

  • På några timmar, den 18 augusti 2021, anmäldes 2 350 vattenskador bara till Länsförsäkringar Gävleborg. I vanliga fall är det lika många som på ett helt år.
  • Sedan SMHI började sina mätningar på 1800-talet är det bara fem tillfällen som uppmätt högre nederbörd på ett dygn än de 161,6 millimeter som drabbade Gävle.
  • Det största problemet var dock att 101 av de millimetrarna kom på två timmar. Det är den i särklass största regnmängd som uppmäts i Sverige.
  • Det tidigare rekordet, på ön Hanö i Blekinge, var 79,2 millimeter

”Så jävligt kan det väl inte vara”

Kollegan Ludwigh Eriksson Melin minns också tydligt den där morgonen:

– Jag var på väg hemifrån Skutskär på morgonen för att hämta upp Conny då han ringde och berättade om allt vatten. Det var inte lika mycket i Skutskär och jag tänkte att så jävligt kan det väl inte vara.

Men det var det.

Översvämning. Under en viadukt står en bil, men bara taket sticker upp över vattenytan.
Översvämningen i Gävle var värre än vad Ludwigh Eriksson Melin kunde föreställa sig.

Ja, värre ändå.

Conny fick till och med stanna hemma och bära prylar från sitt översvämmade förråd och Ludwig tog sig knappt till jobbet.

– Jag jobbade i en lägenhet i stadsdelen Brynäs och det blev lite omvägar för att ta sig dit. Det stod bilar lite varstans med varningsblinkers och på sina håll var det helt stopp. Men jag kom både dit och hem.

Arbetet är detsamma

De förstod tidigt att det skulle bli mycket jobb.

– Framför allt när man såg hur många som drabbats väldig hårt, konstaterar de båda som i tre månader enbart jobbade med några av det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarnas hus.

Conny beskriver känslan:

– Det var ju väldigt många privatpersoner som hade det kämpigt och det gällde förstås att prioritera. Det var ju viktigast att ta det mest akuta först och så försökte nog alla att jobba.

Ingen som bor där har beställt det här jobbet. Alla har förlorat grejer och det är mer tragiskt på det viset.

Conny Forsberg

De säger att just deras arbete egentligen är detsamma, med eller utan översvämningar.

– Det är ju inte vi som moppar upp vatten och river ut allt förstört. Det handlar mer om andra yrkesgrupper, men vi är ju alla beroende av varandras arbete. Skillnaden har varit att ingen som bor där har beställt det här jobbet. Alla har förlorat grejer och det är mer tragiskt på det viset.

Yrkesmässig räddning

De fick höra många trista historier.

– En del beklagade sig över att de fått vänta länge, men många var ju jätteglada att vi var där. De insåg att det kunde tagit ännu längre tid och många drabbade i Gävle har ju fortfarande inte fått hjälp.

Deras platschef på Sandå i Gävle, Conny Asklöf, slår fast:

I normala fall brukar vi få stämpla i perioder. Nu är vi snarare begravda i jobb.

Ludwigh Eriksson Melin

– Från november 2021 har det varit fullt ös och vi kommer att hålla på med det här hela året. För de som inte upplevt översvämningen på plats är det nog svårt att förstå.

Om uttrycket ”den enes död, den andres bröd” tillåts att användas så passar det verkligen bra här.

– Det är ju jättetragiskt, förstås, det som hänt. Men för vår del yrkesmässigt har det räddat oss, för i normala fall brukar vi få stämpla i perioder. Nu är vi snarare begravda i jobb, säger Ludwigh.

Så många olika öden

Att det pratats – och pratas – om översvämningarna och dess följder i Gävle är ett som är säkert, både bland olika hantverkare och bland folk på gatan.

– Det blir mycket snack om det med kolleger. Det handlar om så många olika öden. Många målare går fortfarande på översvämningsjobb och kommer att göra det åtminstone året ut, säger Conny Forsberg.

Ludwigh och Conny målar väggar
Ludwigh Eriksson Melin (till vänster) och Conny Forsberg säger att det finns hur mycket jobb som helst kvar.

De berättar att de har kollegor i radhusområdet alldeles intill som har hur mycket jobb som helst kvar. Vi går dit och träffar en av radhusägarna, Susanne Mickelsson, som drabbades hårt när källaren blev helt översvämmad.

– Det har verkligen varit kaos och tagit lång tid, men jag är ju glad att de är här och att vi fått hjälp, säger hon.

Svårt att hitta folk

Den här dagen är det målarna Joakim Vikström, Rasmus Pettersson och Melker Löfberg som är den hjälpen i hennes källare.

I ett hus hade vatten samlats på taket och gått ner i ledningarna som exploderat.

Joakim Vikström

– Det är stora källare med mycket krångel som rör i taken och skarvar i betongen. Men jag har varit på andra vattenskador som trots allt varit värre. I ett hus hade vatten samlats på taket och gått ner i ledningarna som exploderat. Där blev det vattenskador på alla våningar, berättar Joakim Vikström.

– Det gick inte att ta sig fram till firman. Och framkomligheten på flera håll i stan existerade inte. Ett tag fick vi ha Colorama som bas när det inte gick att komma fram till firman, minns Rasmus Pettersson.

Tre manliga målare på en trappa.
Joakim Vikström, Rasmus Pettersson och Melker Löfberg har fullt upp att hjälpa människor med vattenskadade källare.

Både han och kollegorna kommer ihåg dagen efter regnet.

De flesta måleriföretag som arbetar med skadorna i Gävle skulle behöva mer folk – men det är inte lätt att hitta.

Conny och Ludwigh om yrket

Conny Forsberg Målare

Jag gillar att jobbet som målare är varierande med mycket eget ansvar. Och att man ser tydliga skillnader från det man kommer och går. Det sämsta? Ja, det är att det är tungt.

Ludwigh Eriksson Melin
Ludwigh Eriksson Melin Målare

Det bästa med jobbet är att man ser skillnad från dag till dag. Man ser ett rum växa fram. Det sämsta är att det är slitsamt och att det är mycket bubba på grejer, mycket upp och ner för trappor.

Bild: Britt Mattsson