man skrapar bort kitt från fönster

Att ta bort kittet måste göras försiktigt så inte glaset spricker. – Det är svårast där stiften sitter, säger Joppe Jakobsson.

Solen och försommarvärmen och har äntligen kommit. Eleverna på Sveriges största elitidrottsgymnasium passar på att träna sitt bollsinne tillsammans på rasten. Stämningen är på topp inför skolavslutningen.

Framtiden och fria livet närmar sig.  

– Men när eleverna slutat då får vi börja svettas på allvar, säger Joppe Jakobsson med ett skratt och med målarpenseln i högsta hugg. Å andra sidan har de tre målarna blivit lovade att få förstärkning när den tiden kommer.

Arbetsbod för fönsterjobb

Hittills har man renoverat 3-5 lärosalar åt gången och cirka 75 fönster i etapper om 5-6 veckor. När undervisningen upphör under sommaren underlättas planeringen och det blir det fritt fram att försöka hinna med så mycket som möjligt innan elever och lärare är tillbaka igen.

Mellan skolbyggnaderna står några arbetsbodar uppställda. I de nedersta bodarna renoveras fönster och i de översta finns lunchrum och toalett.

På skolgården finns arbetsbodar uppställda. På nedervåningen renoveras fönsterna och en trappa upp har hantverkarna tillgång till lunchrum och toaletter. Från vänster Fabio Minyetty, Pierre Stein och Joppe Jakobsson.

Projektet startade i september 2021. Sammanlagt är det 600 fönster och 48 lärosalar som ska renoveras, berättar Joakim Olsen, arbetsledare från Extea Bygg- och Anläggning. Beställare är lokalförvaltningen i Göteborgs stad.

Fram tills nu har man hunnit med cirka hälften av arbetet.

Tony Norrman, projektledare på Sandå, håller i den övergripande planeringen för måleriarbetet.

– Visst har vi haft stora projekt tidigare. Men det är nog 20 år sedan vi hade ett liknande av den här storleken och då lyfte vi inte ut fönsterna, konstaterar han.

Det är nog 20 år sedan vi hade ett liknande projekt av den här storleken.

Tony Norrman

Fabio Minyetti arbetar mest med att renovera lärosalarna. Han började på Sandå 2015 och kommer ursprungligen från Dominikanska Republiken där han också var målare.

– Arbetet är i stort sett detsamma där som här, men det är ju ett annat klimat vid Karibiska havet så där spacklar man inte väggarna utan målar direkt på betongen, berättar han.

Bra med variation

När han är färdig med en lärosal går han över till att måla fönster i arbetsboden.

– Det är bra med variation i jobbet. Och jag behöver inte lyfta eller bära några fönster. Det gör snickarna åt oss, förklarar han.

– Jag uppskattar att ha variation i arbetet. Ibland renoverar jag lärosalar och ibland målar jag fönster, säger Fabio Minyetty.

Under vinterhalvåret tar han ut sin semester för att koppla av ordentligt.

– Då åker jag till Dominkanska för att vindsurfa och spela beachvolley, säger han.

Många moment

Pierre Stein arbetar halvtid med fönsterrenoveringen.

– Jag har jobbat som målare i 47 år. Det här är mitt sista projekt innan jag går i pension. Det passar mej utmärkt att jobba på förmiddagarna, säger han.

– Det är många arbetsmoment så det gäller att ta det i rätt ordning och jobba systematiskt, säger Pierre Stein.

Det är många moment. Först skrapar och tvättar han bågarna. Sedan spacklar och slipar han dem. De trärena ytorna stryks med olja. Därefter grundar han och till sist blir det färdigstrykning två gånger. Att vara sysselsatt är viktigt. I synnerhet när man har det jobbigt privat.

Cancern har kommit tillbaka

– Jag fick ett tungt besked igår. Min cancer har kommit tillbaka. Så nu måste jag gå igenom cellgiftsbehandlingar igen precis som 2017. Det sliter på kroppen och det tär hårt att se de anhöriga lida, säger han.

Nu måste han vara beredd att kämpa mot sjukdomen ännu en gång.

Hoppet har aldrig övergett mej.

Pierre Stein

– Såna här saker reder man inte ut på egen hand. Man måste ha någon att prata med och det är viktigt att försöka tänka på annat så man får mental återhämtning. Jag brukar gå långa promenader eller åka ut och sportfiska. Hoppet har aldrig övergett mej, säger Pierre.

Hans arbetskamrat Joppe Jakobsson har precis som sina arbetskamrater både lång yrkeslivserfarenhet och en lång erfarenhet av livet. De vet hur snabbt förutsättningarna kan ändras.

Drabbades av stroke

– En av våra arbetskamrater dog hastigt för en tid sedan. Det var jobbigt. Vi saknar honom, berättar Joppe.

Den 15 oktober 2020 råkade han själv ut för en händelse på arbetet som kunde fått allvarliga konsekvenser.

– Jag arbetade ensam med en lägenhetsrenovering i Nol och kände att jag började bli yr. En mattläggare som kom dit, såg att jag inte mådde bra och ringde 1177, berättar han.

– Det är inte bara fönsterna som ska renoveras. Hela fasaden ska fogas om, berättar Joppe Jakobsson.

Joppe drack lite vatten, men hela rummet började snurra och han fick krypa till toaletten för att spy. Vårdpersonalen i telefon, rådde honom att åka hem, men han insåg att han inte skulle kunna köra bil och försökte få tag i sin dotter på mobilen istället.

– Hon ringde ambulansen direkt och när jag blev inlagd på Kungälvs sjukhus konstaterade dom att jag fått en stroke, berättar Joppe.

– Det visade sig att mitt blodtryck var alldeles för högt. Jag hade missat att undersöka mej och få medicin i tid, fortsätter han.

Han hade tur och klarade sig utan att få några allvarligare skador.

– Men jag har inte riktigt samma balans och minne längre och jag är mycket tröttare nu än tidigare, konstaterar han.

Kan påverka arbetssituationen

Sedan några månader är han tillbaka och arbetar heltid igen. Joppe gillar att vara igång och och träffa sina jobbarkompisar på dagarna. Han tycker det är bra att de har möjligheter att påverka sin arbetssituation tillsammans. 

– Vi föreslog att vi skulle börja jobba 6.30 på morgonen och sluta 12.00 på fredagarna istället. Det gick arbetsledningen med på, säger han uppskattande.

– Samarbetet fungerar bra så jag behöver inte komma hit så ofta. Målarna sköter sig själva, säger Tony Norrman, projektledare på Sandå.

– Så nu hinner vi att handla lite innan helgen och så brukar Fabio och jag ta en afterwork. Den sociala kontakten viktig för att man ska må bra, säger Joppe.

Letar guld som avkoppling

Men även en trevlig fritid är betydelsefullt. På frågan vad han brukar hitta på när han är ledig, plockar han hemlighetsfullt fram ett litet plaströr från sin väska. I botten ligger det små glittrande flingor.

– En tid när jag kände mej utarbetad, bestämde jag mej för att hitta på något avkopplande och berikande. Så jag började vaska guld, berättar han med ett skratt.

När han är ledig åker han ibland iväg till Smålands inland på guldletarkurs tillsammans med likasinnade.

På kvällen sitter vi framför lägerelden och pratar och sedan sover vi utomhus i sovsäckar under stjärnorna.

Joppe Jakobsson

– Genom ett medlemskap i en förening har vi fått tips var vi kan leta och lärt oss använda metalldetektorer. På kvällen sitter vi framför lägerelden och pratar och sedan sover vi utomhus i sovsäckar under stjärnorna, berättar han.

Att tillbringa mycket tid ute i naturen ger ro och motverkar stress. Men vad ska han ha guldet till?

– Jo, det ska bli till en vigselring i 24 karat åt min dotter. Jag har nog fått ihop tio gram hittills, avslöjar han entusiastiskt.