Nu har regeringen höjt pensionsåldern och vi målare är en grupp som kommer att drabbas eftersom våra kroppar slits varje dag vi går till jobbet. Bästa tipset borde vara att avråda alla att bli målare.

Att sprida kunskap om att arbeta ergonomiskt måste bli fackets viktigaste uppgift förutom att höja lönen.

Kroppen går sönder

Att jobba ergonomiskt innebär att man inte skall göra rörelser som skadar kroppen. Inte göra onaturliga rörelser, inte bära tungt, inte lyfta skadligt, inte sträcka sig när man inte når riktigt.

Det är väldigt svårt att ta till sig när man är helt frisk, att kroppen kommer att gå sönder.

Det viktigaste inte är snabbhet utan röra sig ergonomiskt.

Alltid använda skyddsmask i dammiga miljöer. Masken skulle behöva vara mindre så den kunde sitta på målarkläderna så den alltid är med på en armlängds avstånd.

Hur många gånger går man tillbaka och hämtar masken om man glömt den eller tänker jag slipar denna gång utan mask?

Vi behöver framför allt påminnas om det varje dag, skapa rutiner i vårt dagliga arbete, att vi hela tiden tänker på att röra oss ergonomiskt, att det viktigaste inte är snabbhet utan röra sig ergonomiskt.

Aktivera alla målare

Vi skulle behöva skapa en aktivitet i att röra sig ergonomisk, för att aktivera alla målarna i att tänka ergonomiskt. Dels behöver vi prata om det hela tiden på arbetsplatserna och på större arbetsplatser är det viktigt att variera arbetsuppgifterna.

Jag tror att många tänker på det redan i dag, men alla behöver en uppmuntran att ergonomi är viktigt.