Ordförande Mikael Johansson besökte målare och skolelever i Borlänge. Medan förhandlingschefen Peter Sjöstrand åkte runt i Falun och kassören Jan-Olof Gustafsson träffade medlemmar i Leksand. Besöken i Dalarna var ett av stoppen på förbundsledningens turnéplan.

– Många vill prata om tvisten vi har med Måleriföretagen om vad är en målare. Det tycker medlemmarna är en viktig fråga, säger Mikael Johansson.

Medlemsvärdet, den stundande avtalsrörelsen, men först valet.

Mer semester för äldre

Karin Svensson, målare i Borlänge, tycker fler semesterveckor för de som är äldre är en viktig fråga i både avtalsrörelse och för politikerna att ta tag i genom semesterlagen.

Jag tycker att tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet på samma sätt som annan sjukvård.

Karin Svensson, målare i Borlänge

– Jag tycker också att tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet på samma sätt som annan sjukvård.

Och pensionen.

– Våra kroppar håller inte till pension idag och nu ska vi jobba ännu längre. Det funkar inte.

– Även om det finns fler hjälpmedel idag än förr så är tidspressen hög och den sliter, säger Karin Svensson.

Karin Svensson, målare i Borlänge.

Vikten av ett eget sparande

I Hosjö utanför Falun träffar vi Mikael Laine och Tomas Lindgren. De har utvändig målning av en förskola på schemat. De lägger på färgen med spruta och sen gnuggar de in. Även här är pensionen ett samtalsämne.

– Det är så jävla snett att de höjer åldern för oss som håller på och sliter ihjäl oss, säger Mikael Laine.

Tomas Lindgren har förstått vikten av att ha ett eget sparande att dryga ut pensionen med. Det är viktigt att ta ett eget ansvar.

Jag blir förbannad på diskussionen om att höja ISK-skatten.

Tomas Lindgren

– Därför blir jag så förbannad på diskussionen om att höja ISK-skatten, säger Tomas Lindgren.

ISK står för investeringssparkonto. Där kan du investera i fonder och aktier utan att betala skatt på vinsten när du säljer. Istället betalar du en schablonskatt löpande. Förra året kom S med en rapport där man diskuterade ett tak på runt 100 000-200 000 kronor efter det skulle skatten höjas. Förslaget lades ner.

Från V finns förslaget att höja ISK skatten för de som sparat över 1 miljon medan C, L och M har förslag om att sänka ISK-skatten eller skattebefria till en viss nivå.

Örat mot rälsen

Peter Sjöstrand berättar att förbundet alltid är ute och träffar medlemmar men vissa veckor är det mer organiserat och större uppslutning av både förtroendevalda och förbundsledning.

Nu inför stundande avtalsrörelse och valet är det viktigt att ha örat mot rälsen, som han säger.

– Även om jag har förhoppningar vad medlemmarna ska rösta på så är det viktigaste att de röstar, säger Mikael Johansson.

Förbundets 3 prioriteringar i valet:

Bostadsbyggande: Genom att styra ROT till flerbostadsbeståndet kan standarden höjas utan att hyresgästerna drabbas av höga hyreshöjningar. Det ger också fler arbetstillfällen.

Krav i offentlig upphandling: När staten, kommuner och regioner beställer ska den ställa krav på svenska kollektivavtal och hjälpa till att säkra den framtida kompetensen genom krav att företagen tar emot lärlingar.

A-kassan: Den höjdes under pandemin. Målarna vill behålla den höjningen. Arbetslöshet för den enskilda är alltid en kris, oavsett när den inträffar.