Målareförbundet och Byggnads står tillsammans bakom praktikprojektet, som är en del av förbundens gemensamma studiestege. Studiestegen riktar sig till den som antingen sitter i en styrelse eller kommer att göra det.

Hur kom det sig att just du åkte till Bryssel på praktik? 

– Jag blev tillfrågad om jag ville åka efter att några som tillfrågats innan hade tackat nej. Jag tänkte att det är en chans som inte kommer igen. 

Det är en chans som inte kommer igen.

Josefine Krantz

Vad har du gjort i parlamentet? 

– I huvudsak har jag följt arbetsmarknadsutskottet och jobbat i EU-parlamentarikern Helen Fritzons,S, stab. Jag har hjälpt till med att ta fram underlag och PM inför möten. Ibland har jag hängt med på lobbyistmöten och förhandlingar och har även hälsat på hos Europafacket och på fackliga Brysselkontoret.  

Vilka lärdomar tog du med dig tillbaka till Sverige?  

– Utmaningarna som finns med att föra samman så många länder. Just arbetsmarknadsutskottet blir ju väldigt speciellt, eftersom vi har den svenska modellen. Den skiljer sig helt ifrån andra länders. Det har inte minst märkts i arbetet med direktivet om minimilönerna.

En skrämmande insikt

Fick du upp ögonen för någon ny fråga?

– Ja, plattformsdirektivet, om människor som jobbar via digitala plattformar, som Uber, Foodora och Volt. Jag har reflekterat över vad det skulle innebära om sådana plattformsföretag attackerade vår bransch. Det är skrämmande. Det skulle innebära att man gör om målare till egenföretagare, som sedan får ansluta sig till en app.

Vill du jobba mer med EU-frågor i framtiden? 

– Ja. Mitt intresse har nästan omedvetet alltid legat på storpolitik. Praktiken i Bryssel har öppnat mina ögon för att jag har ett intresse för den här typen av politik. 

Bryssel har öppnat mina ögon för den här typen av politik.

Josefine Krantz

Vad blev du förvånad över när du var i Bryssel? 

– EU får ofta kritik för att vara en ganska långsam apparat. Men det är ju för att apparaten är så himla stor. Nu när jag fick se allt det arbete som människor i parlamentet gör, vilka hjältar de är. De jobbar jämt och det ska gå snabbt samtidigt som de ska ha insikt i så många stora frågor.