Hur ser du att en högerregering kommer påverka samhället och målarnas medlemmar?

– Vi har i så fall en bister mandatperiod framför oss. Vi ska möta en lågkonjunktur med kraftigt nedrustad arbetsmarknadspolitik som jag vet inte fungerar. Det blir sänkt a-kassa, försämrad sjukförsäkring och deras så kallade arbetslinje som bygger på tron att arbetslösa får jobb och sjuka blir friska bara bidragen är tillräckligt låga.

– För de andra stora samhällsutmaningarna som utrikespolitik, energi och försvar krävs breda parlamentariska lösningar som jag hoppas politiken kan leverera.

Skulle det vara möjligt med andra konstellationer för att bilda regering?

– Inte om man lyssnar på hur debatten låtit. Däremot funkar det ju redan på flera håll med blocköverskridande samarbeten på kommunnivå. Där blir det så påtagligt att ”vi måste få firman att fungera” och därför sätter man ideologier åt sidan.

Vi ska möta en lågkonjunktur med kraftigt nedrustad arbetsmarknadspolitik som jag vet inte fungerar.

Mikael Johansson, ordförande Målarnas

Vad förväntar du dig av Socialdemokraterna i opposition?

– Att de använder sin oppositionsrätt för att driva sin politik. Det är viktigt att tala om vad man vill och kan göra. S har riktigt bra förslag. Jag tänker till exempel på arbetslivskriminaliteten där man nu börjat vända på varenda sten för att komma tillrätta med problemen.

Hade vi fått ett annat valresultat om de förslagen och åtgärderna kommit tidigare?

– Det har hänt en hel del bra saker mot slutet. Hade valet slutat annorlunda om det gjorts för ett år sedan? Det är svårt att veta. Jag och mina kollegor har länge varit tydliga med de här problemen och vad som behöver göras, så mycket kan jag konstatera.

Hur kommer Målarna driva sina prioriterade frågor framöver?

– Vår dagordning kommer inte ändras. Vi kommer fortsätta trycka på för förbättringar för våra medlemmar. Vi samarbetar inte med andra partier som vi gör med Socialdemokraterna men vänder oss till alla politiker. Däremot är intresset från en borgerlig politiker att lyssna på facket inte så stort.

Vad tycker du om valrörelsen som varit?

– Jag är pessimistisk. Den får alltmer inslag av amerikansk valrörelse och det är inte till förmån för svensk politik eller svenska väljare. Det kan slå tillbaka och göra det svårt att få rätt människor att vilja engagera sig.