Mikael Mikaelsson

– Ska du in i en lägenhet med ont om plats, som det ofta är, då är det här ett bra hjälpmedel, det är jag övertygad om, säger målaren Mikael Mikaelsson.

Mikael Mikaelsson är målare och delägare i Dalkarls Måleri i Falun, och har tillsammans med kompisen Anders Larsson tagit fram The Box; En lösning för non-woven EasyUp-tapeter.

– Det började med att jag ringde min kompis Anders och var förbannad, skrattar Mikael.

Anders Larsson, som till vardags arbetar med Led-displayer inom varuhandeln, är precis som Mikael en problemlösare.

Ilskan riktade sig mot att det inte fanns någon vettig lösning för att dra ut tapeterna. Ofta används idag pappkartongen tapeterna kommer i, eller en annan liknande låda. De båda kompisarna började spåna idéer.

– Det far omkring på golvet och sedan sista våden som alltid ”flyger” upp i limmet och ger mer jobb att torka av. ”Det behövs en bättre lösning på det här, har du någon?”

Genomtänkt

Anders Larsson ritade snabbt en prototyp och sedan har de förfinat detaljerna tillsammans. Inget märkvärdigt egentligen, men med en del genomtänkta lösningar.

Mikael Mikaelsson demonstrerar produkten som beskrivs i artikeln.
Lägg i rullen, trä bakom stången och dra upp din längd. Den låga framkanten gör att du kan skära mot de lägsta av socklar och golvlister utan att vika ned tapeten.

Lådan är i plast med en rostfri stång, lagom tung för att ligga still men inte så tung ”att den ger märken på golvet om du tappar den”. Du trär inte stången genom rullen utan lägger bara i rullen och trär tapeten på insidan där den självlåser sig i slutet av rullen.

En annan detalj är att The Box sida mot väggen är lägre än lägsta standardlistens höjd, 57mm.

– Då kommer du åt att skära mot listen utan att ”tvinga” ned tapeten, säger Mikael Mikaelsson.

Ska du göra ett servicejobb där det är trångt så är det en bra lösning.

Mikael Mikaelsson

– Ska du in och göra ett servicejobb där det är bebott och trångt så är det en bra lösning. Ibland har du bara en halvmeter ”rent” framför vägg och då finns inte plats för tapetbord och maskin, säger Mikael Mikaelsson.

De som testat är positiva

The Box säljs via Kiwitools och några enstaka butiker. De målare som testat är positiva, menar Mikael Mikaelsson, men det är svårt att komma ut med produkter brett i branschen.

– Problemet är att vi har med målare att göra, ha-ha. Nä, jag skämtar, men de som testat förstår grejen, säger Mikael Mikaelsson.

Produkten som artikeln handlar om.
Tapeten får rulla upp i glipan mellan stången och boxkanten. Har du bara en decimeter över på rullen i slutet så flyger änden inte upp och landar i klistret. Med en låg kant mot väggen går det fint att skära mot sockeln.

Det ska väl sägas i sammanhanget att Boråstapeter via ett skolprojekt tagit fram en variant av plåtlåda för samma moment, men med annan typ av lösning för rullen och med högre kanter.