malarna.nu finns ett formulär du kan fylla i men du kan också mejla din avdelning eller ringa.

Du ska ange ditt medlemsnummer eller personnummer, namn, telefonnummer, e-post, vilken avdelning du tillhör och vilket avtalsområde ditt förslag gäller – lackering eller måleri.

Sen skriver du ditt förslag till vad som ska förändras i kollektivavtalet.

Avtalsförslag handlar om mycket

– Om du inte vet exakt hur du ska skriva så kan du bara förklara vad du vill så hjälper vi på avdelningen till att skriva det som ett avtalsförslag. Eller om du ringer och pratar med oss på avdelningen, säger Mats Eriksson som är ordförande i avdelning 9 Gävle-Dala.

Om du inte vet exakt hur du ska skriva så kan du bara förklara vad du vill så hjälper vi på avdelningen till

Mats Eriksson, ordförande avdelning 9 Gävle-Dala

Avtalsförslag handlar om så mycket mer än lön, det gäller förbättringar av villkor i kollektivavtalen. Det kan handla om arbetsmiljö, resor, prislistan, glasögon med mera.

Driva medlemmarnas frågor

Ombudsmän, förtroendevalda och förbundsledningen är ute och besöker medlemmarna runt om i landet.

– Det är viktigt att vi driver frågor medlemmarna tycker är viktiga. I slutet av avtalsrörelsen måste vi veta vad som är värt att ta strid för och går det så långt att vi behöver strejka måste vi ha medlemmarna med oss, säger Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Porträttbild på Peter Sjöstrand
Peter Sjöstrand är förhandlingschef för Målarna

Om du har ett avtalsförslag som du vet att någon annan redan lämnat in, gör det du också.

För får förbundet in förslag som handlar om samma sak blir det en signal om att det här är något som fler tycker är viktigt.

Vad händer i höst?

Under hösten kommer förbundsstyrelsen utse förhandlingsdelegationen.

Det kommer hållas lokala avtalsråd i avdelningarna och regionala innan sedan det centrala avtalsrådet samlas för att lägga upp strategin.

Under hösten kommer också de 14 förbunden i LO besluta om eventuell samordning och gemensamma avtalskrav.

I början av nästa år byter förbundet avtalskrav med arbetsgivarorganisationerna för de olika yrkesgrupperna. Sen tar förhandlingarna vid och 1 maj 2023 finns det förhoppningsvis ett nytt avtal.