Det säger Annika Bok, marknadschef på Anza Pro som byter ut hela sitt proffssortiment av penslar.

Vi är i småländska Bankeryd där Anza har både produktion och utvecklingsavdelning såväl som utbildningslokaler för målare och butikspersonal.

– Först och främst ville vi göra en uppdatering av vårt sortiment, det här är ju något som utvecklas hela tiden. Även färgerna utvecklas och förändras.

Vi samarbetar mycket med målarna och det här är vad vad de vill ha.

Nina Ahlebro

– Sedan samarbetar vi mycket med målarna och det här är vad de vill ha, tillägger Nina Ahlebro, varumärkeschef Anza Pro.

Fler valmöjligheter

Det är penselserierna Basic, Elite och Platinum, alla med tillägget Pro, som försvinner. De ersätts av penslar som delats upp i två kvalitetsnivåer, Super och Classic.

Den senare består av ett sortiment som benämns som allroundpenslar medan Super är premiummärket som i sin tur delas in i tre underkategorier; Effective, som har en styvare borst som tar upp mycket färg och ska ge en robustare målarkänsla. Soft, med en mjukare borst och därmed en mjukare målarkänsla och jämnare fördelning.

Fyra penslar vilar mot en färgburk.
I Bankeryd utbildar Anza butiksersonal både i teroin och i praktiken om olika egenskaper i deras produkter.

Slutligen Special som består av ett antal specialpenslar utvecklade att fungera bäst för sitt respektive område. Penslarna i Soft och Effective finns både med trä- och gummerat plasthandtag.

Just valfriheten och ordet ”målarkänsla”, eller användarvänlighet, används frekvent när serierna presenteras.

– Yrkesmålare är ganska bestämda med vad de vill ha, men de är sällan överens. Så den absolut bästa penseln är svår att göra då ”känsla” betyder olika för olika målare.

Yrkesmålare är ganska bestämda med vad de vill ha, men de är sällan överens.

Annika Bok

– Däremot är de överens om att den ”målarkänsla” de vill ha i sina händer är det viktigaste med en pensel. Därför finns här flera valmöjligheter än tidigare så att de ska hitta den som passar dem: Styvare eller mjukare, trä eller plasthandtag, säger Annika Bok.

Viktigt att säkra upp

Men om man nu har en favoritpensel ur det gamla sortimentet som försvinner?

– Då är vi övertygade om att du kommer att hitta en lika bra motsvarighet i detta sortiment. Det har varit en viktig del i arbetet att säkra upp så att målarna känner igen sig och hittar sin favorit, säger Nina Ahlebro.

Även proffssortimentet på rollers har uppdaterats till Super och Classic och fått nya förpackningar.