Bakgrunden till projektet är att tio parter i byggbranschen, för ett år sedan vände sig till Prevent och bad organisationen att ta fram material om graviditet, amning och menstruation.

Arbetsmiljöorganisationen Prevent ägs tillsammans av LO, Svenskt Näringsliv och PTK och arbetar på uppdrag av dessa.

– Man eftersökte goda exempel på arbetsplatser som arbetat med frågorna, men även kunskapsunderlag som vad arbetsplatsen ska ta hänsyn till när en kvinna som jobbar som målare blir gravid, berättar Malin Strömberg.

Det hela mynnade ut i en egen sida på Prevent. 

Där finns nu information om mens och graviditet fokuserat på byggsektorn. Det är filmer med diskussionsfrågor och checklistor att använda på arbetsplatserna.

Malin Strömberg
Malin Strömberg, projektledare på Prevent.

För chefer och skyddsombud

Det finns även en skrift som går att ladda ned som pdf, där det mer ingående går att läsa sig till hur man kan arbeta med frågorna.

– Vi riktar oss främst till chefer och skyddsombud. Vi vill visa att det här är inget jobbigt, det är jättelätt att arbeta med de här frågorna.

Vad bör man tänka på när det gäller menstruation?

– När det gäller menstruation finns inte en rad skrivet i Arbetsmiljöverkets föreskrifter, men frågan har bubblat upp som en arbetsmiljöfråga de senaste åren.

När det gäller mens finns inte en rad skrivet i Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Malin Strömberg, projektledare

– Det handlar främst om arbetsplatsens utformning och om hygien, att det finns fullt utrustade toaletter med rinnande vatten, sopkorgar och så vidare.

Här är länk till en checklista om menssäkring av arbetsplatsen.

Fräscha toaletter med rinnande vatten och toalettpapper är en enkel åtgärd. Något som gynnar alla på arbetsplatsen och borde vara en självklarhet, men inte alltid är det.

Anledningen till att parterna nu efterfrågat detta, kan det bero på att det kommit in fler kvinnor i branschen?

– Ja, absolut. När en kvinna blir gravid står en del arbetsgivare helt handfallna. ”Åh, herregud nu är Lisa gravid, vad ska vi göra nu?”

– För det finns en ganska rigorös lagstiftning kring gravida på arbetsplatsen, och då tror jag att arbetsgivare kan bli lite rädda, ”kan vi verkligen anställa kvinnor?”

Gynnar både män och kvinnor

På Prevents sida finns en checklista för arbetsmiljön för gravida och ammande. Att det finns rutiner för riskbedömningar för gravida och en kultur som uppmuntrar att tidigt berätta om sin graviditet är några av punkterna.

– Så det vi har försökt att visa är att det här är inget svårt, det är lätt att göra rätt.

– Och allt som gör att det fungerar för kvinnor på en arbetsplats gynnar även männen, för det är ju inte så att män vill ha smutsiga toaletter och kvinnor rena. Utan de här åtgärderna gör att det blir bättre för alla.