Leila-Tiba Al-Seadi

– Våra rättigheter är inte något vi bara fått. Jag kan inte stå bredvid och titta på när något är fel, jag vill vara en del av förändringen, säger Leila-Tiba Al-Seadi om sitt fackliga engagemang.

Hon jobbar på Göteborgs måleri. Färdig målare blev hon 2016 och samtidigt började hon engagera sig i Målareförbundet.

– Det är viktigt. Jag har alltid varit en person som inte kan stå bredvid och titta på när något är fel, jag vill vara en del av förändringen.

– Våra rättigheter är inte något vi bara fått. Före oss har andra kämpat och nu behöver vi kämpa för att behålla och förbättra våra villkor.

Redan 2017 började Leila-Tiba Al-Seadi engagera sig i tävlingarna som facket och arbetsgivarorganisationen arrangerar tillsammans genom Måleribranschens yrkesnämnd.  Hon har tagit fram moment, genomfört uttagningar och varit domare.

Samma koncept, större frihet

SM-tävlingarna som avgjordes i våras hade samma koncept som tidigare men de tävlande fick större estetisk frihet. De tävlande hade fria kulörval och fick en lista med tapeter att välja från.

– Vi bedömde även det estetiska, hur de knöt ihop båset. Temat var Våga synas som de tolkade själva. Det var spännande för domare och publik att komma tillbaka och se hur båsen blev med en större variation än tidigare år.

Jag tycker om att jobba med ungdomar och har alltid haft lärlingar.

Sedan i juni är målaren Leila-Tiba Al-Seadi coach för landslaget.

– Jag är så tacksam att jag fick förtroende. Det är väldigt kul att visa upp duktiga målare och jag tycker om att jobba med ungdomar. Jag har alltid haft lärlingar.

Ett ungt landslag

Årets landslag består av de tre främsta från SM i våras. Det är ett väldigt ungt landslag där alla går tredje året på gymnasiet, ingen har kommit ut i yrkeslivet som lärling än.

– Det är unikt att de är så unga och säger något om nivån.

Leila-Tiba Al-Seadi
Leilas uppgift är att sätta landslaget i träning, ge tips och finnas där som ett stöd.

Leilas uppgift är att vara expert på tävlingsuppgifterna och sätta dem i träning, ge tips och finnas där som ett stöd i kommande mästerskap. Nästa år EM i Gdansk, Polen och så småningom VM.

Innan dess ska tävlingskommittén också ta ställning till vem av de tre (Wilma Engelbrektsson, Celine Hansen och Marcus Gustafson) som utvecklats bäst och får äran att representera Sverige.

Behöver inte vara ovänner

Som fackligt engagerad sitter Leila i styrelsen för avdelning 3 och sektionen i Göteborg.

– Avdelningen har en styrelse med många nya och unga. Det fungerar väldigt bra och vi är ett engagerat gäng.

Nu startar avtalsrörelsen och Leila-Tiba Al-Seadi kommer tillsammans med sina fackliga kollegor träffa medlemmar och samla sig kring vilka krav som ska ställas på arbetsgivarna för att målare och lackerare ska få bättre villkor i sina kollektivavtal.

– Vi behöver inte vara ovänner men vi har olika intressen, vi arbetstagare och arbetsgivarna.

Leila-Tiba Al-Seadi

Ålder: 27 år.

Bor: Göteborg.

Familj: Pojkvän.

Kör: Firmabil, annars åker jag kollektivtrafik.

Läser: Dåligt, men lyssnar på ljudböcker i genren true crime.

Lyssnar: R’n’B, hiphop.

Tittar på: The Office.

Äter helst: Mexikanskt och kolgrill som den irakier jag är.

Dricker: Cocacola, inte zero.

Drömresmål: Har alltid velat åka till Indien, älskar indisk mat.

Förebild: Min mamma. Hon flydde från krig och gav oss en toppenuppväxt med de få medel hon hade.