Göteborgs stadsbild håller på att förändras, konstaterar Joakim Johansson, när han parkerar bilen utanför en av stans största byggarbetsplatser vid Järntorget.

Här har ett 102 meter högt hotell vuxit upp den senaste tiden.

– Folkets hus bredvid, ser ju nästan ut som en friggebod numera, säger Joakim fundersamt när han passerar avspärrningarna med en påse bullar som han köpt för att bjuda målarna på.

Det blivande hotellet kommer att ingå i Nordic Choice Hotels som ägs av Petter Stordalen. Huvudentreprenör är K21.

För närvarande arbetar sammanlagt 130 hantverkare på byggarbetsplatsen. Målarna från Celanders måleri har varit i gång sedan i december förra året.

Janne Thorkilsson, lagbas och MB-ombud för målarna är helnöjd med både planering och ordning på byggarbetsplatsen.

– Det fungerar jättebra. Framkomligheten är utmärkt och det har inte inträffat några incidenter. Vid några tillfällen har vi upptäckt brister, men de har åtgärdats innan det hunnit hända något allvarligt, säger han.

På trettionde våningen håller målaren Renée Laatikainen på att göra rent golvet.

– Vi började från fjärde våning och har jobbat oss uppåt bit för bit. Nu har vi bara ett par våningar kvar till toppen, så vi borde vara klara snart, säger hon med ett skratt.

Renee Laatikainen och Joakim Johansson.
Städningen är viktig. Renee Laatikainen skraper rent golvet från spackelrester, när Joakim Johansson kommer på besök.

Tydlig gräns krävs

Utsikten är magnifik. Härifrån ser man hela Göteborgs hamnområde och stadsdelarna västerut ända bort till öppet hav.

Men nu är det dags att ta hissen ner för att äta frukost i en av byssjorna utanför nybygget.

Målarna droppar in en efter en och slår sig ner vid fikabordet, medan Fredrik Hede fyller på vatten i kaffebryggaren.

När alla satt sig och börjat äta sina smörgåsar, undrar Joakim Johansson vilka frågor de tycker att Målareförbundet ska fokusera på i de kommande avtalsförhandlingarna.

– Det måste bli en tydlig gräns för vem som är målare och vem som inte är det. Det är dags att säga upp dom som inte har utbildningsbevis, framför Fredrik Hede.

Det blir fel när seriösa måleriföretag hellre anlitar utländsk arbetskraft än tar emot lärlingar.

Fredrik Hede

– Visst är EU bra på många sätt, men det blir fel när seriösa måleriföretag hellre anlitar utländsk arbetskraft än tar emot lärlingar. Det kan leda till att återväxten i branschen kollapsar, fortsätter han.

Joakim Johansson håller med:

– Det är många målare som tycker att det är viktigt. Tyvärr förekommer det en hel del illegal arbetskraftinvandring. Det måste vi få stopp på. Servicearbetaravtalet har upphört, men nu är det nödvändigt att vi går vidare med den här typen av problem. Vi håller på och driver ett ärende i Arbetsdomstolen just nu som handlar om det du tar upp, svarar han.

– Vi vill att den som blir anställd som målare ska ha ett utbildningsbevis som styrker att man har utfört 6 800 arbetstimmar innan man får jobb, fortsätter han.

Peter Karlsson
– Jag började sommarjobba som målare 1973 och sedan har jag fortsatt, säger Peter Karlsson.

Skeptisk till skiftarbete

En annan sak, menar Joakim, är att det kanske snart kan bli aktuellt med skiftarbete på byggarbetsplatserna.

– Hur ställer ni er till det?

Sofia Klingvall, målare och MB-ombud, tror inte det är genomförbart för målarnas del.

– Vi kan ju inte påskynda torktiderna för färgen, säger hon skeptiskt.

– Då är det viktigare att facket ser till att våra löner höjs. Det är ohållbart att lönerna släpar efter när priserna på livsmedel och allt annat hela tiden stiger, framhåller hon.

Det är ohållbart att lönerna släpar efter när priserna på livsmedel och allt annat hela tiden stiger.

Sofia Klingvall

Målarna vill även diskutera ackordsprislistan som de anser behöver räknas upp. Nya moment som tillkommit finns inte med i listan.

– Till exempel dammbindning av betongväggar som blivit allt vanligare på många håll. Det kräver att man skyddar tak och gipsväggar och innebär mycket extraarbete, säger Janne Thorkilsson.

Fredrik Hede menar att städning, fogning och hörnjärn också borde ingå i prislistan.

Ersättning släpar efter

Men Janne Thorkilsson anser att det är bättre att lägga så mycket som möjligt av ersättningen på färdigstrykning, eftersom målarna inte arbetar med fogning och hörnjärn under så stor del av sin arbetstid. Det skulle ge bättre förtjänster resonerar han.

Fredrik Hede tycker att det framför allt måste det bli en annan prissättning överlag.

– Vi kan ju inte hålla på att räkna ören. Vi ska väl tjäna på att arbeta på ackord? Vad är det annars för mening med det? undrar han.

Fredrik Hede
Fredrik Hede tycker att planeringen av jobbet fungerar bra. – Vi jobbar helt själva och har gott om plats, säger han.

Ytterligare en sak som målarna vill ta upp är friskvårdsersättningen. För deras del ligger den på 2 000 kronor om året. Men med den senaste tidens prisutveckling så släpar den efter anser dom.

– Avgifterna har höjts kraftigt. Idag kan det kosta 7 000 kronor med ett friskvårdskort, medger Joakim Johansson.

Dyrare att köra

Det gäller ju även kostnader för resor till och från jobbet. En del av målarna har långt att köra.

Renée Laatikainen är bosatt några mil utanför Göteborg och har fått betydligt högre kostnader för att ta sig till byggarbetsplatsen vid Järntorget.

– Visst vore det bra att ha nära till jobbet, men när man har barn har man inte råd att bo i centrum. Det är en omöjlighet. Jag kör tio mil om dagen för att komma till mitt arbete, säger hon.

Thomas Karlsson
Thomas Karlsson sätter upp hörnjärn. Ska hörnjärn ingå i ackordsprislistan? Det råder det delade meningar om.

Så är det även för Thomas och Peter Karlsson:

– Jag har jobbat på Celanders Måleri sedan 1987 och alltid pendlat till jobbet. Nu har jag 13,8 mil att köra varje dag. Det var bra när reseersättningen infördes, men den behöver räknas upp, säger Thomas.

Men Peter är den som längst att köra. Hela 18 mil. Då blir det blir dyrt att tanka.

 – Är ni beredda att gå ut i strejk för högre lön och bättre reseersättning? frågar Joakim målarna. Han får ett enhälligt ja till svar.

Viktigt att få med sig förbundet

Janne Thorkilsson, tycker det är viktigt att man i så fall får med sig Elektrikerförbundet för att det ska bli större tyngd bakom kraven.

Men att bara ta ut vissa arbetsplatser i strejk är ingen bra modell, anser Fredrik Hede.

För att strejken ska bli kännbar måste alla målare strejka samtidigt. Då har man bättre möjligheter att få igenom sina krav, menar han.

Glad stämning i lunchrummet.
Sofia Klingvall, till höger, är gravid och på tillfälligt besök för att hålla kontakten med sina arbetskamrater. Hon säger att hon saknar gemenskapen på jobbet.

Joakim Johansson lyssnar uppmärksamt och sammanfattar:

– Det var roligt att hälsa på er Är det alltid så här livat när ni äter frukost? undrar han med ett skratt.

– Jag har besökt en hel del arbetsplatser den senaste tiden för att fånga upp vad målarna tycker på olika håll. Det är helt klart att det finns en hög konfliktvilja, konstaterar han.