Nu har vi fått en inflation på upp till 12 procent, priset på målarens jobb har alltså sänkts med samma summa. De stora företagen, bankerna och byggjättarnas ekonomer säger att det är lönerna som driver inflationen.

Tyvärr har detta partiska och enligt oss rent lögnaktig påstående spridit sig in i LO-ledningen.

Inflationens orsaker

Grunden till inflationen är att företagen höjer sina priser för att garantera sin vinstnivå. Här presenterar vi andra välkända orsaker till inflationen:

  1. En oansvarig politik där bank och fastighetssektorn har tillåtits att härja fritt genom ett avreglerat bankväsende.

    Utförsäljningen av stora delar av allmännyttan till riskkapitalister och avsaknaden av en statlig bostadspolitik har skapat en bostadsbrist som trissat upp priserna på bostäder.

    Detta har gynnat bankerna som glatt tryckt pengar och gjort svenskarna till ett av världens mest skuldsatta folk, många kommer drabbas hårt av de stigande räntorna.

  2. Inflationen har även orsakats av politikernas anslutning till EU:s nyliberala politik, ett exempel är energipolitiken med privatiseringen av elen och skapandet av en elmarknad som gett oss ockerpriser på el, i stället för en elförsörjning efter behov till folket och industrin.

  3. Den har orsakats av Sveriges deltagande i EU:s sanktioner mot bland annat Ryssland, som slår hårdare mot EU:s befolkning än mot Ryssland självt.

  4. Den har skapats av nedrustningen av beredskapslager i en naiv tro på marknaden. Vilket orsakat brister i leveranskedjor med fördyringar till följd. Givetvis kunde denna lista göras längre. 

Ovanstående, enligt oss totalt oansvariga politik för Sverige, har skapat rekordmånga miljardärer bland överklassen, så att Sverige är världsbäst på miljardärer per capita 2022!

Risk för konkurs

Nu vill LO gå ut med lönekrav på 4,4 % och därmed acceptera en lönesänkning, för att “rädda” Sverige som det heter. Effekten kommer att bli den motsatta, vi räddar inte Sverige utan vinsten åt överklassen.

Vår förlorade köpkraft kommer leda till konkurser bland massvis av småföretag som lever av vår konsumtion, tänk pizzabagarn. Detta i sin tur kommer att skapa en arbetslöshet som är större än idag.

Nu vill LO gå ut med lönekrav på 4,4 % och därmed acceptera en lönesänkning.

Utsikten för ungdomarna att få ett jobb kommer att minska och de som får ett arbete kommer få se sin lön sänkt. Samtidigt pratar regeringen och branschföreträdare om vikten att locka ungdomar till hantverksyrkena. Det pratet hänger inte ihop med sänkta löner.

Det ekonomiska systemet kanske inte facket ensamt kan förändra, men vi kan försvara vår position. Det är regeringens uppgift att rädda Sverige. Vilket dom har lovat att göra. Arbetarna gör det redan varje dag.

Vi som arbetar kan tillsammans höja priset på vårt arbete och/eller utnyttja tillfället och kräva en arbetstidsförkortning.

Tillägg för inflation

Genom sammanhållning kan vi kräva full kompensation och dyrtidstillägg för inflationen. Visa att vi är en kamporganisation, det har vi hört vår ordförande Micke Johansson säga.

Då överlämnar vi stafettpinnen till ungdomen; stå upp för er rätt och håll ihop, en för alla, alla för en, det är vägen att gå.

Stå upp för er rätt och håll ihop, en för alla, alla för en.

Annars är risken att budskapet till ungdomarna blir; vik ner dig, det är ingen idé att försöka kämpa, facket är svagt, skyll dig själv om du inte lyckas.

Sedvanlig smutskastning med personangrepp undanbedes, men gärna en saklig debatt, kanske finns det fler än vi som är snea på att få sänkt lön och vill kämpa för full kompensation.


PS Genomsnittslönen för målare ligger dessutom 2200kr lägre en andra byggyrken enligt google. Om inte vi får upp vår lön till samma nivå varför då ha ett eget förbund? DS.