Lars Jahnke är målare och skyddsombud på Bröderna Siljendahls måleri. I motiveringen står bland annat att han har en stark kämparglöd för att förbättra arbetsmiljön för sina kollegor.

Han ställer alltid upp, är lyhörd och lyssnar på alla inblandade och hittar alltid bra lösningar. Lars är ständigt nyfiken och vill lära sig mer.

Han är god facklig företrädare som är en förebild för många fackligt aktiva målare.

– Jag drivs av energin människor ger mig. Det känns bra att vara ute på arbetsplatserna och jobba förbyggande och när jag kan hjälpa någon som gjort sig illa att få hjälp den har rätt till.

LO-distriktet och Årets skyddsombud

LO-distriktet i Stockholms län sträcker sig från Norrtälje till Södertälje. Det samlar de 14 LO-förbunden i regionen. Där avhandlas gemensamma frågor som till exempel regionalpolitik, facklig-politisk samverkan, opinionsbildning.

Årets skyddsombud utses utifrån förbundens nomineringar, intervjuer med samtliga och ett beslut i distriktets styrelse.

Genom utmärkelsen vill LO uppmärksamma insatser för en bättre arbetsmiljö som skyddsombud ute på arbetsplatserna dagligen verkar för.

Arbeta rätt och säkert

Lars Jahnke pratar om vikten av säkra ställningar, att arbeta rätt ergonomiskt och inte ta på sig ansvar som inte är målarens.

Han känner starkt stöd från övriga fackligt aktiva i avdelning 1, det finns alltid någon att ringa.

– Jag har nyss blivit RSO också så nu får jag möjlighet att hjälpa till även på andra arbetsplatser.

Vad är ditt råd till de arbetsplatser som inte har något skyddsombud?

– Har du minsta lilla intresse för arbetsmiljö tycker jag du ska stå upp för dig och dina kollegor. Du får utbildning, kunnande och stöd. Det är viktigt att prova på saker, känns det inte bra går det alltid att hoppa av.

Lars Jahnke
Lars Jahnke har nyligen blivit regionalt skyddsombud också.

Välkommet med skyddsombud

Lars Jahnke berättar att han precis fått en kollega som går i hans fotspår. Företaget har cirka 75 anställda så det är välkommet med ett till skyddsombud.

– Han är från Rumänien och en enorm tillgång för att också kunna nå ut till de målare som inte pratar vare sig engelska eller svenska.

Lars berättar vidare att kollegan har blivit utnyttjad på svensk arbetsmarknad och har koll på hur det inte ska vara, men vet hur illa det är för många.

– Han får växa in i sin roll. Det är viktigt att inte kasta på för mycket på den som vill engagera sig.