Den första snön har fallit och därmed kommer också de första rapporterna om hur kollektivtrafiken lamslås.

I Stockholm är bussar inställda och tågen kan inte gå som vanligt. Ett säkert vintertecken. Men det kommer inte vara en vinter som alla andra.

Det kommer vara en vinter där svenska hushåll kommer ha det tufft, tuffast är det för LO-förbundens medlemmar, vi går mot en krisvinter.

Skenande prisökningar

Det kommer inte som en chock att prisökningarna skenar i Sverige, vi har sett utvecklingen under hela året.

Inflationen ligger runt 9-10%. Det pratas om rekordhöjningar på hyror, elpriser som blir ännu värre än förra vintern, matpriser som för en att hicka och Ingves meddelar räntehöjningar på löpande band.

Ingves meddelar räntehöjningar på löpande band

Risken är stor att det också påverkar jobben, flera stora byggfirmor har dragit i handbromsen. Vi vet inte riktigt hur det faller ut än men det står klart att för hushållen är det riktigt tufft. 

Vi från LO har därför tagit fram ett krisvinterprogram, sånt som vi ser behöver göras för att klara vintern.

El som maktmedel

Det som i stora delar driver upp prisökningarna är kopplat till el-krisen, el har blivit ett maktmedel och stora delar av Europa har tyvärr gjort sig beroende av rysk gas för att klara sig.

Det gör att det blir huggsexa om den tillgängliga el som finns kvar när andra länder har brist.

Vem tror dom eldar för kråkorna i dessa tider?

I grunden är det inte för lite el i Sverige, det är främst fel på priset. Som det är nu så är det hela tiden det högsta priset på el som gäller, det högsta priset smittar allt pris, det måste ändras och det finns flera modeller för det.

Sen behöver vi använda elen smart, här är min bild att hushållen ligger långt före många av beslutsfattarna som ofta kommer med pekpinnar, vem tror dom egentligen eldar för kråkorna i dessa tider?

Extra barnbidrag

Inför i stället ett ordentligt stöd så fler har råd att göra smarta energilösningar. Sen måste elprisstödet betalas ut snabbt till hushållen, det är bråttom.

Vi vill också se ett extra barnbidrag till alla barnfamiljer inför jul, det är bättre än att sänka skatten för de med de högsta inkomsterna som nu sker. Räkningarna ska betalas, klappar ska handlas och det med riktiga pengar.

Det är bättre med extra barnbidrag till alla barnfamiljer inför jul, än att sänka skatten för de med högst inkomster.

För att rädda jobb har vi också föreslagit att man återinför systemet med korttidspermitteringar, det fungerade för att rädda jobb under pandemin och det behövs nu.

För de som ändå bli av med jobbet måste a-kassan höjas i takt med inkomstutvecklingen så det ekonomiska skyddet för våra medlemmar består.


För övrigt anser jag att

  • Fotbolls-VM känns helt ointressant. Längtar efter att svensk föreningsfotboll drar i gång igen med halvdassig korv och taskiga gräsplaner. Det utklassar spektaklet i Qatar vilken dag som helst. 
  • Julmust är godare än påskmust.