Exoskelett

Ett exoskelett tar vikten och avlastar vid arbete uppåt. Flera tillverkare har tagit fram varianter som vi skrivit om tidigare. Följ länkarna om du vill läsa mer.

En provdocka med exoskelettet på.
Provdockan visar upp ett så kallat exoskelett.

Mate Exoskeleton visades på Målarmässan i Danmark och började säljas i Sverige under 2020. Även Hilti har ett exoskelett och i NM Nordens variant MMEXO används kraftiga stålfjädrar som mot- och hjälpkraft.

Kraftförstärkande handske

Handske med sladd, fjärrkontroll och platslåda.

Ironhand ökar din greppstyrka vilket gör att det krävs mindre kraft vid upprepade arbetsuppgifter. ”Mindre kraftanvändning minskar trötthet, förebygger belastningsskador och minskar antalet sjukskrivningsdagar” skriver AJM Robotics som saluför hjälpmedlet i Sverige.

Elektrisk skruvmejsel

Gör att du slipper vridmomenten. (Dustinhome)

Brusreducerande lurar

Ett par hörlurar.

För dig som blir störd av stimuli och då får svårt att koncentrera dig. (NetonNet)

Handikalender

Telefon med screenshot av en app.

Kan laddas ner i telefonen som app. Hjälper till med att göra enkla planeringar. Du kan även göra olika checklistor och lägga in påminnelser.

För att reducera stress eller om du har problem med att behålla uppmärksamheten eller få till en struktur. Det leder till stress för många. (Frölundadata)

Smartpen

En smartpen.

Man kanske har genomgångar på kontoret innan man ska iväg på jobb. Då kan du skriva en anteckning med pennan och samtidigt också få ljudfiler. Bra för den med läs och skrivsvårigheter.

Med pennan kan du lagra handskrivna anteckningar från A4 papper. Den synkar automatiskt dina anteckningar till alla dina enheter.

Om du använder pennan tillsammans med en app kan du också spela in ljud kopplade till dina anteckningar så att du inte behöver skriva ner så mycket. (Frölundadata)

Luppglasögon

Glasögon med luppar på.

Gör att du kan vinkla synen. Då behöver du inte böja nacken lika mycket när du tittar uppåt.

”Syn, nacke och axlar hänger ihop. Kan man underlätta för synen med belysning eller förstoringar kanske man också kan minska smärtor och spänningar”, säger arbetsterapeut Cecilia Joona-Nyström.

Trappklättrande pirra

En pirra med sex hjul.

Trappkärran klättrar på trappstegen och bär åt dig. Räddar ryggar. (AJ Produkter)

Trappklättrande kärra

Donkey Light. (Swemed)

Knäskydd med stötdämpare

Knäskydd.

Vid arbete på tuffa underlag. (Proffsmagasinet)

Automatiskt svankstöd

Passar i bilen eller på kontoret. Syftar till att stabilisera svanken. Avlastar vid smärta och problem med ländryggen. (Rehaboteket)

Trappa med djupa steg

Har ett handräcke som ger dig bättre stöd. Du kan även montera den på hjul. (Trappfabriken)


Så här gör du för att få hjälpmedel:

  1. Maximalt kan du få 100 000 kronor per år. Vid särskilda skäl kan du få ännu högre belopp. Även din arbetsgivare kan få bidrag på upp till 100 000 kronor per år.
  2. Du kan få bidraget om du har en funktionsnedsättning som påverkar din arbetsförmåga och du behöver hjälpmedel för att kunna utföra ditt jobb.
  3. Syftet med bidraget är att göra det lättare för dig att till exempel få eller behålla ett jobb, delta i ett program eller få annat stöd av Arbetsförmedlingen.
  4. Bidraget kan du få under anställningens första tolv månader. Du kan fortfarande få hjälpmedel efter det, men då måste du kontakta Försäkringskassan.
  5. Kontakta Arbetsförmedlingen och berätta att du behöver hjälpmedel eller anpassning av din arbetsplats. Då gör Arbetsförmedlingen en bedömning av om du kan få bidrag.
  6. Om du inte redan är inskriven på Arbetsförmedlingen måste du skriva in dig där. Annars kan din ansökan inte hanteras.
  7. Din ansökan måste vara godkänd innan du beställer ett hjälpmedel eller skriver på ett hyresavtal.
  8. Arbetsförmedlingen betalar ut bidraget till dig. Om du inte kan betala fakturan för hjälpmedlet innan du har fått bidraget kan Arbetsförmedlingen betala den åt dig.
  9. Om du slutar din anställning eller praktik där du har fått bidrag kan du behålla hjälpmedlet och ta med det till din nya arbetsplats.

Källa: Arbetsförmedlingen