På lackerarnas avtalsråd deltog valda ombud från avdelningarna, lackerarnas rikssektion och förhandlingsdelegationen.

På senare tid har allt fler lackerare tagit plats i förbundets verksamhet, även på avtalsrådet fanns representation av yrkesfolk.

Andreas Bergström från avdelning 3 västra arbetar på Pierres billackering och tyckte det var jättekul att vara på avtalsråd.

– Jag är driven som människa. Jag driver på kring arbetsrätt och arbetsmiljö på jobbet. Formellt är jag inte skyddsombud men jag engagerar mig i de frågorna. Vi har kontakt med avdelningen om att bilda klubb.

Han tycker lönen är viktig i avtalsrörelsen men i diskussionerna med andra lyftes också bristerna i företagshälsovården som viktigt att få ordning på och Andreas Bergström menar att förebyggande företagshälsovård är bra.

Avtalande män runt ett bord
I förra avtalsrörelsen varslade målarna om strejk på lackavtalet. I april får vi veta hur det går den här gången.

Svårt att rekrytera

Som Målarnas facktidning skrivit om tidigare har branschen svårigheter att rekrytera lackerare. Ett problem som finns i hela landet.

– Våra minimilöner måste höjas. Lönerna är så låga, tror fan vi inte har lackerare, säger Andreas Bergström.

Björn Månsson, målare från avdelning 2 södra, tyckte det var nyttigt att lyssna och lära sig om ett annat avtal och diskutera vad facket ska driva.

– Det finns mycket som är lika men vissa saker som jag tycker är självklart visar det sig att lackerarna inte har i sitt avtal, säger Björn Månsson.

Björn Månsson

Björn Månsson, avdelning 2 södra.

Peter Jansson

Peter Jansson, avdelning 9 Gävle-Dala.

För Peter Jansson från avdelning 9 Gävle-Dala som arbetar på Svanströms lackeringar i Smedjebacken var det första gången han var på avtalsråd.

– Lön är det första man tänker på. Allt annat vi pratat om har jag inte tänkt på tidigare. När och hur vi får ta ut komptimmarna är till exempel en viktig fråga.

Samma skydd som målare

Att arbetstagare som är ledig med graviditetspenning har samma anställningsskydd som föräldralediga har i lagen om anställningsskydd (las), har Målarna fått med i kollektivavtalet för Måleriyrket.

Då ska det väl inte vara så svårt att få in i lackavtalet också, höjdes det röster för.

Linda-Li Käld
Linda-Li Käld sitter i förhandlingsledningen.

– Vi har en motpart som definitivt inte vill det, säger Linda-Li Käld och berättar att förbundet har drivit frågan utan framgång hittills.

Förhandlingsledningen som ytterst är de som förhandlar med Motorbranschens arbetsgivareförbund (MAF) är Johan Redén och Linda-Li Käld.

Till sin hjälp har de också en förhandlingsdelegation.

Vad hände när lackavtalet förhandlades förra gången?

  • När avtalet som löpte ut 30 april 2020 skulle förhandlas förlängdes avtalet på grund av pandemin och förhandlingarna sköts fram sex månader.
  • Målarna varslade om strejk för höjda lägsta löner, höjda pensioner och jämställdhetsfrågan där de vill att gravida ska omfattas av samma anställningsskydd som föräldralediga.
  • Efter medling kunde strejken blåsas av då båda parter sa ja till medlarnas bud.
  • Lönerna följde industrin märke på 5,4 % i ett avtal om 29 månader.
  • Höjning av lägsta lönerna.
  • Frågan om förbättrad pension ska en partsgemensam arbetsgrupp titta på. Medan arbetsgivarna förordar deltidspension vill facket ha en extra avsättning till pension.
  • Arbetsgivarna fick inte igenom sitt krav på att få förlägga arbetstiden mellan 05:00 och 22:00 samt nattarbete.