Petter Holmström

”När jag startade målerifirman fick jag kunder bara genom att de berättade för andra när jag hade gjort ett bra jobb. Så funkar det inte i min nya bransch. Ingen vill ju att ens vänner ska känna terapeuten man går till”, säger Petter Holmström.

Chefen eller kollegan på jobbet gormar och skriker eller är bara allmänt irriterad. Stressad, kanske du tänker. Och så kan det vara. Det kan också vara så att personen mår dåligt och skulle behöva gå samtala med någon och få verktyg till att förstå sig själv och sina beteenden.

En klassiker som Petter Holmström ofta får höra är:

”Vad bra att du jobbar med terapi. Men jag behöver inte gå”.

– För att gå i samtal behöver man inte vara deprimerad eller ha annan psykisk ohälsa, framhåller Petter Holmström, som blev klar med sin utbildning till KBT- samtalsterapeut 2019, efter två års studier.

Han har också 25 års erfarenhet från måleribranschen som egenföretagare. Han vet hur det kan vara att jobba i machokulturen som finns i yrket. Många kan uppleva det som svårt att våga visa sig sårbar eller ledsen. Petter Holmström tycker att jargongen kan vara ganska hård även yrkesgrupperna emellan.

– Jag har själv varit jättebra på att kommentera och dissa folk. Då förstod jag inte vad det faktiskt kan göra med andra.

Petter Holmström tycker att stödet brukar vara för dåligt för dem som mår psykiskt dåligt på jobbet. Till exempel finns sällan en hr-avdelning på firmorna som inte är de allra största, är hans bild.   

– Det du brukar få är bil, verktyg och kollektivavtal.

Petter Holmström

  • Ålder: 52 år
  • Bor: Södertälje.
  • Jobbar: Samtalsterapeut och anställd målare.
  • Familj: Ja. Särbo och barn.
  • Dricker helst: Kaffe.
  • Äter helst: Husmanskost.
  • Intressen: Människan.

Målar på deltid

Det var en kompis som fick in honom på tankarna att utbilda sig till samtalsterapeut. Han tyckte att Petter Holmström verkade så intresserad av psykologi. Och på den vägen är det.  

– Jag hade då själv gått i terapi efter att en relation hade tagit slut. Jag ville bli bättre på att få mina relationer att hålla och tyckte att samtalen blev en hjälp.

Direkt efter genomgången utbildning startade Petter Holmström sin egen mottagning. Än så länge är klienterna inte tillräckligt många för att det ska gå att jobba med det på heltid. Därför är han anställd målare på en firma tre dagar i veckan.

Petter Holmström
Det var tack vare en kompis som Petter Holmström fick idén att bli samtalsterapeut.

– När jag startade målerifirman fick jag kunder bara genom att de berättade för andra när jag hade gjort ett bra jobb. Så funkar det inte i min nya bransch. Ingen vill ju att ens vänner ska känna terapeuten man går till.

Hittills har Petter Holmström bara haft samtalsmottagningen digitalt. Klienterna sitter därför över hela landet. Men till våren är planen att öppna även en fysisk mottagning i anslutning till hemmet i Linanäs utanför Södertälje.

Vill nå anställda i byggbranschen

Petter Holmström är medveten om att det kan upplevas som dyrt att gå i terapi. Alla har inte råd med det. Men för honom handlar det till viss del om prioriteringar. Det är ju också dyrt att köpa inredning till sitt hem, en solsemester eller nya träningskläder.

– Vi prioriterar varje dag saker som vi tycker är viktiga.

Ett av målen för det nya året är att börja rikta in sig på att nå anställda i byggbranschen. Petter Holmström tänker att han då skulle kunna dra nytta av sin långa erfarenhet från måleriet.

– Jag vet nog bättre än en akademiker vilken verklighet de kommer ifrån.

Den farliga stress många känner idag är något annat. Den pågår hela tiden.

Petter Holmström

I dagens arbetsliv är stressen en ständig följeslagare, så även i byggbranschen. Stressreaktionerna har tidigare behövts för att vi ska överleva.

– Men den farliga stress många känner idag är något annat. Den pågår hela tiden, när vi tänker saker som ”jag kommer inte hinna med mitt jobb”, ”nu kommer chefen bli arg” ”när ska jag hinna hämta barnen på skolan?”.

Fysisk aktivitet är viktigt

Ett av Petters råd för att stoppa tankesnurrorna är att aktivera sig.

Fysisk aktivitet är väldigt effektivt. Spelar du fotboll koncentrerar du dig på spelet samtidigt som du är fysiskt aktiv. Då kan du både släppa den mentala stressen och få ner stresshormonerna.

Som samtalsterapeut försöker Petter Holmström hjälpa klienterna att sätta ord på sina tankar. Han ser hur det leder till att de får nya.

Petter Holmström
Petter Holmström försöker hjälpa sina klienter att sätta ord på tankarna.

Du hittar egna svar och lösningar i stället för att fastna i ett ältande.

Han passar på att skicka med ett tips till dig som vill se en förändring i ditt liv. Ställ dig själv frågor av typen: ”Känner jag mig tillräcklig?” ,”lever jag som jag vill leva”? Eller ” Vad blir konsekvenserna av mitt beteende på lång sikt? ”.

När du blir medveten om saker som du behöver göra något åt har du ett val om du vill förändras. Att göra en förändring kräver både vilja och mod, säger Petter Holmström.