SD lovade i valrörelsen att karensavdraget skulle avskaffas, i alla fall för dem med kontaktnära yrken. 

Men nyligen beslutade regeringen att lägga ner en utredning om hur karensavdraget skulle göras mer jämlikt som den förra s-ledda regeringen hade initierat.  

Ville ha bredare utredning

 I stället skulle Kristerssons regering tillsätta en utredning på Socialdepartementet. Den skulle enligt uppgift både titta på det nuvarande karensavdraget och på om det finns ett behov av en självrisk vid pågående sjukskrivning. 

– Det är angeläget att se över karensavdraget men uppdraget bör förändras och förtydligas samt knytas närmare Regeringskansliet arbete. Därför har vi valt att bredda utredningen och i stället utreda frågan inom Regeringskansliet i en intern utredning och arbetet startar omgående, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i en skriftlig kommentar till Arbetet tidigare.

Slopad karens i vissa yrken

Men efter hård kritik, bland annat från de fackliga organisationerna, S, V och SD, beslutade regeringen dock att ingen ytterligare slopad karens ska utredas.

Däremot ska den nya utredningen undersöka om det finns möjlighet till slopad karens inom vård, skola och omsorg, enligt uppgifter till TT. 

Beskedet fick genast applåder från facklig håll och även från S.  

– Ett välkommet steg i rätt riktning. Men det krävs mer. Karensen är en orättvis straffavgift som måste avskaffas i sin helhet, framhöll Kommunals ordförande Malin Ragnegård på Twitter, enligt Arbetet.