Närbild på ett öga med en rejäl blåtira.

När den lettiske målaren Aleksej klagade på utebliven lön blev han misshandlad. Aleksej har minnesluckor kring händelsen.

Aleksej från Lettland och hans arbetskamrater från Lettland och Ukraina har blivit lovade ungefär 150 kronor i timmen för arbetet med renoveringar i Stockholm. De har fått ut betydligt mindre.

Aleksej har börjat bli irriterad och ställt frågor. När chefen står utanför bostadslängan i sällskap med arbetsledaren hoppas han att han ska få betalt.

Därefter minns Aleksej bara att det säger ”pang”. Hans arbetskamrat berättar för Arbetet:

Det rann blod ur ena örat

Aleksejs arbetskamrat

– Jag hittade Aleksej avsvimmad på golvet. Ansiktet var blodigt, kepsen låg bredvid honom. Det rann blod ur ena örat.

Aleksej förs till sjukhus där han också förhörs av polisen som utreder händelsen. Enligt byggföretaget Grumeco hade Aleksej en hård ordväxling med arbetsledaren som slog i förebyggande syfte.

Grumecos vd Reijo Ligi hävdar att lönerna har betalats ut korrekt.

– De skrev upp arbetstimmar och väntade sig att få betalt fastän de inte jobbar. De försökte lura oss.

Fanns inga kontrakt

Arbetet söker vidare efter fler som har arbetat för Grumeco och hamnar i Hudiksvall och Boden. Tidningen har pratat med sammanlagt sju personer som har gipsat, spacklat och målat för Grumeco.

Det finns inga kontrakt, allt har gjorts upp muntligt och underförstått att det är ”pengar rätt i handen” som gäller. Gemensamt är att de bara fått ut en del av lönen.

Ett par skitiga arbetsskor i lera, med ett par cigaretter framför.
Gemensamt för de sju arbetare som Arbetet pratade med var att de bara fått ut en del av lönen.

Grumeco visar sig vara underentreprenör åt TG11 på flera byggen. En beställare är Svenska bostäder, Stockholms stads bostadsbolag. De är noga med att de som jobbar på bygget ska löner i nivå med kollektivavtal.

När de granskar de underentreprenörer som TG11 vill anlita får 31 av 59 företag nej. En del stängs ute för att de betalar orimligt lite i arbetsgivaravgifter, andra för att de inte har kollektivavtal.

Kommunala bolag kollade inte upp

Arbetets granskning visar att andra offentliga beställare inte kontrollerar lika noga. I Hudiksvall och Boden får Grumeco vara med när TG11 ska bygga trygghetsboende respektive förskola.

– När vi upphandlar kräver vi villkor enligt kollektivavtal, det framgår av förfrågningsunderlaget. Jag kan tycka att TG11 inte har levererat enligt de villkor vi faktiskt upphandlat på, säger Stefan Söderlund, vd på Glada Hudikhem.

Men vare sig i Boden eller Hudiksvall har kommunerna kontrollerat att huvudentreprenören faktiskt håller vad som utlovats.

Vi frågar alltid. Men jag har inte kollat.

Henrik Moricz, vd på TG11

TG11 entreprenad har kollektivavtal med Byggnads vilket i sig innebär att företaget bara får anlita underentreprenörer med kollektivavtal.

Henrik Moricz som är vd på TG11 säger sig bli ”jätteledsen” när han får veta att anställda haft svårt att få ut sina löner. När Arbetet frågar om de kontrollerat om deras underentreprenörer har kollektivavtal svarar han:

– Vi frågar alltid. Men jag har inte kollat.

Grumeco: De har fått för mycket


Henrik Moricz efterlyser en sökmotor för att lättare kunna kontrollera företagen.

I själva verket finns det redan. På både Byggnads och Målarnas hemsidor finns Kollektivavtalskollen, där vem som helst kan skriva in ett företags namn och få svar direkt om det har kollektivavtal.

Stängsel vid byggarbetsplats, med en skylt som uppmanar till att man ska tipsa om brottslighet.
Det finns saker man kan göra för att lättare komma till rätta med problemen.

Den blåslagne Aleksej och flera av de andra arbetarna vände sig till fackföreningen SAC Syndikalisterna som hjälper även personer som inte varit med i facket när de råkat illa ut.

Facket har förhandlat och enligt företaget har de fått för mycket, enligt SAC borde de egentligen ha mer.

Granskningen har tidigare publicerats i Arbetet, som tillsammans med Målarnas facktidning och sex andra tidningar ingår i LO mediehus.