Enligt EU-förordningen 883/2004 ska arbetare som utstationeras anmäla det till Försäkringskassan och få ett A1-intyg.

Oseriösa företag utnyttjar redan idag kryphål och undviker på det sätter sociala avgifter.

Byggbranschen är hårt drabbad av osund konkurrens samtidigt som arbetare utnyttjas och står utan socialförsäkringens skyddsnät.

Nu finns ett förslag från det svenska ordförandeskapet i EU att anmälningsplikten och de så kallade A1-intygen ska tas bort vid tjänsteresor och korta utstationeringar.

”Öppnar upp för fusk”

– Det skulle ge svenska myndigheter sämre koll på vilka personer som befinner sig i Sverige för att arbeta. Det öppnar även upp för mer fusk med socialförsäkringen, ytterligare utnyttjande av arbetare och mer osund konkurrens, säger Johan Lindholm, ordförande i Byggnads och Europeiska bygg- och träfacket.

Det europeiska facket och arbetsgivarfederationen befarar att oseriösa arbetsgivare får ytterligare kryphål att utnyttja. Nu vill de ha ett möte med den svenska regeringen för att förhindra förändringarna i förordningen.

Den svenska arbetsgivarorganisationen Byggföretagen reserverade sig tidigare i våras mot ett gemensamt uttalande från sina europeiska kollegor i frågan skriver Byggnads i sitt pressmeddelande.

Byggföretagen förtydligar i ett pressmeddelande att de inte vill avskaffa A1-intygen.

”Det har aldrig varit syftet med nuvarande regelverk att kortare tjänsteresor ska omfattas av regelverket, men på grund av vissa EU-länders tolkning av förordningen behöver reglerna förtydligas. Vi anser helt enkelt inte att en person, som under två dagar åker på arbetsmöten till ett annat EU-land, ska anses tillhöra socialförsäkringssystemet i detta land.” skriver Byggföretagen.