– Jag hoppas de inser allvaret, släpper prestigen och möter upp så vi får ett nytt måleriavtal på plats, säger Målarnas avtalssekreterare Peter Sjöstrand.

Som vi tidigare berättat har Fastighets och Elektrikerna lagt sympativarsel. Även Byggnads har varslat om sympatiåtgärder.

Byggnads sympativarsel

Stridsåtgärder träder i kraft 29 maj kl 13:03.

Stridsåtgärderna omfattar total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av anställda inom Byggavtalets tillämpningsområde på företag och på arbetsplatser nedan:

JM Supply AB, hela företaget
JM AB, Strandviolen Järvastaden stomme, Solna
JM AB, Kv 8 Stomme, Järfälla
JM AB, Sillkajen 2 inred, Nacka
JM AB, Igelsta parkhus, radhus, Södertälje
Stoby måleri, hela företaget, Hässleholm
NCC, LTU Campus, Luleå
Serneke, Kronan Östra, Luleå

Knäckfrågan är kompetenskrav

Den stora knäckfrågan som enligt Målarna måste lösas för att de ska skriva på ett avtal är yrkeskvalifikationerna i paragraf 2. En arbetsgrupp som inte är förpliktigad till något fanns med i medlarnas bud vilket inte är tillräckligt enligt facket.

Målarna vill att kompetenskravet antingen ska styrkas med utlärlingsbetyg eller godkända arbetsprover. Arbetsgivarna vill att varje enskilt företag på egen hand utan några avtalsregleringar ska avgöra vilka som är målare, utan några krav på kvalifikationer.

Det är djupt upprörande att Måleriföretagen väljer att attackera sin egen yrkeskår

Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare

– Det är djupt upprörande att Måleriföretagen väljer att attackera sin egen yrkeskår på det här sättet. Att värna yrkesskicklighet och kompetens borde vara en självklarhet för alla som verkar i ett hantverksyrke, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Slår ut lärlingsutbildningen

Målarna och Måleriföretagen delar ett utbildningsavtal och samarbetar i Måleribranschens yrkesnämnd (Myn) avseende utbildningsfrågor.

För att bli målare finns två huvudsakliga vägar. Den ena går genom gymnasieskolans byggprogram inriktning måleri följt av en tid som lärling på ett företag med kollektivavtal. Den andra vägen är individuell utbildning som lärling.

– Arbetsgivarnas krav att det enskilda företaget själva avgör vilken kompetens den som söker som målare skall ha riskerar att helt slå ut lärlingsutbildningen, säger Målarnas ordförande Mikael Johansson.

I sin ledare skriver han mer om varför kravet på utbildning är viktigt.

Ny norm hotar svenska modellen

Målarnas avtalssekreterare Peter Sjöstrand vill rädda målarnas status men oroar sig också för framtiden för den svenska modellen.

– Det har nästan blivit en norm att arbetsgivarsidan vill dra bort saker från avtalet i stället för att yrka på saker som kan driva branschen framåt. Det är jävligt fantasilöst, säger Målarnas avtalssekreterare Peter Sjöstrand.

I medlarnas bud fanns visserligen förbundets yrkande om 0,2 procent extra avsättning till avtalspensionen med och graviditetslön med 10 procent men detta skulle dras från befintlig lönepott och alltså betalas av medlemmarna.

I arbetsgivarens yrkanden från start fanns bland att begränsningar av fem dagars betald ledighet, utökad provanställning och försämring av arbetstidsförkortning.

– Det har insmugit sig någon konstig ordning där vi i facket inordnar oss kring märket men sen när avtalen ska förhandlas vill arbetsgivaren ta saker som redan är i avtalet, säger Peter Sjöstrand och fortsätter:

– Det är problematiskt ur flera aspekter: Ett vi har redan kommit överens, två det är saker som är viktiga för oss, tre vi har betalat för det, antingen genom att vi bytt grejer i tidigare förhandlingar eller tagit ur löneutrymmet.

– Jag blir frustrerad och oroad för vad det här kommer göra med den svenska modellen.

390 målare lade ner sina verktyg fredag 12 maj. Har inte konflikten fått en lösning tas fler medlemmar ut i strejk den 24 maj. Då kommer närmare 900 målare strejka.