De hade sina första spelningar i Slottsparken i Landskrona på Valborgsmässoafton och 1 maj. Och nu hoppas de på fler bokningar från LO, ABF och de olika förbunden.

Med gitarrer och sång spelade de klassiker som Joline, Peps och Vreeswijk. Repertoaren anpassas lite efter om publiken är den breda allmänheten eller om de spelar i ett fackligt sammanhang.

– Vi spelade även vid ett LO möte på kvällen på 1 maj och då blev det så klart Balladen om Joe Hill, säger Emily Tomas och berättar vidare att med Cornelis Vreeswijks låt Somliga går med trasiga skor så tänker hon på Kommunals demonstration där de gick barfota för de som inte får skor.

Emily Tomas och Sami Bes på scenen.
Musikduon Facklorna på scenen i Slottsparken i Landskrona.

Nytt blod

Emily är fackligt aktiv i Målarnas avdelning 2 och sektion Malmö och Sami är aktiv i Musikerförbundet. Tillsammans vill de få in mer musik och att det ska hända lite som livar upp i de fackliga sammanhangen.

– Vi behöver få in nytt blod och jag vill att fler ungdomar ska få upp ögonen för facket, att det inte bara är för gamlingar och att det är tråkiga möten utan också en fin gemenskap, säger Emily Tomas.

Jag vill att fler ungdomar ska få upp ögonen för facket.

Emily Tomas

Musikduon repar regelbundet, har skaffat sociala medier och har börjat utveckla låtar. Kanske kommer det egenskrivet material om fackrörelsen.

– Det är ett kul projekt men jag har ingen aning om det kommer gå hem, men det är värt att testa, säger Emily Tomas.

Emily Tomas och Sami Bes i en trappa
Det kan bli aktuellt med egenskrivet material för Emily och Sami.