Efter en tuff krisvinter med skenande elpriser är hushållen fortsatt oerhört hårt pressade. Priserna fortsätter att vara höga och till och med öka. Vardagsekonomin för många familjer riskerar att slås i spillror. 

En sak vet vi sen tidigare, prisökningar slår alltid hårdast mot hushåll med minst marginaler. Ett av de tydligaste tecknen är att det går åt mer mat i skolorna. Många barn saknar helt enkelt möjlighet att äta sig mätta hemma. Ett tydligt tecken på ojämlikheten i Sverige.

En toppvd i Sverige tjänar i dagsläget 69 gånger mer än en målare, trots det är priset för falukorven det samma när man handlar i butik. Inflationen måste hejdas, utan att kasta LO-förbundens medlemmar under bussen, det är nämligen risken när regeringen är passiv, räntor höjs och företag gör allt för att kasta apan i nån annans knä för att slippa ta ansvar.

”Handla billigare”

När vi på LO i årsskiftet räknade på hur alla prisökningar slår för olika grupper så blir det supertydligt. De flesta målare jag har jobbat med har gnetat ihop en kontantinsats, köpt en nergången lägenhet eller villa och med sina magiska kunskaper gjort ett slott av en koja.

Tittar vi på LO-förbundens medlemmar så bor varannan i villa, så skulle tro att det något fler bland målarna. Vi räknade på två ungar, genomsnittlig förbrukning av el, vi kikade på vad ett hus har kostat de senaste åren och vad man får låna på vanliga inkomster, barnen ska ha skjuts till sina aktiviteter och man ska kunna grilla sin karré på fredagen. Ett hyggligt och bra leverne.

Har beslutsfattarna i regeringen och på Riksbanken verkligen förstått hur pressade folks ekonomi är?

I Jönköpings kommun där jag bor så fick man tidigare ihop kalkylen, nu under de tuffaste vintermånaderna tappade man tio tusen per månad. Tio tusen per månad, overkliga nivåer. Det innan de senaste räntehöjningarna slår igenom. Har beslutsfattarna i regeringen och på Riksbanken verkligen förstått hur pressade folks ekonomi är?

Riksbankschefen har uppmanat till att köpa billigare varor när man handlar, vad tror han folk gör egentligen?

Vanligt folk

Sändningarna i Aktuellt domineras av ekonomer som analyserar läget. Men den viktigaste rösten, den från vanligt folk på arbetsplatserna, den ges allt för lite utrymme. Det finns ett glapp mellan alla siffror i rapporteringen och hur vanligt folk har det. Oron vid fikabordet når inte in i nyhetssändningarna.

Jag vill se fler målare i Aktuellt, som berättar om hur det är, som ryar till, slår näven i bordet. Det är nu vi behöver politisk handlingskraft som bäst.

Det är också därför vi behöver att fler målare som vet hur det är, tar plats, både i debatten och som politiska beslutsfattare. 

För övrigt anser jag att

  • Magdalena Anderssons förslag om att införa Folkhems-el i Sverige är riktigt bra. Det är en smart konstruktion som inte låter de dyraste priserna ”smitta” priset på all el. Sverige har inte råd med en vinter till med så höga elpriser.
  • Folkfesten runt om på svenska fotbollsläktare när serierna drar igång är häftig att uppleva. Även om livet som supporter till Jönköpings Södra IF alltid är en kamp, men nästa match, då vänder det!