En bild på en lackerare som arbetar i skyddskläder, invid en bild på en bunt med femhundrakronorssedlar.

Lackbranschen

Lackerare: Har du rätt lön 2023? Kolla in listan!

Koll på din lön

Den utgående lönen under den två-åriga avtalsperioden höjs med 13:59 kronor per timmen vilket motsvarar 2 378 kronor mer i månaden. Den första höjningen retroaktivt från första maj är 7:36 kronor per timme (1 288 kronor/månad).

Löneökningen motsvarar märket men ger fullt utslag på lönen, inget tas från löneutrymmet för andra förändringar i avtalet.

– Det är en stor framgång och hänger ihop med att vi gjort ett byte, säger Johan Redén.

Avtalet är en stor framgång

Johan Redén, ombudsman

Lackerarna får ett förstärkt anställningsskydd för gravida och avtalet innebär också en kortare varseltid vid provanställning för både arbetsgivare och anställd. Den kortas från en månad till två veckor.

– De reaktioner vi fått på det är att även våra medlemmar vill kunna lämna sin provanställning snabbare, det känns inte bra att vara kvar när man inte känner det är rätt, säger Johan Redén.

Anställningsskydd för gravida

Det förstärkta anställningsskyddet för gravida motsvarar vad som redan finns i Måleriavtalet. Det innebär att på samma sätt som en föräldraledig inte kan bli varslad om uppsägning enligt las så gäller nu samma för den som är hemma med graviditetspenning.

– Anställningsskydd för gravida har vi drivit i flera avtalsrörelser och det har varit tvärstopp från arbetsgivarsidan, men nu gick det igenom med det bytet vi gjorde.

Budskapet från lackerarna inför avtalsrörelsen var tydligt: ”Se till att få ut så mycket pengar som möjligt”. Det framkom vid möten med medlemmarna och vid avtalsråd.

– Avtalet är basic men precis vad vi kunnat hoppas på och lite till. Vi är supernöjda med det här avtalet, säger Johan Redén.