Thomas Brottman lutar sig över ett innebandymål.

Thomas Brottman började spela innebandy på en fritidsgård i Botkyrka, i bostadsområdet där han växte upp.

När innebandylaget IBF Falun spelar hemmamatch i Lugnets sporthall brukar Thomas Brottman vara där. Men han har lämnat sin gamla roll som tränare för laget och håller alltid låg profil. 

– Det är av respekt för den nuvarande tränaren, som tidigare var min tränarlärling. Jag brukar sätta mig där borta i hörnet, säger han och pekar mot andra sidan av innebandyplanens blåa golv.

2021 lämnade han IBF Falun för att bli förbundskapten för det svenska herrinnebandylandslaget. Det vill han fortsätta vara så länge han får. 

– Men det skulle också vara kul att ta fram nästa generations innebandyspelare och bidra med det jag har lärt mig.

Thomas Brottman

Ålder: 52

Bor: I hus i Varggården i Falun

Familj: Sambon Åsa Lindström, döttrarna Ella och Lea och hunden Leo. Sambon har också vunnit SM i innebandy med damlandslaget. Hon var till och med gravid med äldsta dottern när hon spelade SM-final. ”Vår dotter tröttnade nog på innebandy redan i magen. Nu pluggar hon till ingenjör i Uppsala”. 

Aktuell som: Landslagskapten för herrarnas innebandylag sedan 2021. Nuvarande kontrakt sträcker sig till 2024. Var tidigare bland annat tränare för IBF Falun.

Om ledarskap: I arbetslivet kan det bli ett långt avstånd mellan arbetsledare, chefer och anställda. I det glappet kan det bli mycket frågetecken och skitsnack. Det måste alltid finnas en informationskanal som gör att alla känner sig delaktiga. På firman där jag jobbar tycker jag att de jobbar progressivt med det. 

På planen vill jag ha ett visst avstånd till spelarna, men samtidigt måste de känna att jag finns där för dem, att jag ser dem och att de inte behöver vara rädda för att göra fel. Jag tänker mycket på nästa ackord. När musiker spelar fel brukar de säga att ”det där felet kan bli väldigt vackert om man spelar nästa ackord på rätt sätt”. 

Blev tipsad av kompis

Thomas Brottman sveper med blicken över planen medan han berättar att han vid sidan av idrotten varit målare hela sitt yrkesliv. Från att han tog studenten från målerilinjen på Huddinge gymnasium i slutet på 1980-talet fram till idag.  

Thomas Brottman sökte sig utbildningen efter att en målvaktskollega tipsat honom. På den tiden var han hockeymålvakt i juniorlandslaget och det lät bra med få teoretiska ämnen och lite läxor. Han ville fokusera hundra procent på idrotten. 

Thomas Brottman utanför Lugnets sporthall i Falun.
Thomas Brottman släpper tankarna på innebandyn när han målar.

– Jag fick ledigt från skolan för träningar. Sedan fick jag plugga igen ämnena senare.

Snart började Thomas Brottman spela innebandy parallellt med hockeyn. Först på en fritidsgård i bostadsområdet i Botkyrka där han växte upp. Han började spela innebandy i Balrog Botkyrka. Laget vann flera SM-guld och Thomas Brottman hade då släppt hockeyn helt.

Hamnade i hårt ackordslag

Man skulle kunna tro att han trivs med att jobba på ackord när han gillar att vinna med lag. Men han blev avskräckt från ackordsjobb redan på sitt första jobb som målare.

Thomas Brottman hamnade i ett lag med rykte om sig att tjäna bäst i Sverige. 

Jag skulle verkligen lära mig alla moment, men det var ingen som visade mig hur jag skulle göra. 

Thomas Brottman

– Jag fick skrapa tapet i sju månader och sedan måla tak i sju månader. Jag skulle verkligen lära mig alla moment, men det var ingen som visade mig hur jag skulle göra. 

Efter bara några månaders takmålning pajade nacken och det blev sjukskrivning. Efter den erfarenheten skulle det dröja många år innan Thomas Brottman jobbade på ackord igen. 

Lämnade Stockholm för Falun

Att han sedan hamnade just i Falun är en kompis förtjänst. Kompisen jobbade som tränare för IBF Falun och undrade om Thomas Brottman ville komma och spela med laget. Tajmingen var perfekt. Sambon Åsa skulle just då vara föräldraledig ett år.

Det gjorde att paret vågade lämna Stockholm och flytta till Falun på prov. Redan efter några månader hade de köpt huset som familjen fortfarande bor i, i Varggården utanför Falun.

Närbild på Thomas Brottman.

Det var paradiset på jordet för en som varit målare i Stockholm

Foto: Tomas Nyberg

– Det var paradiset på jorden för en som varit målare i Stockholm och suttit nästan hela arbetsdagar i bilköer. Här är det nära till allt. Det är fem minuter hem, oavsett var man är. 

Genom åren har Thomas Brottman vunnit fyra SM-guld som spelare och sju som tränare. Det har också redan blivit två VM-guld med landslaget och ett guld i The Word Games. Alla tre plockades hem på mindre än elva månader.  

Klockren kombination

Mellan mästerskapen är Thomas Brottman målare på Miljönären i Falun på 60 procent. När han har åtaganden som förbundskapten är han helt ledig från jobbet.

Ungefär varannan månad träffas landslaget på läger och tränar. Däremellan är det mycket planering som ska göras. Men resten av tiden jobbar Thomas Brottman åtta timmars arbetsdag.

Thomas Brottman, både landslagskapten och målare på innenbandyplan.
Thomas Brottman, både landslagskapten och målare.

– För mig har det alltid varit klockrent att kombinera innebandyn med måleriet, säger han.   

Nu jobbar Thomas Brottman på ackord igen. Han har nyligen börjat måla en tom lägenhet på ett kommunalt äldreboende. Men han jobbar inte i lag.

– Jag är som en egen i företaget. Jag får ordrarna. Sedan planerar och bokar jag in jobben själv.  

Skönt att stänga av tankarna

När Thomas Brottman målar tycker han att det är skönt att helt stänga av tankarna på innebandyn. Han beskriver sig som en ensamvarg.

Efter att ha varit omgiven av 20 – 30 innebandyspelare på landslagsläger i flera dygn är det skönt att bara vara själv och rulla väggar.   

– Men visst har jag ritat spelsystem på täckpappen ibland.