Det är Josefine Larsson på SE Automation som varit med och skapat och nu demonstrerar Cobocoat; En ”manuell” lackeringsrobot. Det handlar om en robot som i realtid lyder alla de rörelser du gör med en liknande trådlös lackpistol, detta med en oerhörd precision.

Ett finare namn är att den är kollaborativ; Du kan gå runt och röra dig samtidigt som robotarmen gör jobbet.

– Använder du den så här, manuellt, så kan du stå ett par meter bakom eller gå åt sidan för att kolla utan att behöva sticka fram ansiktet ända intill, säger Josefine Larsson.

Främst för industri

I huvudsak är den tänkt för industrilackering där samma detaljer lackeras om och om igen; Du placerar den mobila robotvagnen och lär den hur en detalj ska lackeras.

Programmet spelas in och när Cobocoat upptäcker nästa detalj framför sig gör den helt enkelt om proceduren. Alla program sparas och kan användas vid senare tillfälle.


Här demonstrerar Josefine Larsson på SE Automation hur roboten Cobocoat fungerar (artikeln fortsätter efter videon):

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.


– Men även vid manuell lackering kan du låta den göra jobbet medan du står bredvid och styr på samma sätt som om du lackade själv.

Räckvidden är upp till sju meter, men vid det avståndet kan det förstås vara svårt att se vad du gör.

Bättre arbetsmiljö

Rent arbetsmiljömässigt är det en fördel att bli mer rörlig och inte behöva stå ända intill färgmolnen. Å andra sidan är det svårt att uttala sig om hur ”känslan” i handen kan översättas när det inte är dina fingrar som håller sprutpistolen.

Roboten kan stå på hjul och är tämligen lätt och flyttbar. Här, på Elektronikmässan i Göteborg där den visas, har man industri- och billackering i åtanke.

Men steget är inte långt till att tänka sig en målarkompis på bygget som sprutmålar exempelvis tak medan du står en bit i från och styr den med en bättre vinkel på nacke och armar än när du själv hanterar färgsprutan.