Annons

Torsdagen den 22 februari 2018

← Senaste numret • 1 2018

Målarnas Facktidning nr 1 - 2018
Klicka på bilden

  • Lars Ekberg och Jörgen Estgren hittade ett antal medlemmar som har fått pengar när fått information om sina försäkringar.– Många har inte koll på vad de kan få ersättning för, säger Lars Ekberg. Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Jörgen Estgren Foto: Helena Forsberg

  • Lars Ekberg Foto: Helena Forsberg

Med koll på fackets försäkringar

Nyheter

 


Drygt 800 målare och lackerare har fått besök av Lars Ekberg och Jörgen Estgren. Deras uppdrag från avdelning 2 var att sprida kunskap om de försäkringar som ingår i det fackliga medlemskapet.


 


 


– Vi upptäckte ganska snart att det verkligen fanns ett behov av projektet. Många medlemmar har inte koll på sina försäkringar, säger de båda försäkringsinformatörerna som också är regionala skyddsombud, fackligt förtroendevalda och ledamöter i avdelningsstyrelsen.

Målet var att nå ut till så många som möjligt under 30 år, men givetvis även träffa äldre målare och lackerare. Målet var också att hitta och hjälpa de som missat att ta ut sina försäkringar.

– Vi hittade ett antal medlemmar som har fått pengar när vi informerat dem. Många har inte koll på vad de kan få ersättning för, säger Lars Ekberg.

– Vi har på plats kunnat hjälpa dem fylla i AFA-blanketter och ge de dem telefonnummer till rätt instanser, säger Jörgen Estgren.


 


Det har handlat om skador på fritiden och långtidssjukskrivningar. Responsen och tacksamheten har varit stor. Några har hört av sig sedan de fått pengar och tackat för hjälpen, även föräldrar har hört av sig.

De båda försäkringsinformatörerna har också märkt att informationen spridit sig mellan medlemmar vilket de tycker är bra för då har många fler än de som fått besök kunnat ta del av informationen.

De som inte är medlemmar har också fått information och några icke-medlemmar har skrivits in i facket.

– Många tror att avtalsförsäkringarna täcker upp så det räcker. Men det gör de inte. Att då sitta där och inte vara medlem samtidigt som man hör hur en kollega får ersättning tack vare sitt medlemskap. Det är klart att de tänker till, säger Lars Ekberg.


 


Både Lars Ekberg och Jörgen Estgren är målare till vardags. De har varit tjänstlediga från september till januari för att jobba åt förbundets avdelning 2.

– Det var nog det bästa jag gjort. Skönt för kroppen att vakna och inte ha ont och det har varit ett roligt uppdrag. Att kunna hjälpa medlemmar att få pengar.

Arbetet började med en del kontorsarbete för att informera företagen att de skulle få besök. Företagen skickade in arbetsplatsadresser och namn på killarna och tjejerna. Därefter lade försäkringsinformatörerna upp sina rutter.


 


Lars Ekberg har besökt hela Skåne medan Jörgen Estgren rest runt i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Lackverkstäder besökte de gemensamt för att stödja varandra på ett område de inte har samma kunskap om. Men försäkringarna är desamma.

– Vi har känt oss väldigt välkomna, säger Jörgen Estgren.

Lars Ekberg är anställd på företaget Målare i Skåne AB han är förutom försäkringsinformatör även regionalt skyddsombud, fackligt förtroendevald och ledamot i avdelningsstyrelsen. Jörgen Estgren arbetar på Wahlkvist måleri och är försäkringsinformatör, regionalt skyddsombud, medbestämmandeombud, ledamot i avdelning 2 styrelse och sektionsordförande i Karlskrona.


 


 


Helena Forsberg

helena.forsberg@daladem.se


 


 
Medlemsförsäkringar hos Folksam


 


Detta ingår i ditt medlemskap:

√ Hemförsäkring en kollektiv basförsäkring ingår, du kan köpa tillägg och uppgradera efter behov.

√ Medlemsolycksfall – fritid

√ Grupplivförsäkring ger begravningshjälp

√ Barngrupplivsförsäkring begravningshjälp för hemmaboende barn upp till 18 år.

√ Kompletterings-TGL för dig som inte omfattas av kollektivavtalad tjänstegrupplivförsäkring.


Dessa ansluts du till om du inte tackar nej:

√ Medlemsolycksfall för äkta hälft

√ Sjuk- och efterlevandeförsäkring för dig och/eller din äkta hälft. Kan tecknas även vid långtidssjukskrivning tack vare kollektivt avtal genom facket.

√ Dessa får du hem erbjudande om och kan tacka nej. Missar du att tacka nej kan du be att få försäkringen borttagen i efterhand.


Försäkringar du kan uppgradera med:

√ Medlemsolycksfall för sambo

√ Sjuk- och efterlevandeförsäkring för sambo

√ Barnförsäkringen medlemsbarn samma skydd som individuella barnförsäkringar men billigare. Kan tecknas utan hälsoprövning.

√ Seniorförsäkringar


För fullständiga villkor besök www.folksam.se/malareforbundet eller ring 0771-950 950

Försäkringsinformatören på din avdelning kan också hjälpa dig.


AFA – avtalsförsäkring


 


Avtalsförsäkringar är en förmån som fack och arbetsgivare kommit överrens om. Alla som är anställda av en arbetsgivare med kollektivavtal omfattas av försäkringen. För att få ersättning måste du själv göra en anmälan.


 


√ Sjukförsäkringen AGS: Försäkringen kompletterar den ersättning du får från Försäkringskassan när du är sjuk och får sjukpenning eller sjukersättning/aktivitetsersättning.

√ Arbetsskadeförsäkringen TFA: Ger ersättning under akut sjukdomstid, vid bestående men och under rehabilitering.

√ Föräldrapenningtillägg: Gäller för dig som är privat eller kooperativt anställd arbetare. Du får ett tillägg med 10 procent av den lön som ligger till grund för föräldrapenningen om den är max 37 083 kr per månad (445 000 kr/år). Tjänar du mer så får du 90 procent på den lön som överstiger 37 083 kr.

√ Livförsäkringen TGL: Gäller privatanställda arbetare och ger begravningshjälp, grundbelopp och barnbelopp till efterlevande sambo/maka/make eller barn. Annan förmånstagare kan tecknas.

√ Avgångsbidrag AGB: Ersättning betalas ut i form av ett engångsbelopp då en tillsvidareanställning upphör på grund av arbetsbrist. Se fullständiga villkor avseende ålder, anställningstid med mera.

√ Inbetalning till pension: Arbetsgivaren betalar in till din framtida pension men under vissa omständigheter träder premiebefrielseförsäkringen in. Den betalar din pensionspremie vid sjukpenning, sjukersättning, aktivitetsersättning, arbetsskadelivränta, föräldraledighet och vid graviditetspenning

√ För mer information besök www.afa.se eller kontakta försäkringsinformatören på din avdelning. Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2015-03-23 13:36


Mer Nyheter

Förbundet förstärkt med ytterligare en ombudsman

Bild: Pixabay/Tomas Nyberg/Helena Forsberg/Peter Knutson/Målareförbundet/Montage Förbund...

Hamnarbetarförbundet förlorar i AD – får betala över halv miljon

Arbetsdomstolens dom: Sveriges Hamnar och APM Terminals hade rätt att dra in Hamnfyrans o...

Arbetsdomstolen ger Hamnarbetarförbundet rätt mot Sveriges Hamnar

Sveriges Hamnar är skyldiga att förhandla med Hamnarbetarförbundet om centralt kollektiva...
Foto: Pixabay

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskola

Foto: Pixabay Regeringen föreslår att yrkesprogrammen ska innehålla kurser som ger grund...

Nedräkning för Målerimuseet – tar någon över samlingarna?

Måleriyrkets museum på söder i Stockholm stänger den 17 april. Vad som händer med de cirk...

Sju av tio arbetslösa slår i a-kassetaket

Sveriges a-kassors senaste mätning visar att sju av tio personer som förlorar ett heltids...

Miljonprojekt ska utveckla framtidens pensel

Nu tas ett helhetsgrepp för att skapa den optimala målarpenseln, rent vetenskapligt. – V...

Fick byggmaterial över sig – fördes till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att ha fått byggmaterial över sig på en arbetspla...

Fem dödsolyckor redan under 2018

Fram till den 13 februari har det skett 5 arbetsplatsolyckor med dödlig utgång under 2018...
Foto: Tomas Nyberg/Arkiv (Bilden har inget med texten att göra)

Huvudentreprenören kan bli löneskyldig

Alla som arbetar på ett bygge ska få sin lön. Även om inte den egna arbetsgivaren tar sit...

Nyheter

Förbundet förstärkt med ytterligare en ombudsman

Bild: Pixabay/Tomas Nyberg/Helena Forsberg/Peter Knutson/Målareförbundet/Montage
Förbundsstyrelsen har beslutat att förstärka organisationen centralt med ytterligare en ombudsman.
I den nya organisationen kommer det som varit ett projekt kring att värva medlemmar och rekrytera förtroendevalda har fortsatt fokus genom att det ingår …

...

Hamnarbetarförbundet förlorar i AD – får betala över halv miljon

Arbetsdomstolens dom: Sveriges Hamnar och APM Terminals hade rätt att dra in Hamnfyrans ordförandes fackliga förmåner. Nu ska fackförbundet betala rättegångskostnaderna på mer än en halv miljon kronor.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och företaget APM Terminals ansåg inte att Svenska Hamnarbetarförbundets företrädare hade rätt till lön för fackligt arbete.
I mars 2017 …

...

Arbetsdomstolen ger Hamnarbetarförbundet rätt mot Sveriges Hamnar

Sveriges Hamnar är skyldiga att förhandla med Hamnarbetarförbundet om centralt kollektivavtal, fastslår Arbetsdomstolen i en dom. Samtidigt vill LO inte se konkurrerande fack med samma villkor på arbetsplatserna.
I onsdags kom domen från Arbetsdomstolen: arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar ska betala 20 000 i skadestånd till …

...
Foto: Pixabay

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskola

Foto: Pixabay
Regeringen föreslår att yrkesprogrammen ska innehålla kurser som ger grundläggande behörighet till högskola. De elever som inte vill läsa dessa ska ha möjlighet att välja bort kurser. LO-facken välkomnar förändringen som föreslås träda i kraft på utbildningar som påbörjas efter den 30 juni nästa år.

...

Nedräkning för Målerimuseet – tar någon över samlingarna?

Måleriyrkets museum på söder i Stockholm stänger den 17 april. Vad som händer med de cirka 7000 föremålen som visar hantverkets historia sedan 1700-talet och framåt är ovisst.
Målaren Knut Moberg som senare blev ombudsman började samla föremål 1929.
– När han cyklade runt och förhandlade började han samla, till en …

...

Sju av tio arbetslösa slår i a-kassetaket

Sveriges a-kassors senaste mätning visar att sju av tio personer som förlorar ett heltidsjobb slår i taket och får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön från a-kassan.
Sveriges a-kassor vill se en årlig uppräkning av ersättningen.
LÄS ÄVEN: Nya regler för deltid och …

...

Miljonprojekt ska utveckla framtidens pensel

Nu tas ett helhetsgrepp för att skapa den optimala målarpenseln, rent vetenskapligt.
– Vi går tillbaka till grunden och lyfter det här till en nivå ingen varit på tidigare när det gäller penslar.
Det säger Maria Ragnarsson, produktutvecklare på Orkla House Care AB. Hon och kollegorna på Orkla, med varumärken som …

...

Fick byggmaterial över sig – fördes till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att ha fått byggmaterial över sig på en arbetsplats i Borås.
Det var i 14-tiden på onsdagseftermiddagen som polisen fick larm om arbetsplatsolyckan. En person ska ha fått byggmaterial över sig.
– På något vis fick personen byggmaterial över sig, säger Jan Kuusisto på …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor