Axalta Irus Mix heter maskinen som lanserades med dunder och brak vid ett stort event i Amsterdam i våras. ”Världens snabbaste helautomatiserade mixningsmaskin för billackeringsbranschen” hävdar Axalta som tillägger att den sparar mer än 60 procent av arbetstiden jämfört med manuell mixning.

Det är också den enda just helautomatiserade maskinen som finns.

Hela upplägget bygger på att hanteringen ska vara enkel och att ingen större utbildning på maskinen behövs. Bara scanna din färg med medföljande instrument och låt datorn och Irus Mix med hjälp av värdena blanda det du ska ha.

Det är ingen jättemaskin, knappt 2,5 meter på både höjd och bredd och drygt 70 centimeter djup, men här ryms det som behövs. Och när maskinen börjar hämta och blanda färger blir det lite som en gammaldags mekanisk jukebox bakom glasskivan. 

Automatisk rengöring

Axalta Irus Mix bygger på företagets flasksystem, så det finns inget behov att återfylla lacken i speciella flaskor; Den färdigfyllda behållaren/ sprutkoppen som maskinen spottar ut monteras direkt på pistolen. Det går att få blandningar upp till 3,5 liter, maskinen har utrymme för en sådan behållare, men den vanligaste mixen lär bli mellan 0,5 och 1 liter.

Flaskorna är tillverkade till hälften av återvunnen plast och med lock för exakt dosering mot onödigt spill. Efter varje blandning sker en automatisk rengöring.

Alla värden på tillverkad lack sparas via datorns molntjänst och maskinen har ett web-baserat felrapporteringssystem. Det sista kan nog vara bra för det är inte en maskin man skruvar själv på.

Började säljas nu i somras med sikte på i första hand lite större verkstäder.