– Det här är ganska revolutionerande, speciellt inom byggnadsmåleri.

Det säger Anders von Kraemer, försäljningsansvarig på Anti-Corrosion, som puffar för deras nya Ultra QuickShot från tillverkaren Graco. QuickShot är tredje generationen av handhållna airless-sprutor från Graco som inleddes år 2010 med MiniMax.

Sju år senare uppgraderades den till Ultra HH-serien och båda var batteridrivna sprutor med påbyggd färgkopp.

Nu tar Graco batteriserierna ett steg till med Quick-Shot och i stället för att hålla hela färgsprutans vikt med färg och batteri så har pumpenhet och färgtråg separerats; Antingen håller du hela paketet i handen eller, ännu bättre ergonomiskt sett, sätts den fast i ett midjebälte och du kan ha med dig upp till en liter färg.

Avfyrningen sker genom elektrisk signal

Från pumpenheten går en 1/8”-slang till nästa nyhet, nämligen Gracos helt nya typ av sprutpistol – Quickshot.

– Grejen här är att den är helt elektroniskt styrd; Det gör att den blir extremt snabb och då finns ingen tendens till ”spottning”. Vi har inte sett det ens vid färg med hög viskositet, säger Anders von Kraemer.

När avfyrningen sker via elektrisk signal sker det hela 80 gånger snabbare än en manuell Contractor -avtryckare.

Anders von Kraemer på Graco håller i målarsprutan som är ny på marknaden.
– Den stora grejen här är att pistolen är elektroniskt styrd och blir blixtsnabb vilket förhindrar ”spottning”, säger Anders von Kraemer, försäljningsansvarig Anti-Corrosion.Det tillsammans med kort slaglängd på nålen minimerar enligt Graco alltså risken för ”spottning” oavsett tjocklek på färg. Kraften som behövs för att trycka av är också mindre, cirka 20 procent jämfört med Contractor.

– Enda nackdelen är möjligen att du har med en kabel extra fram till pistolen, säger Anders von Kraemer.

Pistolen väger mycket mindre

QuickShot – pistolen är tillverkad i både metall och kompositmaterial och Graco har fått ned vikten till 363 gram.

Baktill på pistolen justeras färgtrycket i spannet 7 – 138 bar och med munstycken upp till 0,016” går det få ett flöde på max 1,1 l/min. Själva färgbehållaren är monterad i en överliggande position på pumpen vilket gör att gravitationen fyller pumpen med färg; Så länge den inte vänds upp och ned så flödar färgen utan stopp.

Mindre använd kraft och mindre tyngd är förstås ett steg åt rätt håll för proffsanvändare. Och elektronisk styrning lär vi se mer av tror Anders von Kraemer.

– Ja, det skulle jag säga. Jag tror det här är framtiden.