Det är något som händer när vårens första värmande strålar bryter igenom, man känner mer hopp och tillvaron ter sig lite enklare.

För alla målare innebär det att en av de tuffaste vintrarna på länge, där många medlemmar blivit av med jobbet, läggs till handlingarna. Men med våren runt hörnet kan det utvändiga komma igång och kanske kan vi spå en liten strimma ljus i tunneln.

De som är mest konjunkturkänsliga inom byggbranschen är småhusföretagen, de tar smällen först och märker snabbt åt vilket håll det blåser.

Omgivningen blir ny men det är samma jobb som ska göras.

Efter fullständigt stopp i byggandet och efter två år av ständig nedgång ser de i spåren av förväntade räntesänkningar en positiv trend. Vi får hoppas det är ett tecken som gör att även övriga delar sparkar igång.

Det hjälper såklart inte de som har blivit av med jobbet och drabbas av regeringens vansinniga besked om att sänka a-kassan.

Under kris krävs det ledarskap och för att prata klarspråk så har man inte gjort ett skit för att få igång byggandet, istället sänker man a-kassan för alla i byggsvängen som blir av med jobbet det är rent ut sagt för jävligt. Risken är att man under tiden tappar den generation som ska bygga Sverige starkt när det vänder igen. 

Vilka är bättre skickade att möta framtiden än världens finaste medlemskår i Målarna?

Runt dörren står även Målarnas inträde i Byggnads. Det är lite som när man som målare byter firma, omgivningen blir ny men det är samma jobb som ska göras.

Byggnads får in en av Sveriges mest välorganiserade och den absolut stoltaste yrkeskåren som finns. Det bidrar förhoppningsvis till att stärka hela byggbranschen och vitalisera arbetet i Byggnads. I det fackliga arbetet och inte minst i övergången ser jag tre avgörande saker att ha fokus på:

  • Teckna kollektivavtal – vik inte en tum på den stolta tradition som målarna har att alltid kräva kollektivavtal och gör det med alla till buds stående medel – kampen för hög kollektivavtalstäckning är avgörande
  • Organisera medlemmarna – alla på våra arbetsplatser ska vara medlemmar, vi ska öka antalet förtroendevalda som företräder sina arbetskamrater på arbetsplatserna och se till att ha den bäst utbildade medlemskåren bland LO-förbunden
  • Ta plats i organisationen – Målarnas starka förtroendemannakår ska stärka hela Byggnads arbetssätt, det är avgörande med aktiva förtroendevalda över hela Sverige som tillsammans företräder medlemmarna

Jobbet ska göras, medlemmarna ska stärkas och vilka är bättre skickade att möta framtiden än världens finaste medlemskår i Målarna.