Onsdagen den 23 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

Avtal 2016

Apartheid på svensk arbetsmarknad

Ledare
I denna avtalsrörelsens tid har en fullständig hybris drabbat politiker och ledande företrädare för arbetsgivarna. Vi måste sänka ingångslönerna i Sverige, annars kommer domedagen att närma sig med stormsteg, dundrar man. Centerpartiets Annie Lööf går ut och kräver att parterna sänker ingångslönerna för nyanlända, annars måste det till lagstiftning. Lööf får i denna fråga dessutom stöd av Svenskt Näringslivs VD Carola Lemnes.

I mina ögon är det direkt osmakligt att peka ut nyanlända som grupp, och kräva att de skall ha lägre lön. Det blir för mig tragikomiskt att höra två högavlönade damer med emfas kräva låga löner för andra, samtidigt som Lööf kvitterar ut 120 000 kr månaden och Lemne hela 490 000 kr månaden.

Svensk fackföreningsrörelse kommer aldrig att medverka till att träffa avtal med etnicitet som grundval. Den svenska modellen som den förra borgerliga regeringen sa sig värna, bygger på att det är just parterna som tecknar avtal och inte politiken.

Liberalerna med Jan Björklund i spetsen går ännu längre och säger i en debattartikel, att om inte parterna lyckas sänka lönerna så kommer Liberalerna och – får man anta med stöd av – andra borgerliga partier kräva lagstiftning där de förespråkar införandet av en ny anställningsform – Startjobb.

Startjobben skall inte omfattas av vare sig försäkringar eller pensioner, dessutom skall vare sig skatt eller arbetsgivaravgifter behöva betalas. Med den utformningen är det i sak ingen skillnad mellan den nya anställningsformen och svartjobb.

Våra kollektivavtal skyddar oss idag från att någon sådan anställningsform införs. Det vill Liberalerna råda bot på, genom att helt enkelt förbjuda kollektivavtal i denna del. Att ett riksdagsparti i Sverige skulle kunna föreslå något sådant 2016 trodde jag inte skulle vara möjligt. Tyvärr är det nog inget skämt, utan en mycket oroande verklighet. FN-organet ILO, där regeringar och arbetsmarknadsparter ingår, enades så sent som i höstas att ta krafttag för att gå från svartarbete till en skattebetalande formell ekonomi.

Liberalerna går i den här frågan i rakt motsatt riktning. Att regeringar förbjuder fackföreningar och insänker deras möjlighet att träffa avtal är tyvärr inte ovanligt i en global kontext. Om Liberalerna får som de vill sällar sig Sverige till ett antal diktaturer, något som sannolikt kommer att väcka en enorm uppmärksamhet, speciellt då vårt land är djupt respekterat för vår väl fungerande arbetsmarknadsmodell.

Det är ingen tvekan om att både Björlund och Lööf är ute och cyklar i sin bakomliggande analys, när de kommer fram till att arbetslösheten beror på att priset på arbetskraft är för hög. Politikens påverkan på arbetslösheten kan bara åstadkommas via ökad efterfrågan, genom att t.ex. bygga bostäder och tillhandahålla en väl fungerande utbildning. Om Ni, politiker ser till att göra ert jobb så kommer den svenska kollektivavtalsmodellen att se till att priset på arbete är rätt.

Mikael Johansson

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-02-22 10:41


Mer Avtal 2016

Kommunal strejk avblåstes

Undersköterskorna i den privata vården får samma lönepåslag som inom den offentliga vårde...

”Almega motsätter sig rättvisa löner mest av alla”

Kommunal varslade 1 december om konflikt för anställda inom privat vård och äldreomsorg. ...

Avtalsförhandlingar som gått till historien

Daniel Olsson skickade under pågående målarstrejk en bild av en tidning som satt på vägge...
Foto: Tomas Nyberg

Gravidas anställningstrygghet ökar i ytterligare avtal

Målareförbundet och motparten Fastigo har tecknat avtal för cirka 250 målare som arbetar ...
Stefan Cedermark

Lackerarnas avtal har förbättrats mer än på länge

– Vi har gjort en lyckad avtalsrörelse eftersom vi fick igenom våra högst prioriterade må...

Imorgon möts parterna om lackavtalet

Imorgon inleds förhandlingarna om ett nytt lackavtal. Ett arbetsmiljöavtal för fordonslac...

Hallå där Mikael Johansson och Peter Sjöstrand

Under förhandlingsarbetet har Målareförbundet gjort olika val och en del väcker frågor. H...

Vägen till ett avtal 2016

4 april: LO och Svensk näringsliv tog i hand. De rekommenderade att parterna i resterande...

Kollektiv styrka gav avtal

Ledare  Det kan väl knappast ha undgått någon att det just nu pågår en avtalsrörelse i S...
Foto: Tomas Nyberg

Ett avtal med fokus på jämställdhet

  Efter strejk och sympativarsel från fem andra förbund fick målarna till sist ett ...

Nyheter

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala skyddsombud (RSO). Hon är verksam i den nordligaste Region 3, och var med under den gemensamma kvinnokonferensen på Rönneberga, Lidingö.
Jenny berättar att konferensen har varit både viktig och inspirerande, och att det känns bra att Mira nu …

...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.
Under de tre dagarna arbetade de gemensamt eller förbundsvis med olika aktuella frågor, samt reviderade, gick igenom …

...

Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Snart kommer du att kunna dra av fackföreningsavgiften på skatten. Det beslutade riksdagen efter en omröstning under onsdagen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som enhälligt röstade mot förslaget.
Under onsdagen röstade riksdagen angående regeringens förslag om att återinföra skattereduktion på fackavgiften. En övervägande majoritet av de deltagande ledamöterna röstade för …

...

Arbetade 13 dagar i sträck

De arbetade 12 timmar om dagen – och i vissa fall 13 dagar i sträck.
Vid en byggarbetsplats på porslinsfabriken i Gustafsberg, har 125 personer anlitade av byggföretaget Blå eken AB haft odrägliga arbetsförhållanden.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen framgick att de 125 personerna, till största delen polacker, arbetade 12 timmar per …

...

Förbjuds arbeta på hög höjd

En lagändring 2014 innebar att arbetsmiljöregeln om fallskydd numera har en sanktionsavgift, jämfört med tidigare då endast jobbförbud utfärdades.
Bristande säkerhet vid fallhöjd är det vanligaste ärendet när Arbetsmiljöverket delar ut sanktionsavgifter.
LÄS ÄVEN: Arbetade åtta meter upp utan fallskydd
Arbetsgivare som den senaste tiden vid ett …

...

Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm

Under 2018 kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser över hela landet med fokus på riskerna med asbest- och kvartsdamm.
– Inspektionerna startar i mars och pågår året ut. Vi inspekterar byggarbetsplatser med mellan 6 och 50 anställda, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket i ett …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor