Måndagen den 11 december 2017

← Senaste numret • 9 2017

Målarnas Facktidning nr 9 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"De utnyttjar LAS alla kryphål"

Mikael Johansson: "De utnyttjar LAS alla kryphål"

”Ödets ironi är att de arbetsgivare vi själva äger och som borde föregå med gott exempel, det vill säga kommuner och landsting, hör till arbetsgivare som utnyttjar LAS alla kryphål”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

Avtal 2016

Apartheid på svensk arbetsmarknad

Ledare
I denna avtalsrörelsens tid har en fullständig hybris drabbat politiker och ledande företrädare för arbetsgivarna. Vi måste sänka ingångslönerna i Sverige, annars kommer domedagen att närma sig med stormsteg, dundrar man. Centerpartiets Annie Lööf går ut och kräver att parterna sänker ingångslönerna för nyanlända, annars måste det till lagstiftning. Lööf får i denna fråga dessutom stöd av Svenskt Näringslivs VD Carola Lemnes.

I mina ögon är det direkt osmakligt att peka ut nyanlända som grupp, och kräva att de skall ha lägre lön. Det blir för mig tragikomiskt att höra två högavlönade damer med emfas kräva låga löner för andra, samtidigt som Lööf kvitterar ut 120 000 kr månaden och Lemne hela 490 000 kr månaden.

Svensk fackföreningsrörelse kommer aldrig att medverka till att träffa avtal med etnicitet som grundval. Den svenska modellen som den förra borgerliga regeringen sa sig värna, bygger på att det är just parterna som tecknar avtal och inte politiken.

Liberalerna med Jan Björklund i spetsen går ännu längre och säger i en debattartikel, att om inte parterna lyckas sänka lönerna så kommer Liberalerna och – får man anta med stöd av – andra borgerliga partier kräva lagstiftning där de förespråkar införandet av en ny anställningsform – Startjobb.

Startjobben skall inte omfattas av vare sig försäkringar eller pensioner, dessutom skall vare sig skatt eller arbetsgivaravgifter behöva betalas. Med den utformningen är det i sak ingen skillnad mellan den nya anställningsformen och svartjobb.

Våra kollektivavtal skyddar oss idag från att någon sådan anställningsform införs. Det vill Liberalerna råda bot på, genom att helt enkelt förbjuda kollektivavtal i denna del. Att ett riksdagsparti i Sverige skulle kunna föreslå något sådant 2016 trodde jag inte skulle vara möjligt. Tyvärr är det nog inget skämt, utan en mycket oroande verklighet. FN-organet ILO, där regeringar och arbetsmarknadsparter ingår, enades så sent som i höstas att ta krafttag för att gå från svartarbete till en skattebetalande formell ekonomi.

Liberalerna går i den här frågan i rakt motsatt riktning. Att regeringar förbjuder fackföreningar och insänker deras möjlighet att träffa avtal är tyvärr inte ovanligt i en global kontext. Om Liberalerna får som de vill sällar sig Sverige till ett antal diktaturer, något som sannolikt kommer att väcka en enorm uppmärksamhet, speciellt då vårt land är djupt respekterat för vår väl fungerande arbetsmarknadsmodell.

Det är ingen tvekan om att både Björlund och Lööf är ute och cyklar i sin bakomliggande analys, när de kommer fram till att arbetslösheten beror på att priset på arbetskraft är för hög. Politikens påverkan på arbetslösheten kan bara åstadkommas via ökad efterfrågan, genom att t.ex. bygga bostäder och tillhandahålla en väl fungerande utbildning. Om Ni, politiker ser till att göra ert jobb så kommer den svenska kollektivavtalsmodellen att se till att priset på arbete är rätt.

Mikael Johansson

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-02-22 10:41


Mer Avtal 2016

Kommunal strejk avblåstes

Undersköterskorna i den privata vården får samma lönepåslag som inom den offentliga vårde...

”Almega motsätter sig rättvisa löner mest av alla”

Kommunal varslade 1 december om konflikt för anställda inom privat vård och äldreomsorg. ...

Avtalsförhandlingar som gått till historien

Daniel Olsson skickade under pågående målarstrejk en bild av en tidning som satt på vägge...
Foto: Tomas Nyberg

Gravidas anställningstrygghet ökar i ytterligare avtal

Målareförbundet och motparten Fastigo har tecknat avtal för cirka 250 målare som arbetar ...
Stefan Cedermark

Lackerarnas avtal har förbättrats mer än på länge

– Vi har gjort en lyckad avtalsrörelse eftersom vi fick igenom våra högst prioriterade må...

Imorgon möts parterna om lackavtalet

Imorgon inleds förhandlingarna om ett nytt lackavtal. Ett arbetsmiljöavtal för fordonslac...

Hallå där Mikael Johansson och Peter Sjöstrand

Under förhandlingsarbetet har Målareförbundet gjort olika val och en del väcker frågor. H...

Vägen till ett avtal 2016

4 april: LO och Svensk näringsliv tog i hand. De rekommenderade att parterna i resterande...

Kollektiv styrka gav avtal

Ledare  Det kan väl knappast ha undgått någon att det just nu pågår en avtalsrörelse i S...
Foto: Tomas Nyberg

Ett avtal med fokus på jämställdhet

  Efter strejk och sympativarsel från fem andra förbund fick målarna till sist ett ...

Nyheter

I kamp mot stora drakar – Felix har slagits mot Försäkringskassan i arton år

/> Felix Perez Del Rosario, 67, skadade sig illa i jobbet som målare 1999. Trots att han inte kunnat jobba sedan dess har Försäkringskassan avslagit alla hans ansökningar om …

...

LO Gävle-Dala samlade skyddsombuden för utbildning

Skyddsombuden arbetar hårt för tryggare arbetsplatser och det är inte något lätt uppdrag. För att stärka skyddsombuden höll LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg en utbildningsdag.
635 arbetsplatsolyckor per vecka i Sverige leder till sjukfrånvaro. Det sker en dödsolycka i veckan. Skyddsombuden som arbetar för bättre arbetsmiljö blir också trakasserade i …

...

LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Skrämmande många skyddsombud hindras i sitt uppdrag, trakasseras eller till och med utsätts för hot och våld. Det här vill LO ändra på. Därför inleds nu en treårig satsning för att stärka skyddsombuden.
Bakgrunden är ett par rapporter, den senaste från förra året, som visar utsattheten för skyddsombuden inom LO.

...

Fler skoltimmar ska ge obligatorisk högskolebehörighet

Regeringen vill återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen. Detta genom att lägga till motsvarande två undervisningstimmar i veckan. Om det är receptet för att få fler elever att välja yrkesprogrammen återstår att se.
I september i år aviserade regeringen att alla yrkeselever från och med 2019 ska kunna läsa in grundläggande högskolebehörighet …

...

Över 4 000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

”Helt nyligen på ett event med många välkända profiler kommer en VD i byggbranschen fram till mig och grabbar tag i min bak – som en ”hälsningsgest” – mitt i brinnande #metoo-tider. Jag reagerar denna gång och säger ifrån. Han flinar …

...
Idoltema på målarnas Yrkes-SM. Foto: Tomas Nyberg

Idoltävling ska vaska fram Sveriges bästa målare

När Sveriges bästa målare ska utses testas nu ett nytt grepp. Temat är Idol och du som vill vara med och tävla ska senast på söndag skicka in en tre-minuters video där du presenterar dig själv och dina talanger för yrket.
Nyligen avgjordes Yrkes-VM där …

...

Facklig tid föreslås bli a-kassegrundande

Förtroendevaldas rätt till a-kassa har länge varit en het fråga. Nu ser det ut som att frågan äntligen får sin lösning.
Regeringen har nu lagt ett förslag om att tiden en förtroendevald lägger på sina uppdrag ska ligga till grund för a-kassa. Och det ser ut som om man får …

...

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.
Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor