Tisdagen den 22 augusti 2017

← Senaste numret • 5 2017

Malarnas nr 5 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

Facket företräder målarna

Redaktörn Att Måleriföretagen påstår sig ha bättre kunskap om vad fackets medlemmar vill än facket själva, det är fräckt.
Förra årets avtalsrörelse hade knappt avslutats när förbundet började förbereda sig för en ny avtalsrörelse. Även för mig som redaktör för tidningen har mycket handlat om förhandlingarna om nya avtal senaste året.

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Även om jag inte är så insatt i detaljer ser jag saker som behöver bli bättre, säger Celine Eriksson. Foto: Tomas Nyberg

  • Christoffer Beck framhåller behovet av att restiden regleras i kollektivavtalet. Foto: Tomas Nyberg

  • – Det är bra att Sveriges äldsta fackförbund visar framfötterna och inte svansar efter Metall hela tiden., säger Daemon Åselius.

  • – Avtalet behöver bli bättre, men jag hoppas att strejken inte blir långvarig, säger Erik Nybeck. Foto: Tomas Nyberg

TV: ”Det är viktigt att ta strid för ackordet” Målarna är redo för strejk

Avtal 2016

Det går trögare än på många år i avtalsförhandlingarna. Det första förbundet som varslat om strejk är Målareförbundet.

Vi har tagit pulsen på målarna och kampandan verkar vara stor.
Parterna i måleribranschen har svårt att komma överens. Målareförbundet har sedan avtalsrörelsen började kritiserat Måleriföretagen för att de inte velat förhandla tidigare än ett par dagar innan avtalet löper ut den 31 mars. Måleriföretagen lägger skulden för det på facket som de menar lämnat sina yrkande så sent det går enligt förhandlingsordningen. När parterna trots allt träffades för att diskutera frågorna stod de väldigt långt från varandra.


Facket kräver 3,2 procent i löneökning i ett-årsavtal, de vill ha förbättringar i arbetsmiljöavtalet, ersättning för glasögon som blir förstörda, en maximerad restid till och från jobbet som om den överskrids ska räknas som arbetstid. Facket vill också uppdatera prislistan för ackordet. Ackordslön är målares huvudlönesystem och den målare som vill mäta sina jobb har rätt att göra det. Som komplement finns även tidlön.


Måleriföretagen har i sin tur lämnat ett enda yrkande som handlar om att förändra finansieringen av mätningstjänsten så att endast de företag som använder sig av ackord ska betala istället för nu då alla betalar solidariskt. Det här menar Målareförbundet kommer att skapa en obalans i konkurrensen och leda till att ackordslönesystemet eroderar sönder.

Att Måleriföretagen ger sig på ackordslönesystemet och deras ovilja att överhuvudtaget diskutera fackets krav ledde till att Målareförbundet varslade om strejk.


I en första omgång går målare på 34 specifika arbetsplatser hem den 8 april. Samtidigt tas alla målare på fyra utvalda företag ut i strejk. Har inte konflikten fått en lösning tas målare vid ytterligare fem företag ut i strejk den 22 april. Totalt omfattas 260 målare. Måleriföretagen har svarat med en spegellockout som omfattar exakt samma målare, ett taktiskt spel pågår.

Målareförbundets konfliktorganisation är ute och informerar sina medlemmar om vad varslet om strejk innebär och vad konflikten i avtalsrörelsen handlar om. Stefan Hven har träffat målare i Västerås och berättar att de är taggade. Även från Stockholm rapporteras att målare ute på företagen backar upp sin förhandlingsdelegation och Målareförbundets styrelse som tagit beslut om strejk.


Bröderna Thunströms måleri med huvudkontor i Ludvika och verksamhet runt om i Dalarna är varslade om strejk från den 22 april om varslet inte dras tillbaks. Vi träffar några av målarna anställda på Thunströms som arbetar i Tunabyggens fastigheter i Borlänge.

– Det är bra att förbundet sätter ner fötterna och visar attityd, säger Christoffer Beck.

– Det borde de gjort för länge sen, säger Daemon Åselius och fortsätter:

– Vi har följt industrin allt för länge. Det är bra att Sveriges äldsta fackförbund visar framfötterna och inte svansar efter Metall hela tiden.


Båda två tycker att det är bra och rimliga krav som Målareförbundet har yrkat på.

– Jag tycker det är viktigt att ta strid för ackordet. Vill målaren mäta ska den möjligheten finnas, men prislistan måste förändras så den följer med i löneutvecklingen, säger Daemon Åselius.

Christoffer Beck framhåller behovet av att restiden regleras i kollektivavtalet.

– Då blir det lättare att planera sitt liv och vi slipper ha diskussionerna ute på företagen.

Alla målare är anställda i hemmet och nyligen kom en EU-dom som handlar om restider från hemmet direkt till arbetsplatsen och för det vill facket hitta en lösning i kollektivavtalet. Eftersom målarna har olika arbetstider kan resitden variera och inkräkta på fritiden.…

Erik Nybeck och Celine Eriksson som är lärlingar är inte så insatt i detaljer men tycker det finns saker som behöver förbättras. De ställer sig bakom förbundets varsel men hoppas att strejken inte blir långvarig. Bland förbundens yrkanden finns också förbättringar i utbildningsavtalet som ska garantera att lärlingarna får den utbildningen de har rätt till.

Även Byggnads har varslat och tar från den 12 april i olika steg ut sammanlagt 2 600 byggnadsarbetare i strejk. Flera av deras varsel är sympativarsel med målarna och träffar samma arbetsplatser.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-03-31 05:12


Mer Avtal 2016

Kommunal strejk avblåstes

Undersköterskorna i den privata vården får samma lönepåslag som inom den offentliga vårde...

”Almega motsätter sig rättvisa löner mest av alla”

Kommunal varslade 1 december om konflikt för anställda inom privat vård och äldreomsorg. ...

Avtalsförhandlingar som gått till historien

Daniel Olsson skickade under pågående målarstrejk en bild av en tidning som satt på vägge...
Foto: Tomas Nyberg

Gravidas anställningstrygghet ökar i ytterligare avtal

Målareförbundet och motparten Fastigo har tecknat avtal för cirka 250 målare som arbetar ...
Stefan Cedermark

Lackerarnas avtal har förbättrats mer än på länge

– Vi har gjort en lyckad avtalsrörelse eftersom vi fick igenom våra högst prioriterade må...

Imorgon möts parterna om lackavtalet

Imorgon inleds förhandlingarna om ett nytt lackavtal. Ett arbetsmiljöavtal för fordonslac...

Hallå där Mikael Johansson och Peter Sjöstrand

Under förhandlingsarbetet har Målareförbundet gjort olika val och en del väcker frågor. H...

Vägen till ett avtal 2016

4 april: LO och Svensk näringsliv tog i hand. De rekommenderade att parterna i resterande...

Kollektiv styrka gav avtal

Ledare  Det kan väl knappast ha undgått någon att det just nu pågår en avtalsrörelse i S...
Foto: Tomas Nyberg

Ett avtal med fokus på jämställdhet

  Efter strejk och sympativarsel från fem andra förbund fick målarna till sist ett ...

Nyheter

Foto: Tomas Nyberg

1 av 4 arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna

 
En av fyra arbetsgivare inom bygg- och transportbranschen uppger att de inte överlever utan att fuska med regelverken. Det visar en undersökning som Arbetsmiljöverket har gjort.
I undersökningen framkommer också att fyra av tio arbetsgivare bedömer att upptäcktsrisken är låg vid fusk. Fusket kan handla om att betala svarta löner, bryta mot arbetsmiljöregler, …

...
Nu kan forskarna se att förtidspensionerna pga lösningsmedel har minskat. Foto: Tomas Nyberg

Ny forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel

 
En ny forskningsstudie visar att minskningen av användandet av lösningsmedel i färg har resulterat i att färre målare förtidspensioneras på grund av hjärnskador.
På 70-talet uppmärksammades i de Skandinaviska länderna att risken för hjärnskador var större hos målare. En av de första studierna gjordes bland svenska målare. Den ökade risken …

...
Foto: Tomas Nyberg

När småkryp blir konstverk

Målaren Mathias Åbergs flugbindarhobby är en konst. Han är en av få som gör realistiska insekter som kallas art flyes.
När Målarnas facktidning besöker Mathias Åberg för att få veta mer om han och hans hobby att binda flugor får vi se något som vi aldrig sett tidigare. Jag hade …

...
Foto: Tomas Nyberg

Stor brist på målare närmaste året

Arbetsförmedlingen har lämnat en ny rapport om framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. Den visar en fortsatt mycket stark arbetsmarknad för många yrken under 2017 och första halvåret 2018. Målare är ett av bristyrkena.
Arbetsförmedlingen räknar med att sysselsättningen kommer att öka med 81 000 personer under 2017. Yrkesområden där bristen är …

...
Mikael Johansson. Foto: Peter Knutson

Mikael Johansson i debatt under Almedalsveckan

 
På söndag drar Almedalsveckan igång. Målareförbundets ordförande Mikael Johansson kommer att prata på ett seminarium om pensioner som 6F och Katalys arrangerar. Han kommer också att sitta i panelen vid en debatt som Svenskt näringslivs tankesmedja Ratio håller.
Fackförbunden 6F arrangerar tre seminarier tillsammans med tankesmedjan Katalys. Förutom att belysa behovet av …

...
Mätarna Peter Holmberg och Ronny Eriksson utgår från Umeå men arbetar i södra Västerbotten samt Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå. Foto: Tomas Nyberg

Mätning ökar förtjänsten till målare och företag

I Umeå finns två engagerade mätare, Peter Holmberg och Ronny Eriksson. De vittnar om målare och företag som i allt större utsträckning upptäcker fördelarna med att mäta jobben.
Men det finns också de som är skeptiska eller direkt emot ackordet.
Peter Holmberg hade fullt upp innan han fick Ronny Eriksson som …

...
Foto: Tomas Nyberg

Extra kongress ska besluta om Målareförbundets framtid

 
Förbundsstyrelsen har beslutat att föreslå en extra kongress att ställa Målareförbundet under ett organisationsnummer.
Målareförbundets styrelse var inte enig i beslutet.
En omorganisation av Målareförbundet i syfte att ge medlemmarna så mycket som möjligt för pengarna samtidigt som facket måste minska utgifterna i sin budget är en fråga som diskuterats …

...

Lärling slog rekord på lackprovet

Henrik Isberg fick 92,5 poäng på yrkesprovet för fordonslackerare. Det är den högsta poäng som någonsin delats ut till en elev.
– Kul att få sätta rekord men jag blev överraskad när jag fick resultatet, säger han och skrattar.
Varje år sedan 2012 har ett yrkesprov genomförts för de elever som …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor