Måndagen den 23 oktober 2017

← Senaste numret • 7 2017

Målarnas Facktidning nr 7 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Valet är ditt"

Mikael Johansson: "Valet är ditt"

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot att vi inte skulle sköta vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare om vi inte engagerade oss politiskt, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Även om jag inte är så insatt i detaljer ser jag saker som behöver bli bättre, säger Celine Eriksson. Foto: Tomas Nyberg

  • Christoffer Beck framhåller behovet av att restiden regleras i kollektivavtalet. Foto: Tomas Nyberg

  • – Det är bra att Sveriges äldsta fackförbund visar framfötterna och inte svansar efter Metall hela tiden., säger Daemon Åselius.

  • – Avtalet behöver bli bättre, men jag hoppas att strejken inte blir långvarig, säger Erik Nybeck. Foto: Tomas Nyberg

TV: ”Det är viktigt att ta strid för ackordet” Målarna är redo för strejk

Avtal 2016

Det går trögare än på många år i avtalsförhandlingarna. Det första förbundet som varslat om strejk är Målareförbundet.

Vi har tagit pulsen på målarna och kampandan verkar vara stor.
Parterna i måleribranschen har svårt att komma överens. Målareförbundet har sedan avtalsrörelsen började kritiserat Måleriföretagen för att de inte velat förhandla tidigare än ett par dagar innan avtalet löper ut den 31 mars. Måleriföretagen lägger skulden för det på facket som de menar lämnat sina yrkande så sent det går enligt förhandlingsordningen. När parterna trots allt träffades för att diskutera frågorna stod de väldigt långt från varandra.


Facket kräver 3,2 procent i löneökning i ett-årsavtal, de vill ha förbättringar i arbetsmiljöavtalet, ersättning för glasögon som blir förstörda, en maximerad restid till och från jobbet som om den överskrids ska räknas som arbetstid. Facket vill också uppdatera prislistan för ackordet. Ackordslön är målares huvudlönesystem och den målare som vill mäta sina jobb har rätt att göra det. Som komplement finns även tidlön.


Måleriföretagen har i sin tur lämnat ett enda yrkande som handlar om att förändra finansieringen av mätningstjänsten så att endast de företag som använder sig av ackord ska betala istället för nu då alla betalar solidariskt. Det här menar Målareförbundet kommer att skapa en obalans i konkurrensen och leda till att ackordslönesystemet eroderar sönder.

Att Måleriföretagen ger sig på ackordslönesystemet och deras ovilja att överhuvudtaget diskutera fackets krav ledde till att Målareförbundet varslade om strejk.


I en första omgång går målare på 34 specifika arbetsplatser hem den 8 april. Samtidigt tas alla målare på fyra utvalda företag ut i strejk. Har inte konflikten fått en lösning tas målare vid ytterligare fem företag ut i strejk den 22 april. Totalt omfattas 260 målare. Måleriföretagen har svarat med en spegellockout som omfattar exakt samma målare, ett taktiskt spel pågår.

Målareförbundets konfliktorganisation är ute och informerar sina medlemmar om vad varslet om strejk innebär och vad konflikten i avtalsrörelsen handlar om. Stefan Hven har träffat målare i Västerås och berättar att de är taggade. Även från Stockholm rapporteras att målare ute på företagen backar upp sin förhandlingsdelegation och Målareförbundets styrelse som tagit beslut om strejk.


Bröderna Thunströms måleri med huvudkontor i Ludvika och verksamhet runt om i Dalarna är varslade om strejk från den 22 april om varslet inte dras tillbaks. Vi träffar några av målarna anställda på Thunströms som arbetar i Tunabyggens fastigheter i Borlänge.

– Det är bra att förbundet sätter ner fötterna och visar attityd, säger Christoffer Beck.

– Det borde de gjort för länge sen, säger Daemon Åselius och fortsätter:

– Vi har följt industrin allt för länge. Det är bra att Sveriges äldsta fackförbund visar framfötterna och inte svansar efter Metall hela tiden.


Båda två tycker att det är bra och rimliga krav som Målareförbundet har yrkat på.

– Jag tycker det är viktigt att ta strid för ackordet. Vill målaren mäta ska den möjligheten finnas, men prislistan måste förändras så den följer med i löneutvecklingen, säger Daemon Åselius.

Christoffer Beck framhåller behovet av att restiden regleras i kollektivavtalet.

– Då blir det lättare att planera sitt liv och vi slipper ha diskussionerna ute på företagen.

Alla målare är anställda i hemmet och nyligen kom en EU-dom som handlar om restider från hemmet direkt till arbetsplatsen och för det vill facket hitta en lösning i kollektivavtalet. Eftersom målarna har olika arbetstider kan resitden variera och inkräkta på fritiden.…

Erik Nybeck och Celine Eriksson som är lärlingar är inte så insatt i detaljer men tycker det finns saker som behöver förbättras. De ställer sig bakom förbundets varsel men hoppas att strejken inte blir långvarig. Bland förbundens yrkanden finns också förbättringar i utbildningsavtalet som ska garantera att lärlingarna får den utbildningen de har rätt till.

Även Byggnads har varslat och tar från den 12 april i olika steg ut sammanlagt 2 600 byggnadsarbetare i strejk. Flera av deras varsel är sympativarsel med målarna och träffar samma arbetsplatser.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-03-31 05:12


Mer Avtal 2016

Kommunal strejk avblåstes

Undersköterskorna i den privata vården får samma lönepåslag som inom den offentliga vårde...

”Almega motsätter sig rättvisa löner mest av alla”

Kommunal varslade 1 december om konflikt för anställda inom privat vård och äldreomsorg. ...

Avtalsförhandlingar som gått till historien

Daniel Olsson skickade under pågående målarstrejk en bild av en tidning som satt på vägge...
Foto: Tomas Nyberg

Gravidas anställningstrygghet ökar i ytterligare avtal

Målareförbundet och motparten Fastigo har tecknat avtal för cirka 250 målare som arbetar ...
Stefan Cedermark

Lackerarnas avtal har förbättrats mer än på länge

– Vi har gjort en lyckad avtalsrörelse eftersom vi fick igenom våra högst prioriterade må...

Imorgon möts parterna om lackavtalet

Imorgon inleds förhandlingarna om ett nytt lackavtal. Ett arbetsmiljöavtal för fordonslac...

Hallå där Mikael Johansson och Peter Sjöstrand

Under förhandlingsarbetet har Målareförbundet gjort olika val och en del väcker frågor. H...

Vägen till ett avtal 2016

4 april: LO och Svensk näringsliv tog i hand. De rekommenderade att parterna i resterande...

Kollektiv styrka gav avtal

Ledare  Det kan väl knappast ha undgått någon att det just nu pågår en avtalsrörelse i S...
Foto: Tomas Nyberg

Ett avtal med fokus på jämställdhet

  Efter strejk och sympativarsel från fem andra förbund fick målarna till sist ett ...

Nyheter

Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden

Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence

Det blev ingen medaljplats för Sveriges bästa lackerare respektive målare. Lackeraren Olle Karlsson hedrades däremot med en Medallion for Excellence och kom på 11:e plats. Målaren Emil Eriksson kom på 12:e plats.
Första tävlingsdagen gjorde Olle klart momenten spot repair, plastarbete och maskering av bil. Därefter fortsatte tävlingen med bland annat …

...

Bred uppslutning bakom hårdare regler emot lönedumpning

Marita Ulvskog. Foto: Socialdemokraterna
    Det ska inte längre gå att dumpa löner eller villkor med ursäkten att arbetskraften är utstationerad. Det röstade …

...
Foto: Pixabay

Förhandlingar inledda: Etablerings eller utbildningsjobb?

Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för att få fler att etablera sig på arbetsmarknaden verkar mjukna. Nu har parterna åtminstone påbörjat förhandlingar.
I början av oktober satte sig en delegation bestående av fem representanter från LO:s olika sektorer i förhandlingar med …

...

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så kallade Stad-serien som började med Mina drömmars stad blev han en av de viktiga skildrarna av samhällsutvecklingen från 1860-talet och framåt.
Han lyckades med sin enorma kunskap om Stockholm, om Stockholms historia och sin …

...

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgivarförbund. Facken vill hitta lösningar för att få nyanlända och andra som riskerar lång arbetslöshet i jobb och sätta stopp för Alliansens förslag där politiken ska blanda sig i lönebildningen.
Det lite ovanliga draget att vända sig med en gemensam …

...

Ny app motverkar belastningsskador på jobbet

Fönstermålning, tak och målning av taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll.
– Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.
Det säger Liyun Yang, doktorand på Kungliga Tekniska …

...

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknade utbildningsbevis. Redan nästa dag var arbetarna dock tillbaka på bygget igen – med utbildningsintyg och direktanställda av företaget No Problems.
När fackförbundet Byggnads i fredags utförde en inspektion vid Billerud-Korsnäs kartongbruk i Frövi upptäckte de att allt inte …

...

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljöverket har beräknat höga kostnader för en sänkning och ställer arbetares hälsa mot företagens kostnader. Nu har LO tagit fram hur mycket samhället skulle spara genom en sänkning.
Silikos är en skrämmande sjukdom, och den dödar sakta. Patientens …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor