Onsdagen den 23 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Även om jag inte är så insatt i detaljer ser jag saker som behöver bli bättre, säger Celine Eriksson. Foto: Tomas Nyberg

  • Christoffer Beck framhåller behovet av att restiden regleras i kollektivavtalet. Foto: Tomas Nyberg

  • – Det är bra att Sveriges äldsta fackförbund visar framfötterna och inte svansar efter Metall hela tiden., säger Daemon Åselius.

  • – Avtalet behöver bli bättre, men jag hoppas att strejken inte blir långvarig, säger Erik Nybeck. Foto: Tomas Nyberg

TV: ”Det är viktigt att ta strid för ackordet” Målarna är redo för strejk

Avtal 2016

Det går trögare än på många år i avtalsförhandlingarna. Det första förbundet som varslat om strejk är Målareförbundet.

Vi har tagit pulsen på målarna och kampandan verkar vara stor.
Parterna i måleribranschen har svårt att komma överens. Målareförbundet har sedan avtalsrörelsen började kritiserat Måleriföretagen för att de inte velat förhandla tidigare än ett par dagar innan avtalet löper ut den 31 mars. Måleriföretagen lägger skulden för det på facket som de menar lämnat sina yrkande så sent det går enligt förhandlingsordningen. När parterna trots allt träffades för att diskutera frågorna stod de väldigt långt från varandra.


Facket kräver 3,2 procent i löneökning i ett-årsavtal, de vill ha förbättringar i arbetsmiljöavtalet, ersättning för glasögon som blir förstörda, en maximerad restid till och från jobbet som om den överskrids ska räknas som arbetstid. Facket vill också uppdatera prislistan för ackordet. Ackordslön är målares huvudlönesystem och den målare som vill mäta sina jobb har rätt att göra det. Som komplement finns även tidlön.


Måleriföretagen har i sin tur lämnat ett enda yrkande som handlar om att förändra finansieringen av mätningstjänsten så att endast de företag som använder sig av ackord ska betala istället för nu då alla betalar solidariskt. Det här menar Målareförbundet kommer att skapa en obalans i konkurrensen och leda till att ackordslönesystemet eroderar sönder.

Att Måleriföretagen ger sig på ackordslönesystemet och deras ovilja att överhuvudtaget diskutera fackets krav ledde till att Målareförbundet varslade om strejk.


I en första omgång går målare på 34 specifika arbetsplatser hem den 8 april. Samtidigt tas alla målare på fyra utvalda företag ut i strejk. Har inte konflikten fått en lösning tas målare vid ytterligare fem företag ut i strejk den 22 april. Totalt omfattas 260 målare. Måleriföretagen har svarat med en spegellockout som omfattar exakt samma målare, ett taktiskt spel pågår.

Målareförbundets konfliktorganisation är ute och informerar sina medlemmar om vad varslet om strejk innebär och vad konflikten i avtalsrörelsen handlar om. Stefan Hven har träffat målare i Västerås och berättar att de är taggade. Även från Stockholm rapporteras att målare ute på företagen backar upp sin förhandlingsdelegation och Målareförbundets styrelse som tagit beslut om strejk.


Bröderna Thunströms måleri med huvudkontor i Ludvika och verksamhet runt om i Dalarna är varslade om strejk från den 22 april om varslet inte dras tillbaks. Vi träffar några av målarna anställda på Thunströms som arbetar i Tunabyggens fastigheter i Borlänge.

– Det är bra att förbundet sätter ner fötterna och visar attityd, säger Christoffer Beck.

– Det borde de gjort för länge sen, säger Daemon Åselius och fortsätter:

– Vi har följt industrin allt för länge. Det är bra att Sveriges äldsta fackförbund visar framfötterna och inte svansar efter Metall hela tiden.


Båda två tycker att det är bra och rimliga krav som Målareförbundet har yrkat på.

– Jag tycker det är viktigt att ta strid för ackordet. Vill målaren mäta ska den möjligheten finnas, men prislistan måste förändras så den följer med i löneutvecklingen, säger Daemon Åselius.

Christoffer Beck framhåller behovet av att restiden regleras i kollektivavtalet.

– Då blir det lättare att planera sitt liv och vi slipper ha diskussionerna ute på företagen.

Alla målare är anställda i hemmet och nyligen kom en EU-dom som handlar om restider från hemmet direkt till arbetsplatsen och för det vill facket hitta en lösning i kollektivavtalet. Eftersom målarna har olika arbetstider kan resitden variera och inkräkta på fritiden.…

Erik Nybeck och Celine Eriksson som är lärlingar är inte så insatt i detaljer men tycker det finns saker som behöver förbättras. De ställer sig bakom förbundets varsel men hoppas att strejken inte blir långvarig. Bland förbundens yrkanden finns också förbättringar i utbildningsavtalet som ska garantera att lärlingarna får den utbildningen de har rätt till.

Även Byggnads har varslat och tar från den 12 april i olika steg ut sammanlagt 2 600 byggnadsarbetare i strejk. Flera av deras varsel är sympativarsel med målarna och träffar samma arbetsplatser.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.seMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-03-31 05:12


Mer Avtal 2016

Kommunal strejk avblåstes

Undersköterskorna i den privata vården får samma lönepåslag som inom den offentliga vårde...

”Almega motsätter sig rättvisa löner mest av alla”

Kommunal varslade 1 december om konflikt för anställda inom privat vård och äldreomsorg. ...

Avtalsförhandlingar som gått till historien

Daniel Olsson skickade under pågående målarstrejk en bild av en tidning som satt på vägge...
Foto: Tomas Nyberg

Gravidas anställningstrygghet ökar i ytterligare avtal

Målareförbundet och motparten Fastigo har tecknat avtal för cirka 250 målare som arbetar ...
Stefan Cedermark

Lackerarnas avtal har förbättrats mer än på länge

– Vi har gjort en lyckad avtalsrörelse eftersom vi fick igenom våra högst prioriterade må...

Imorgon möts parterna om lackavtalet

Imorgon inleds förhandlingarna om ett nytt lackavtal. Ett arbetsmiljöavtal för fordonslac...

Hallå där Mikael Johansson och Peter Sjöstrand

Under förhandlingsarbetet har Målareförbundet gjort olika val och en del väcker frågor. H...

Vägen till ett avtal 2016

4 april: LO och Svensk näringsliv tog i hand. De rekommenderade att parterna i resterande...

Kollektiv styrka gav avtal

Ledare  Det kan väl knappast ha undgått någon att det just nu pågår en avtalsrörelse i S...
Foto: Tomas Nyberg

Ett avtal med fokus på jämställdhet

  Efter strejk och sympativarsel från fem andra förbund fick målarna till sist ett ...

Nyheter

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala skyddsombud (RSO). Hon är verksam i den nordligaste Region 3, och var med under den gemensamma kvinnokonferensen på Rönneberga, Lidingö.
Jenny berättar att konferensen har varit både viktig och inspirerande, och att det känns bra att Mira nu …

...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.
Under de tre dagarna arbetade de gemensamt eller förbundsvis med olika aktuella frågor, samt reviderade, gick igenom …

...

Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Snart kommer du att kunna dra av fackföreningsavgiften på skatten. Det beslutade riksdagen efter en omröstning under onsdagen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som enhälligt röstade mot förslaget.
Under onsdagen röstade riksdagen angående regeringens förslag om att återinföra skattereduktion på fackavgiften. En övervägande majoritet av de deltagande ledamöterna röstade för …

...

Arbetade 13 dagar i sträck

De arbetade 12 timmar om dagen – och i vissa fall 13 dagar i sträck.
Vid en byggarbetsplats på porslinsfabriken i Gustafsberg, har 125 personer anlitade av byggföretaget Blå eken AB haft odrägliga arbetsförhållanden.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen framgick att de 125 personerna, till största delen polacker, arbetade 12 timmar per …

...

Förbjuds arbeta på hög höjd

En lagändring 2014 innebar att arbetsmiljöregeln om fallskydd numera har en sanktionsavgift, jämfört med tidigare då endast jobbförbud utfärdades.
Bristande säkerhet vid fallhöjd är det vanligaste ärendet när Arbetsmiljöverket delar ut sanktionsavgifter.
LÄS ÄVEN: Arbetade åtta meter upp utan fallskydd
Arbetsgivare som den senaste tiden vid ett …

...

Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm

Under 2018 kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser över hela landet med fokus på riskerna med asbest- och kvartsdamm.
– Inspektionerna startar i mars och pågår året ut. Vi inspekterar byggarbetsplatser med mellan 6 och 50 anställda, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket i ett …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor