• Foto: Tomas Nyberg

I morse utökade Målareförbundet sin strejk. De återupptagna förhandlingarna med motparten strandade i går kväll. Hela natten ha parterna suttit med medlare, men facket sa nej till budet som var ett rent lönebud.

I början av veckan började parterna prata med varandra igen. Måleriföretagen backade från sitt yrkande om förändring av debiteringen av mätningsavgiften som är kopplad till ackordslönesystemet.
– Jag kände då att det var möjligt att hitta en lösning. Nu är jag besviken att vi inte gick i mål, säger Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.

Enligt Målareförbundet har motparten varit totalt ointresserade att diskutera frågor som är viktiga för facket. Från de många punkter Målareförbundet hade har kraven kokats ner till tre punkter som facket vill få igenom. Det handlar om att restiden ska regleras i förhållande till den så kallade Tyco-domen i EU. Det handlar om att gravida som går hem med graviditetsersättning ska ha samma skydd som föräldralediga kvinnor och män, det vill säga inte kunna sägas upp förrän efter föräldraledigheten. Det handlar också om en arbetstidsförkortning med två timmar.
– Vi betalar allt detta med pottpengar, ändå säger Måleriföretagen nej, säger Mikael Johansson.

Måleriföretagen som från början hade ett enda yrkande som de nu backat från har under förhandlingarna kommit med ett yrkande om att semesterlönen ska betalas ut i augusti istället för juni.
– Våra förändringar kostar ur potten. När vi säger samma sak tillbaks att vi kan titta på ett byte. Då finns det inget värde, säger Mikael Johansson som menar att det är ju det förhandlingar handlar om man gör byten ur pott och med villkorsändringar, ett tagande och ett givande.
– Vi kan ju inte hjälpa att de gick in i dessa förhandlingar med ett enda yrkande så de sen inte har något att byta med.

Under natten till fredag kom ett rent lönebud som Måleriföretagen sa ja till medan Målareförbundet sa nej. Löneutrymmet var man överens om. 2,38 procent på 13 månader vilket motsvarar 2,2 procent på 12 månader. Men Målareförbundet vill ha fler villkorsändringar.
I dag fredag gick ytterligare 600 målare ut i strejken som nu omfattar cirka 900 målare. Den 29 april går Byggnads och Seko ut i sympatistrejk. Den 2 maj följer Elektrikerna, Fastighets och Musikerförbundet.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se