Onsdagen den 23 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

  • – Jag var ifrån branschen ett tag och spelade musik i mitt popband, berättar Jonathan Nilsson, till vänster, för Stefan Hven från Målarnas avdelning 6. Foto: Robert Ask

  • Målaren Jonathan Nilsson från Kumla. Foto: Robert Ask

  • Foto:Robert Ask

Nattsvart tak tio meter upp – en utmaning

Insänt

I Askersund har kommunen gjort stora investeringar. Det är inte bara högstadieskolan och fritidsgård som fått nya lokaler. Det är även kommunens kök och tjänstemän som får flytta in i den ståtliga nya byggnaden precis intill Vätterns strandkant. Turistbyrån och hela Folkets Hus har även fått plats i huset och inte nog med det, bibliotek och konsthall kommer vara klara om en månad.


Dit åkte Robert Ask och Stefan Hven för att träffa målaren Jonathan Nilsson snart 23 år från Kumla.

– Det har varit det största jobb jag varit på, säger Jonathan Nilsson, som nu är byggets enda målare. Han var med i uppstarten av målningen på bygget i september förra året.

– I vintras var vi som mest sju som målade. Vi hade ganska tajt tidsschema för det är många yrkesgrupper som skulle göra arbeten efter oss. Men vi höll undan, jag har fått lära mig hur man jobbar effektivt trots att vi var många. Det är en utmaning att få flyt på jobbet.


Det är viktigt att alla vet vad de ska göra under dagarna. Samordningen med andra yrkesgrupper har fungerat rätt så bra också. Det är ganska mycket utöver det mer vanliga produktionerna, när det är så mycket brandsäkerhet och låsfunktioner och tillgänglighetsanpassningar, ventilation och vatten och avlopp typ överallt. Med tanke på hur man vill bygga bort ljud också, så har snickarna behövt sätta några extraskivor och isolering lite överallt.

– Vissa småändringar under byggets gång har det varit också, så på vissa detaljer hade vi kunnat vara lite snabbare om man vetat förutsättningarna från början.

– Det som var den tuffaste utmaningen på bygget var nog att måla överdelen och taket i multisalen. Multisalen är folkets hus lokaler som är gjord för bio och uppträdanden. Det är över 500 sittplatser där, med en takhöjd på närmare tio meter. Det blev matt svart i hela taket med nerstrykning ca 2 meter ner på väggen och så skulle alla takstolar och detaljer vara helt svarta.

– Det blev riktigt svårt att se vart man fått färg ordentligt någonstans när allt blev svart. Vi hade riktigt starka strålkastare, men allt ljus bara försvann i det svarta.


– Det är kul att se slutresultatet, och eleverna har redan flyttat in så nu är det full fart i skoldelarna. Det mesta som jag har kvar att måla nu är lasering utvändigt på biblioteket. Brun lasyr som inte får se ut som i hopstrykningar, blir lite svårt när väggarna är så höga, men jag kör med sax lift, säger Jonathan.

Efter det här jobbet blir det att fixa gesällen. Det var ett tag sedan som Jonathan gick i skolan, men nu har han nästan alla timmarna.

– Jag var ifrån branschen ett tag och spelade musik i mitt popband. Det är mitt största fritidsintresse, säger Jonathan.

GO Stereo heter bandet och hade en liten hit förra året med över en miljon streams på spotify. Men nu vill han bli färdig med sin målareutbildning.


– Vi skriver lite låtar på kvällstid, som vi ska släppa framöver. Några gig blir det ibland också, i somras fick vi giga på Peace & Love det var riktigt kul, nästa gig är i Kumla.

Jonathan gjorde lite lägenhetsunderhåll förra året. Men nu på sistone har han mest varit på nybyggen.

– Jag trivs på byggen. Det är utvecklande, bara man får vara med överallt i processen, och här har jag till och med fått blivit lagbas. Det är inspirerande att få ta ett större ansvar. Och stöttingen från jobbarkompisarna är viktigt också, och att man delar med sig av tips och trix, så att man utvecklar sina kunskaper i måleri. Det blir nog fler byggen efter gesällen, det byggs som bara den i Örebro nu. Så det blir väl att lämna Askersund för att vara med i lägenhetsbyggen i Örebro, säger Jonathan.

Det var riktigt kul att träffa en sådan duktig och pratglad målare som Jonathan tycker Robert och Stefan, så vi önskar honom lycka till med gesällprovet och den fortsatta karriären.


Stefan Hven


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-11-25 14:54


Mer Insänt

Inbjudan: Ungdomsaktivitet i Örebrosektionen

INSÄNT Unga medlemmar (upp till 30 år) bjuds in till en aktivitetskväll på Prison Island...

Thomas byggde en skola i Colombia

INSÄNT Målaren Thomas Årebrand på Deler måleri fick tillsammans med två kollegor möjligh...

Alina är godkänd som målare

INSÄNT Målarettan presenterar Alina Ungerth som till vardags jobbar på Olle Timblads Mål...

Mycket står på spel för Målareförbundet

INSÄNT ”Det oroar mig djupt att Moderaterna är beredda styra Sverige med hjälp uta...

Förnyad skolinformation når fram till eleverna

INSÄNT Under hösten har Jesper Jinesjö och Daniel Läth från Avdelning 3 varit ute och in...

Facklig utbildning för lärlingar i Kalmar

INSÄNT De som går individuell lärlingsutbildning (traditionell) har rätt till 16 timmar ...

Avdelning 2 möter medlemmarna

INSÄNT Robin Johansson från Avdelning 2 och Peter Nilsson från Byggnads Småland-Blekinge...

Yrkesmässa för åttondeklassare

INSÄNT Karlstad kommun samlade åttondeklassarna till en Yrkesmässa. Målareförbundet tog ...

Arbetsplatsbesök: Skyddsutrustning och lärlingar

INSÄNT Viktigt med skyddsutrustning På arbetsplatsbesök i Hovsjö hittar vi Fredrik Nils...

Branschutbildning i Örebro och Kramfors

INSÄNT Utbildning i Örebro Lärlingar från Örebro och Värmlands län har varit på Bransch...

Nyheter

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala skyddsombud (RSO). Hon är verksam i den nordligaste Region 3, och var med under den gemensamma kvinnokonferensen på Rönneberga, Lidingö.
Jenny berättar att konferensen har varit både viktig och inspirerande, och att det känns bra att Mira nu …

...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.
Under de tre dagarna arbetade de gemensamt eller förbundsvis med olika aktuella frågor, samt reviderade, gick igenom …

...

Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Snart kommer du att kunna dra av fackföreningsavgiften på skatten. Det beslutade riksdagen efter en omröstning under onsdagen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som enhälligt röstade mot förslaget.
Under onsdagen röstade riksdagen angående regeringens förslag om att återinföra skattereduktion på fackavgiften. En övervägande majoritet av de deltagande ledamöterna röstade för …

...

Arbetade 13 dagar i sträck

De arbetade 12 timmar om dagen – och i vissa fall 13 dagar i sträck.
Vid en byggarbetsplats på porslinsfabriken i Gustafsberg, har 125 personer anlitade av byggföretaget Blå eken AB haft odrägliga arbetsförhållanden.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen framgick att de 125 personerna, till största delen polacker, arbetade 12 timmar per …

...

Förbjuds arbeta på hög höjd

En lagändring 2014 innebar att arbetsmiljöregeln om fallskydd numera har en sanktionsavgift, jämfört med tidigare då endast jobbförbud utfärdades.
Bristande säkerhet vid fallhöjd är det vanligaste ärendet när Arbetsmiljöverket delar ut sanktionsavgifter.
LÄS ÄVEN: Arbetade åtta meter upp utan fallskydd
Arbetsgivare som den senaste tiden vid ett …

...

Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm

Under 2018 kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser över hela landet med fokus på riskerna med asbest- och kvartsdamm.
– Inspektionerna startar i mars och pågår året ut. Vi inspekterar byggarbetsplatser med mellan 6 och 50 anställda, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket i ett …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor