Annons

Måndagen den 22 januari 2018

← Senaste numret • 9 2017

Målarnas Facktidning nr 9 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

Bekämpa ohälsan - inte de sjuka

Bekämpa ohälsan - inte de sjuka

DEBATT ”Att göra människor fattiga i de skeden i livet då stödet från samhället behövs som mest kan inte vara socialdemokratisk politik”, skriver debattörerna.

  • – Jag var ifrån branschen ett tag och spelade musik i mitt popband, berättar Jonathan Nilsson, till vänster, för Stefan Hven från Målarnas avdelning 6. Foto: Robert Ask

  • Målaren Jonathan Nilsson från Kumla. Foto: Robert Ask

  • Foto:Robert Ask

Nattsvart tak tio meter upp – en utmaning

Insänt

I Askersund har kommunen gjort stora investeringar. Det är inte bara högstadieskolan och fritidsgård som fått nya lokaler. Det är även kommunens kök och tjänstemän som får flytta in i den ståtliga nya byggnaden precis intill Vätterns strandkant. Turistbyrån och hela Folkets Hus har även fått plats i huset och inte nog med det, bibliotek och konsthall kommer vara klara om en månad.


Dit åkte Robert Ask och Stefan Hven för att träffa målaren Jonathan Nilsson snart 23 år från Kumla.

– Det har varit det största jobb jag varit på, säger Jonathan Nilsson, som nu är byggets enda målare. Han var med i uppstarten av målningen på bygget i september förra året.

– I vintras var vi som mest sju som målade. Vi hade ganska tajt tidsschema för det är många yrkesgrupper som skulle göra arbeten efter oss. Men vi höll undan, jag har fått lära mig hur man jobbar effektivt trots att vi var många. Det är en utmaning att få flyt på jobbet.


Det är viktigt att alla vet vad de ska göra under dagarna. Samordningen med andra yrkesgrupper har fungerat rätt så bra också. Det är ganska mycket utöver det mer vanliga produktionerna, när det är så mycket brandsäkerhet och låsfunktioner och tillgänglighetsanpassningar, ventilation och vatten och avlopp typ överallt. Med tanke på hur man vill bygga bort ljud också, så har snickarna behövt sätta några extraskivor och isolering lite överallt.

– Vissa småändringar under byggets gång har det varit också, så på vissa detaljer hade vi kunnat vara lite snabbare om man vetat förutsättningarna från början.

– Det som var den tuffaste utmaningen på bygget var nog att måla överdelen och taket i multisalen. Multisalen är folkets hus lokaler som är gjord för bio och uppträdanden. Det är över 500 sittplatser där, med en takhöjd på närmare tio meter. Det blev matt svart i hela taket med nerstrykning ca 2 meter ner på väggen och så skulle alla takstolar och detaljer vara helt svarta.

– Det blev riktigt svårt att se vart man fått färg ordentligt någonstans när allt blev svart. Vi hade riktigt starka strålkastare, men allt ljus bara försvann i det svarta.


– Det är kul att se slutresultatet, och eleverna har redan flyttat in så nu är det full fart i skoldelarna. Det mesta som jag har kvar att måla nu är lasering utvändigt på biblioteket. Brun lasyr som inte får se ut som i hopstrykningar, blir lite svårt när väggarna är så höga, men jag kör med sax lift, säger Jonathan.

Efter det här jobbet blir det att fixa gesällen. Det var ett tag sedan som Jonathan gick i skolan, men nu har han nästan alla timmarna.

– Jag var ifrån branschen ett tag och spelade musik i mitt popband. Det är mitt största fritidsintresse, säger Jonathan.

GO Stereo heter bandet och hade en liten hit förra året med över en miljon streams på spotify. Men nu vill han bli färdig med sin målareutbildning.


– Vi skriver lite låtar på kvällstid, som vi ska släppa framöver. Några gig blir det ibland också, i somras fick vi giga på Peace & Love det var riktigt kul, nästa gig är i Kumla.

Jonathan gjorde lite lägenhetsunderhåll förra året. Men nu på sistone har han mest varit på nybyggen.

– Jag trivs på byggen. Det är utvecklande, bara man får vara med överallt i processen, och här har jag till och med fått blivit lagbas. Det är inspirerande att få ta ett större ansvar. Och stöttingen från jobbarkompisarna är viktigt också, och att man delar med sig av tips och trix, så att man utvecklar sina kunskaper i måleri. Det blir nog fler byggen efter gesällen, det byggs som bara den i Örebro nu. Så det blir väl att lämna Askersund för att vara med i lägenhetsbyggen i Örebro, säger Jonathan.

Det var riktigt kul att träffa en sådan duktig och pratglad målare som Jonathan tycker Robert och Stefan, så vi önskar honom lycka till med gesällprovet och den fortsatta karriären.


Stefan Hven


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-11-25 14:54


Mer Insänt

Bättre lön efter godkänt gesällprov

INSÄNT En väldigt lyckad dag blev det då Carolina Joelsson och Mario Sulayman klarade go...

Fia ser till att nya medlemmar får personlig kontakt

INSÄNT Ny medlem? Då kommer du snart få ett samtal av Fia! Målareförbundet satsar nu på ...

Färdiga delar lyfts in i punkthusen

INSÄNT På ett arbetsplatsbesök ute i storbyggande Haninge söder om Stockholm hittar vi e...

Gemensam försäkringsinformatörs-träff

INSÄNT Den 4 oktober träffades försäkrings informatörer från Målarna, Byggnads, Elektrik...
Foto: Niklas Holmqvist

LO ung sätter ny energi i rörelse

INSÄNT LO:s Ungforum äger rum på Runö folkhögskola i Åkersberga denna vecka. Målareförbu...

Nu är det dags att etablera Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA lokalt

INSÄNT Under två dagar träffades 25 kvinnor från avdelning 6 och 8 från förbundets kvinn...

Medlemmarnas anslagstavla november 2017 – detta är på gång

Häng med i vad som händer inom Målareförbundet. Här är månadens insända förbundsnotiser. ...

Medlemmarnas anslagstavla – detta är på gång

Ergonomiutbildning Alla medlemmar i Örebro län är välkomna på en kvällskurs i ergonomi. ...

Facken i Södertälje informerade om försäkringar

INSÄNT Målareförbundets och Byggnads medlemmar hade nöjet att äta en bit mat och lyssna ...

Målare i färgglad Pride-parad

INSÄNT Den 23 september gjorde Svenska Målareförbundet och 6F gemensam sak och deltog me...

Nyheter

Målarnas trycks i Sveriges modernaste tryckpress

Sen i augusti trycks Målarnas facktidning på tryckeriet Pressgrannar AB i Linköping. Med byte av tryckeri kan vi få en jämnare och bättre kvalitet i trycket.
I fyra år har …

...

Lär sig nytt om det gamla

Att måla på gammalt vis med traditionella färger och tekniker har aldrig varit hetare. Branschen letar folk med ljus och lykta och nu finns en ny YH-utbildning.…
– Det känns som ett lyft för mig med ny kunskap.
Det säger Peter Hansson, målare på Kinells Måleri i Göteborg, som tagit ett …

...

F-skattesystemet ska utredas

Regeringen tillsätter en utredning för att se över F-skattesystemet. Bakgrunden är rapporteringar om att systemet missbrukas, bland annat genom utnyttjandet av så kallade falska egenföretagare.
Sedan regelverket för F-skatt tillkom 1993 har det aldrig setts över ur ett skattefusk- och skatteundandragandeperspektiv, så översynen är enligt regeringen angelägen.
Utöver att analysera …

...

Ny teknik ska hjälpa till att minska dammet

Nya smarta bluetooth-funktioner gör det lättare att arbeta dammfritt.
– Vi är först med det här och det ska bli spännande att se hur det tas emot.
Det säger Matias Matsson på tyska verktygsjätten Festool som under temat Arbeta Dammfritt låtit sina ingenjörer tänka till. Festool har uppdaterat och förbättrat sina …

...

Fastigo undersöker arbetsmiljöarbetet

95 procent av företagen i fastighetsbranschen arbetar aktivt för att främja den fysiska och psykiska hälsan hos sina anställda, skriver fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation i ett pressmeddelande.
Organisationen har gjort en undersökning där 32 procent av 1037 tillfrågade chefer inom fastighetsbranschen svarat.
LÄS ÄVEN: Dålig arbetsmiljö kostar 164 …

...

Maria Lövgren är årets fackliga hjälte

Årets fackliga hjältedåd stod Maria Lövgrens från Handelsanställdas förbund för. Hon startade den första fackklubben på klädkedjan Zara i Malmö.
Det är LO som utser årets fackliga hjälte och priset delades ut vid LO:s ungforum. I motiveringen står:
”Maria kämpar för varje medlem i den stressiga arbetsmiljö som handeln ofta är.

...

”Hämta en man så jag får riktig hjälp”

Varje vecka behandlas butikssäljarna Christine Hall och Therese Grannas som luft av manliga kunder bara för att de är tjejer.
– Det händer inte varje dag men ändå så ofta att det börjar bli normalt, säger Christine Hall.
Detaljhandelsföretaget Clas Ohlson jobbar aktivt för jämställdhet. I dag är 65 procent av …

...

”Ökad kunskap kan bota obehagskänslan”

De senaste tio åren har vägglössen ökat i Sverige. En av de stora bovarna är våra resevanor. Niklas Holmberg, gruppchef på Anticimex, förklarar hur det fungerar.
Saneringsföretaget Anticimex startade 1934. Anticimex betyder Mot vägglöss. På den tiden var vägglössen vanliga i våra bostäder och svåra att bli av med. Från …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor