Tisdagen den 22 augusti 2017

← Senaste numret • 5 2017

Malarnas nr 5 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

Facket företräder målarna

Redaktörn Att Måleriföretagen påstår sig ha bättre kunskap om vad fackets medlemmar vill än facket själva, det är fräckt.
Förra årets avtalsrörelse hade knappt avslutats när förbundet började förbereda sig för en ny avtalsrörelse. Även för mig som redaktör för tidningen har mycket handlat om förhandlingarna om nya avtal senaste året.

  • – Jag var ifrån branschen ett tag och spelade musik i mitt popband, berättar Jonathan Nilsson, till vänster, för Stefan Hven från Målarnas avdelning 6. Foto: Robert Ask

  • Målaren Jonathan Nilsson från Kumla. Foto: Robert Ask

  • Foto:Robert Ask

Nattsvart tak tio meter upp – en utmaning

Insänt

I Askersund har kommunen gjort stora investeringar. Det är inte bara högstadieskolan och fritidsgård som fått nya lokaler. Det är även kommunens kök och tjänstemän som får flytta in i den ståtliga nya byggnaden precis intill Vätterns strandkant. Turistbyrån och hela Folkets Hus har även fått plats i huset och inte nog med det, bibliotek och konsthall kommer vara klara om en månad.


Dit åkte Robert Ask och Stefan Hven för att träffa målaren Jonathan Nilsson snart 23 år från Kumla.

– Det har varit det största jobb jag varit på, säger Jonathan Nilsson, som nu är byggets enda målare. Han var med i uppstarten av målningen på bygget i september förra året.

– I vintras var vi som mest sju som målade. Vi hade ganska tajt tidsschema för det är många yrkesgrupper som skulle göra arbeten efter oss. Men vi höll undan, jag har fått lära mig hur man jobbar effektivt trots att vi var många. Det är en utmaning att få flyt på jobbet.


Det är viktigt att alla vet vad de ska göra under dagarna. Samordningen med andra yrkesgrupper har fungerat rätt så bra också. Det är ganska mycket utöver det mer vanliga produktionerna, när det är så mycket brandsäkerhet och låsfunktioner och tillgänglighetsanpassningar, ventilation och vatten och avlopp typ överallt. Med tanke på hur man vill bygga bort ljud också, så har snickarna behövt sätta några extraskivor och isolering lite överallt.

– Vissa småändringar under byggets gång har det varit också, så på vissa detaljer hade vi kunnat vara lite snabbare om man vetat förutsättningarna från början.

– Det som var den tuffaste utmaningen på bygget var nog att måla överdelen och taket i multisalen. Multisalen är folkets hus lokaler som är gjord för bio och uppträdanden. Det är över 500 sittplatser där, med en takhöjd på närmare tio meter. Det blev matt svart i hela taket med nerstrykning ca 2 meter ner på väggen och så skulle alla takstolar och detaljer vara helt svarta.

– Det blev riktigt svårt att se vart man fått färg ordentligt någonstans när allt blev svart. Vi hade riktigt starka strålkastare, men allt ljus bara försvann i det svarta.


– Det är kul att se slutresultatet, och eleverna har redan flyttat in så nu är det full fart i skoldelarna. Det mesta som jag har kvar att måla nu är lasering utvändigt på biblioteket. Brun lasyr som inte får se ut som i hopstrykningar, blir lite svårt när väggarna är så höga, men jag kör med sax lift, säger Jonathan.

Efter det här jobbet blir det att fixa gesällen. Det var ett tag sedan som Jonathan gick i skolan, men nu har han nästan alla timmarna.

– Jag var ifrån branschen ett tag och spelade musik i mitt popband. Det är mitt största fritidsintresse, säger Jonathan.

GO Stereo heter bandet och hade en liten hit förra året med över en miljon streams på spotify. Men nu vill han bli färdig med sin målareutbildning.


– Vi skriver lite låtar på kvällstid, som vi ska släppa framöver. Några gig blir det ibland också, i somras fick vi giga på Peace & Love det var riktigt kul, nästa gig är i Kumla.

Jonathan gjorde lite lägenhetsunderhåll förra året. Men nu på sistone har han mest varit på nybyggen.

– Jag trivs på byggen. Det är utvecklande, bara man får vara med överallt i processen, och här har jag till och med fått blivit lagbas. Det är inspirerande att få ta ett större ansvar. Och stöttingen från jobbarkompisarna är viktigt också, och att man delar med sig av tips och trix, så att man utvecklar sina kunskaper i måleri. Det blir nog fler byggen efter gesällen, det byggs som bara den i Örebro nu. Så det blir väl att lämna Askersund för att vara med i lägenhetsbyggen i Örebro, säger Jonathan.

Det var riktigt kul att träffa en sådan duktig och pratglad målare som Jonathan tycker Robert och Stefan, så vi önskar honom lycka till med gesällprovet och den fortsatta karriären.


Stefan Hven


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-11-25 14:54


Mer Insänt

Pensionärsresa till Åland

2016 års Region 2 pensionärs resa gick med Viking linjen till Åland. Målarnas pensionärsr...

Familjedag med facken i 6F

Den 15 maj arrangerade 6F Kronoberg en familjedag i Växjö. Fackens medlemmar med sina fam...

Unga fackliga i arbetarrörelsens fotspår

Organiseringsforum (OF) 2017 ägde rum i Västervik och samlade 45 unga fackliga från olika...

Byggsektorn är med och utvecklar arbetskläderna

Den 2/5 träffades tjejer från Örebro området som jobbar inom byggsektorn. Vi hade bjudit ...

Konferens för Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA

Under tre dagar i maj träffades 29 målare från Svenska Målareförbundets kvinnliga nätverk...

Bra uppslutning på Målarettans årsmöte

Många representants ombud kom för att höra Jan-Olof Gustavsson ombudsman på Målareförbund...

Branschutbildning i avdelning 9

Vid branschutbildningen i avdelning 9 deltog 29 personer. Målareförbundet höll i kursen i...

Målarna och Byggnads bjöd in LO:s avtalssekreterare

Något vi tycker om i byggbranschen är att samarbeta genom 6F om våra frågor. Både natione...

Variation i vad som är viktigt

Under medlemsveckan i Örebro träffade förtroendevalda medlemmar för avtalsövervakning, ko...
Foto: Joakim Blomqvist. Insänt

Här målas det som år 1900

Här är Kumlas Stations hus. Huset invigdes 1900 och arkitekten heter Folke Zettervall. Id...

Nyheter

Foto: Tomas Nyberg

1 av 4 arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna

 
En av fyra arbetsgivare inom bygg- och transportbranschen uppger att de inte överlever utan att fuska med regelverken. Det visar en undersökning som Arbetsmiljöverket har gjort.
I undersökningen framkommer också att fyra av tio arbetsgivare bedömer att upptäcktsrisken är låg vid fusk. Fusket kan handla om att betala svarta löner, bryta mot arbetsmiljöregler, …

...
Nu kan forskarna se att förtidspensionerna pga lösningsmedel har minskat. Foto: Tomas Nyberg

Ny forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel

 
En ny forskningsstudie visar att minskningen av användandet av lösningsmedel i färg har resulterat i att färre målare förtidspensioneras på grund av hjärnskador.
På 70-talet uppmärksammades i de Skandinaviska länderna att risken för hjärnskador var större hos målare. En av de första studierna gjordes bland svenska målare. Den ökade risken …

...
Foto: Tomas Nyberg

När småkryp blir konstverk

Målaren Mathias Åbergs flugbindarhobby är en konst. Han är en av få som gör realistiska insekter som kallas art flyes.
När Målarnas facktidning besöker Mathias Åberg för att få veta mer om han och hans hobby att binda flugor får vi se något som vi aldrig sett tidigare. Jag hade …

...
Foto: Tomas Nyberg

Stor brist på målare närmaste året

Arbetsförmedlingen har lämnat en ny rapport om framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. Den visar en fortsatt mycket stark arbetsmarknad för många yrken under 2017 och första halvåret 2018. Målare är ett av bristyrkena.
Arbetsförmedlingen räknar med att sysselsättningen kommer att öka med 81 000 personer under 2017. Yrkesområden där bristen är …

...
Mikael Johansson. Foto: Peter Knutson

Mikael Johansson i debatt under Almedalsveckan

 
På söndag drar Almedalsveckan igång. Målareförbundets ordförande Mikael Johansson kommer att prata på ett seminarium om pensioner som 6F och Katalys arrangerar. Han kommer också att sitta i panelen vid en debatt som Svenskt näringslivs tankesmedja Ratio håller.
Fackförbunden 6F arrangerar tre seminarier tillsammans med tankesmedjan Katalys. Förutom att belysa behovet av …

...
Mätarna Peter Holmberg och Ronny Eriksson utgår från Umeå men arbetar i södra Västerbotten samt Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå. Foto: Tomas Nyberg

Mätning ökar förtjänsten till målare och företag

I Umeå finns två engagerade mätare, Peter Holmberg och Ronny Eriksson. De vittnar om målare och företag som i allt större utsträckning upptäcker fördelarna med att mäta jobben.
Men det finns också de som är skeptiska eller direkt emot ackordet.
Peter Holmberg hade fullt upp innan han fick Ronny Eriksson som …

...
Foto: Tomas Nyberg

Extra kongress ska besluta om Målareförbundets framtid

 
Förbundsstyrelsen har beslutat att föreslå en extra kongress att ställa Målareförbundet under ett organisationsnummer.
Målareförbundets styrelse var inte enig i beslutet.
En omorganisation av Målareförbundet i syfte att ge medlemmarna så mycket som möjligt för pengarna samtidigt som facket måste minska utgifterna i sin budget är en fråga som diskuterats …

...

Lärling slog rekord på lackprovet

Henrik Isberg fick 92,5 poäng på yrkesprovet för fordonslackerare. Det är den högsta poäng som någonsin delats ut till en elev.
– Kul att få sätta rekord men jag blev överraskad när jag fick resultatet, säger han och skrattar.
Varje år sedan 2012 har ett yrkesprov genomförts för de elever som …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor