Måndagen den 23 oktober 2017

← Senaste numret • 7 2017

Målarnas Facktidning nr 7 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Valet är ditt"

Mikael Johansson: "Valet är ditt"

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot att vi inte skulle sköta vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare om vi inte engagerade oss politiskt, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • – Jag var ifrån branschen ett tag och spelade musik i mitt popband, berättar Jonathan Nilsson, till vänster, för Stefan Hven från Målarnas avdelning 6. Foto: Robert Ask

  • Målaren Jonathan Nilsson från Kumla. Foto: Robert Ask

  • Foto:Robert Ask

Nattsvart tak tio meter upp – en utmaning

Insänt

I Askersund har kommunen gjort stora investeringar. Det är inte bara högstadieskolan och fritidsgård som fått nya lokaler. Det är även kommunens kök och tjänstemän som får flytta in i den ståtliga nya byggnaden precis intill Vätterns strandkant. Turistbyrån och hela Folkets Hus har även fått plats i huset och inte nog med det, bibliotek och konsthall kommer vara klara om en månad.


Dit åkte Robert Ask och Stefan Hven för att träffa målaren Jonathan Nilsson snart 23 år från Kumla.

– Det har varit det största jobb jag varit på, säger Jonathan Nilsson, som nu är byggets enda målare. Han var med i uppstarten av målningen på bygget i september förra året.

– I vintras var vi som mest sju som målade. Vi hade ganska tajt tidsschema för det är många yrkesgrupper som skulle göra arbeten efter oss. Men vi höll undan, jag har fått lära mig hur man jobbar effektivt trots att vi var många. Det är en utmaning att få flyt på jobbet.


Det är viktigt att alla vet vad de ska göra under dagarna. Samordningen med andra yrkesgrupper har fungerat rätt så bra också. Det är ganska mycket utöver det mer vanliga produktionerna, när det är så mycket brandsäkerhet och låsfunktioner och tillgänglighetsanpassningar, ventilation och vatten och avlopp typ överallt. Med tanke på hur man vill bygga bort ljud också, så har snickarna behövt sätta några extraskivor och isolering lite överallt.

– Vissa småändringar under byggets gång har det varit också, så på vissa detaljer hade vi kunnat vara lite snabbare om man vetat förutsättningarna från början.

– Det som var den tuffaste utmaningen på bygget var nog att måla överdelen och taket i multisalen. Multisalen är folkets hus lokaler som är gjord för bio och uppträdanden. Det är över 500 sittplatser där, med en takhöjd på närmare tio meter. Det blev matt svart i hela taket med nerstrykning ca 2 meter ner på väggen och så skulle alla takstolar och detaljer vara helt svarta.

– Det blev riktigt svårt att se vart man fått färg ordentligt någonstans när allt blev svart. Vi hade riktigt starka strålkastare, men allt ljus bara försvann i det svarta.


– Det är kul att se slutresultatet, och eleverna har redan flyttat in så nu är det full fart i skoldelarna. Det mesta som jag har kvar att måla nu är lasering utvändigt på biblioteket. Brun lasyr som inte får se ut som i hopstrykningar, blir lite svårt när väggarna är så höga, men jag kör med sax lift, säger Jonathan.

Efter det här jobbet blir det att fixa gesällen. Det var ett tag sedan som Jonathan gick i skolan, men nu har han nästan alla timmarna.

– Jag var ifrån branschen ett tag och spelade musik i mitt popband. Det är mitt största fritidsintresse, säger Jonathan.

GO Stereo heter bandet och hade en liten hit förra året med över en miljon streams på spotify. Men nu vill han bli färdig med sin målareutbildning.


– Vi skriver lite låtar på kvällstid, som vi ska släppa framöver. Några gig blir det ibland också, i somras fick vi giga på Peace & Love det var riktigt kul, nästa gig är i Kumla.

Jonathan gjorde lite lägenhetsunderhåll förra året. Men nu på sistone har han mest varit på nybyggen.

– Jag trivs på byggen. Det är utvecklande, bara man får vara med överallt i processen, och här har jag till och med fått blivit lagbas. Det är inspirerande att få ta ett större ansvar. Och stöttingen från jobbarkompisarna är viktigt också, och att man delar med sig av tips och trix, så att man utvecklar sina kunskaper i måleri. Det blir nog fler byggen efter gesällen, det byggs som bara den i Örebro nu. Så det blir väl att lämna Askersund för att vara med i lägenhetsbyggen i Örebro, säger Jonathan.

Det var riktigt kul att träffa en sådan duktig och pratglad målare som Jonathan tycker Robert och Stefan, så vi önskar honom lycka till med gesällprovet och den fortsatta karriären.


Stefan Hven


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-11-25 14:54


Mer Insänt

Facken i Södertälje informerade om försäkringar

INSÄNT Målareförbundets och Byggnads medlemmar hade nöjet att äta en bit mat och lyssna ...

Målare i färgglad Pride-parad

INSÄNT Den 23 september gjorde Svenska Målareförbundet och 6F gemensam sak och deltog me...

Försäkringsansvariga på utbildning i Malmö

INSÄNT Försäkringsansvariga inom förbundet har varit på utbildning för att fylla på kuns...

Ungdomar stärktes till att utveckla förbundet

För andra gången genomförde Målareförbundet vårt ungdomsforum. Det var 17 unga målare på ...

Insänt: Målareförbundet deltog i Pridefestivalen

Pridefestivalen i Stockholm var i år på Östermalms idrottsplats bakom stadion mellan den ...

Insänt: Läs på om gesällprovet tipsar Nicole

Målarettan Region 2 gratulerar Nicole Tscher, 21, som till sommaren klarade Måleribransch...

Insänt: Målarettans medlemsutflykt med båt

Du som medlem i Målarettan har varje år möjlighet att följa med på en liten kvällstur med...

Pensionärsresa till Åland

2016 års Region 2 pensionärs resa gick med Viking linjen till Åland. Målarnas pensionärsr...

Familjedag med facken i 6F

Den 15 maj arrangerade 6F Kronoberg en familjedag i Växjö. Fackens medlemmar med sina fam...

Unga fackliga i arbetarrörelsens fotspår

Organiseringsforum (OF) 2017 ägde rum i Västervik och samlade 45 unga fackliga från olika...

Nyheter

Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden

Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence

Det blev ingen medaljplats för Sveriges bästa lackerare respektive målare. Lackeraren Olle Karlsson hedrades däremot med en Medallion for Excellence och kom på 11:e plats. Målaren Emil Eriksson kom på 12:e plats.
Första tävlingsdagen gjorde Olle klart momenten spot repair, plastarbete och maskering av bil. Därefter fortsatte tävlingen med bland annat …

...

Bred uppslutning bakom hårdare regler emot lönedumpning

Marita Ulvskog. Foto: Socialdemokraterna
    Det ska inte längre gå att dumpa löner eller villkor med ursäkten att arbetskraften är utstationerad. Det röstade …

...
Foto: Pixabay

Förhandlingar inledda: Etablerings eller utbildningsjobb?

Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för att få fler att etablera sig på arbetsmarknaden verkar mjukna. Nu har parterna åtminstone påbörjat förhandlingar.
I början av oktober satte sig en delegation bestående av fem representanter från LO:s olika sektorer i förhandlingar med …

...

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så kallade Stad-serien som började med Mina drömmars stad blev han en av de viktiga skildrarna av samhällsutvecklingen från 1860-talet och framåt.
Han lyckades med sin enorma kunskap om Stockholm, om Stockholms historia och sin …

...

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgivarförbund. Facken vill hitta lösningar för att få nyanlända och andra som riskerar lång arbetslöshet i jobb och sätta stopp för Alliansens förslag där politiken ska blanda sig i lönebildningen.
Det lite ovanliga draget att vända sig med en gemensam …

...

Ny app motverkar belastningsskador på jobbet

Fönstermålning, tak och målning av taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll.
– Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.
Det säger Liyun Yang, doktorand på Kungliga Tekniska …

...

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknade utbildningsbevis. Redan nästa dag var arbetarna dock tillbaka på bygget igen – med utbildningsintyg och direktanställda av företaget No Problems.
När fackförbundet Byggnads i fredags utförde en inspektion vid Billerud-Korsnäs kartongbruk i Frövi upptäckte de att allt inte …

...

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljöverket har beräknat höga kostnader för en sänkning och ställer arbetares hälsa mot företagens kostnader. Nu har LO tagit fram hur mycket samhället skulle spara genom en sänkning.
Silikos är en skrämmande sjukdom, och den dödar sakta. Patientens …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor