Måndagen den 23 oktober 2017

← Senaste numret • 7 2017

Målarnas Facktidning nr 7 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Valet är ditt"

Mikael Johansson: "Valet är ditt"

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot att vi inte skulle sköta vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare om vi inte engagerade oss politiskt, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

Åsikter

Allas rätt till lika lön eller?

I Sverige råder det vi kallar för Kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden. Ett avtal mellan arbetsgivareorganisationen och facket som sätter upp regler och villkor för den specifika branschen. I Måleribranschen handlar det om Måleriföretagen i Sverige och Svenska Målareförbundet. Kollektivavtalet måste alla arbetsgivare som tecknat följa och ge sina anställda de löner och förmåner som branschen tillsammans kommit fram ska gälla. Men borde inte detta gälla alla?

För snart 10 år sedan införde Sverige lagen om offentlig upphandling. Lagen innebär att vid kommun, landsting och stat ska bedriva verksamhet ska det ut på marknaden för att se vilket företag som kan utföra tjänsten till lägst pris. I dessa upphandlingar kan det ställas krav på hur vi vill att företagen ska arbeta, generella förhållanden för arbetstagarna, vad vi vill att företagen ska göra, med mera. Det finns inte nedskrivet att vi ska kunna ställa krav på löner och anställningsvillkor som företagen måste ge de anställda. Det innebär i principen att vi som skattebetalare blir medhjälpare till finansiering av verksamhet som företag utan kollektivavtal bedriver. Varför accepterar vi detta? Hur kan Sverige som land där den Svenska modellen råder, som ger arbetsmarknadens parter makt att gemensamt kommer fram med reglerna för respektive bransch, vara det land som väljer att våra skattepengar inte ska gå till företag som värnar om de anställda och den svenska arbetsmarknaden? Jag som medlem i Svenska Målareförbundet kan aldrig acceptera att det företag vars verksamhet finansieras av oss skattebetalare inte ska krävas på schyssta löner och anständiga villkor som vårt kollektivavtal ger.

Onsdag den 30 november beslutade Sveriges riksdag att vi inte ska kräva kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. tre politiska partier var för kollektivavtal och fem partier var emot. Detta beslut gör att våra gemensamma skattepengar kommer kunna gå till företag som inte följer den svenska normen, som inte konkurrerar på lika villkor utan kommer kunna få utföra arbetet på lägre löner och sämre villkor än den resterande branschen. Jag är djupt oroad att den svenska politiken går in och tar makt över lönebildningen och försvårar för oss arbetare att få ut rimliga och schyssta villkor. Ju fler företag som inte betalar ut avtalsenliga löner och villkor försvårar lika konkurrens med de företag som har kollektivavtal. Detta leder till en osund marknad som varken gynnar löntagare eller företag i Sverige på sikt.

Vi får ALDRIG sluta prata om vikten med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar, vi ska INTE ta ett arbete hos företag som inte har kollektivavtal. Om inte riksdagen sätter upp hinder för oss att organisera oss måste vi hjälpa varandra till en schysst arbetsmarknad för alla. Om vi går ihop, ställer krav och är beredda att lägga ner vår tid kommer ingen kunna stoppa den kraft vi skapar för en schysstare och tryggare arbetsmarknad!

Stefan Johansson, studieorganisatör Målarettan


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-12-01 10:23


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”Valet är ditt”

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot...

Stefan Johansson: ”Demokrati, vad är det?”

KRÖNIKA Detta med mötesformalia, stadgar med mera, kan vara svårt. Trots detta är det tr...

Helena Forsberg: ”Känner drakarna sig hotade?”

REDAKTÖR’N Det hettar till både inom Målareförbundet och inom branschen som tillve...

”Ni använder en hel yrkeskår som försökskaniner”

DEBATT Varför tar ni er rätten att använda en hel yrkeskår som försökskaniner när det gä...
Foto: Tomas Nyberg

Det måste ske en förändring – även i verkligheten

KRÖNIKA  ”Vi har länge levt gott på att Sverige är ett av världens mest jämställ...
Foto: Tomas Nyberg

Arbetslivskriminalitet hotar inte bara jobb och företag

LEDARE Det går bra för Sverige just nu. Arbetslösheten är rekordlåg och företagens ord...
Foto: Tomas Nyberg

Att utveckla den kollektiva styrkan eller förpassas till förvaltare?

Debatt Vi har ärvt någonting. Att ärva för snabbt tankarna till familjefejder och dål...

Häxjakt på fackligt aktiva

Krönika    Häxjakt bedrevs mellan 1400 och 1600 – talet. En vildsint jakt på per...
Peter Sjöstrand, vice ordförande och förhandlingschef Målareförbundet. Foto: Tomas Nyberg

”Måleriföretagen försöker sprida en osann bild”

Ledare    Vi har inte vantolkat något, det är uppenbart att Måleriföretagen inte...
Mikael Johansson och Kenneth E Rigmaiden. Foto: Christer Wälivaara

Målareförbund i världen

LEDARE    Det är inte något jag tänker på varje dag, men ibland blir jag påmind ...

Nyheter

Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden

Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence

Det blev ingen medaljplats för Sveriges bästa lackerare respektive målare. Lackeraren Olle Karlsson hedrades däremot med en Medallion for Excellence och kom på 11:e plats. Målaren Emil Eriksson kom på 12:e plats.
Första tävlingsdagen gjorde Olle klart momenten spot repair, plastarbete och maskering av bil. Därefter fortsatte tävlingen med bland annat …

...

Bred uppslutning bakom hårdare regler emot lönedumpning

Marita Ulvskog. Foto: Socialdemokraterna
    Det ska inte längre gå att dumpa löner eller villkor med ursäkten att arbetskraften är utstationerad. Det röstade …

...
Foto: Pixabay

Förhandlingar inledda: Etablerings eller utbildningsjobb?

Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för att få fler att etablera sig på arbetsmarknaden verkar mjukna. Nu har parterna åtminstone påbörjat förhandlingar.
I början av oktober satte sig en delegation bestående av fem representanter från LO:s olika sektorer i förhandlingar med …

...

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så kallade Stad-serien som började med Mina drömmars stad blev han en av de viktiga skildrarna av samhällsutvecklingen från 1860-talet och framåt.
Han lyckades med sin enorma kunskap om Stockholm, om Stockholms historia och sin …

...

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgivarförbund. Facken vill hitta lösningar för att få nyanlända och andra som riskerar lång arbetslöshet i jobb och sätta stopp för Alliansens förslag där politiken ska blanda sig i lönebildningen.
Det lite ovanliga draget att vända sig med en gemensam …

...

Ny app motverkar belastningsskador på jobbet

Fönstermålning, tak och målning av taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll.
– Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.
Det säger Liyun Yang, doktorand på Kungliga Tekniska …

...

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknade utbildningsbevis. Redan nästa dag var arbetarna dock tillbaka på bygget igen – med utbildningsintyg och direktanställda av företaget No Problems.
När fackförbundet Byggnads i fredags utförde en inspektion vid Billerud-Korsnäs kartongbruk i Frövi upptäckte de att allt inte …

...

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljöverket har beräknat höga kostnader för en sänkning och ställer arbetares hälsa mot företagens kostnader. Nu har LO tagit fram hur mycket samhället skulle spara genom en sänkning.
Silikos är en skrämmande sjukdom, och den dödar sakta. Patientens …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor