Onsdagen den 23 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

Åsikter

Allas rätt till lika lön eller?

I Sverige råder det vi kallar för Kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden. Ett avtal mellan arbetsgivareorganisationen och facket som sätter upp regler och villkor för den specifika branschen. I Måleribranschen handlar det om Måleriföretagen i Sverige och Svenska Målareförbundet. Kollektivavtalet måste alla arbetsgivare som tecknat följa och ge sina anställda de löner och förmåner som branschen tillsammans kommit fram ska gälla. Men borde inte detta gälla alla?

För snart 10 år sedan införde Sverige lagen om offentlig upphandling. Lagen innebär att vid kommun, landsting och stat ska bedriva verksamhet ska det ut på marknaden för att se vilket företag som kan utföra tjänsten till lägst pris. I dessa upphandlingar kan det ställas krav på hur vi vill att företagen ska arbeta, generella förhållanden för arbetstagarna, vad vi vill att företagen ska göra, med mera. Det finns inte nedskrivet att vi ska kunna ställa krav på löner och anställningsvillkor som företagen måste ge de anställda. Det innebär i principen att vi som skattebetalare blir medhjälpare till finansiering av verksamhet som företag utan kollektivavtal bedriver. Varför accepterar vi detta? Hur kan Sverige som land där den Svenska modellen råder, som ger arbetsmarknadens parter makt att gemensamt kommer fram med reglerna för respektive bransch, vara det land som väljer att våra skattepengar inte ska gå till företag som värnar om de anställda och den svenska arbetsmarknaden? Jag som medlem i Svenska Målareförbundet kan aldrig acceptera att det företag vars verksamhet finansieras av oss skattebetalare inte ska krävas på schyssta löner och anständiga villkor som vårt kollektivavtal ger.

Onsdag den 30 november beslutade Sveriges riksdag att vi inte ska kräva kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. tre politiska partier var för kollektivavtal och fem partier var emot. Detta beslut gör att våra gemensamma skattepengar kommer kunna gå till företag som inte följer den svenska normen, som inte konkurrerar på lika villkor utan kommer kunna få utföra arbetet på lägre löner och sämre villkor än den resterande branschen. Jag är djupt oroad att den svenska politiken går in och tar makt över lönebildningen och försvårar för oss arbetare att få ut rimliga och schyssta villkor. Ju fler företag som inte betalar ut avtalsenliga löner och villkor försvårar lika konkurrens med de företag som har kollektivavtal. Detta leder till en osund marknad som varken gynnar löntagare eller företag i Sverige på sikt.

Vi får ALDRIG sluta prata om vikten med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar, vi ska INTE ta ett arbete hos företag som inte har kollektivavtal. Om inte riksdagen sätter upp hinder för oss att organisera oss måste vi hjälpa varandra till en schysst arbetsmarknad för alla. Om vi går ihop, ställer krav och är beredda att lägga ner vår tid kommer ingen kunna stoppa den kraft vi skapar för en schysstare och tryggare arbetsmarknad!

Stefan Johansson, studieorganisatör Målarettan


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2016-12-01 10:23


Mer Åsikter

Mikael Johansson: ”Ordning och reda även på arbetskraftsinvandring”

 LEDARE ”Svenska kollektivavtal är inte hinder och murar, utan ger tvärtom människ...

”Det är något sjukt med vår sjukförsäkring”

Mikael Johansson. Bild: Tomas Nyberg LEDARE ”Det är nu hög tid att regeringen gör...

Gör fönsterbranschen till den första cirkulära ekonomin inom byggsektorn

DEBATT ”Med nya tekniska lösningar och konstruktioner och med en dryg 100-årig sys...

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själv...

Billigare fackföreningsavgift bra för tryggheten

DEBATT ”Om arbetsgivaren kan dra av sin medlemsavgift till arbetsgivarorganisation...

Josefine Krantz: ”Kvinnodagen är inte en dag att fira”

KRÖNIKA ”Internationella kvinnodagen är ett resultat av starka kvinnor som kämpat ...

Mikael Johansson: ”I högerns Sverige skall arbetsgivaren bestämma”

Foto: Tomas Nyberg LEDARE ”Om inte Björklund kan acceptera att fackförbund har ti...

Mikael Johansson: ”Bostaden – en rättighet, inte en handelsvara”

LEDARE Kommunerna måste börja använda sina allmännyttiga bostadsföretag till det de är t...

Redaktörn: Strejkrätten – en ödesfråga

REDAKTÖRN Attackerna på den svenska modellen fortsätter, men den här gången oväntat från...

Göran Greider: ”Rör inte strejkrätten!”

DEBATT Det är ingen tvekan om att socialdemokratin nu är ute på farliga vägar när en min...

Nyheter

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Jenny Störvold: ”Det ska inte ta en tjej fyra år att slå sig in”

Jenny Störvold utsågs nyligen till en av Målareförbundets två första kvinnliga regionala skyddsombud (RSO). Hon är verksam i den nordligaste Region 3, och var med under den gemensamma kvinnokonferensen på Rönneberga, Lidingö.
Jenny berättar att konferensen har varit både viktig och inspirerande, och att det känns bra att Mira nu …

...

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.
Under de tre dagarna arbetade de gemensamt eller förbundsvis med olika aktuella frågor, samt reviderade, gick igenom …

...

Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Snart kommer du att kunna dra av fackföreningsavgiften på skatten. Det beslutade riksdagen efter en omröstning under onsdagen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som enhälligt röstade mot förslaget.
Under onsdagen röstade riksdagen angående regeringens förslag om att återinföra skattereduktion på fackavgiften. En övervägande majoritet av de deltagande ledamöterna röstade för …

...

Arbetade 13 dagar i sträck

De arbetade 12 timmar om dagen – och i vissa fall 13 dagar i sträck.
Vid en byggarbetsplats på porslinsfabriken i Gustafsberg, har 125 personer anlitade av byggföretaget Blå eken AB haft odrägliga arbetsförhållanden.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen framgick att de 125 personerna, till största delen polacker, arbetade 12 timmar per …

...

Förbjuds arbeta på hög höjd

En lagändring 2014 innebar att arbetsmiljöregeln om fallskydd numera har en sanktionsavgift, jämfört med tidigare då endast jobbförbud utfärdades.
Bristande säkerhet vid fallhöjd är det vanligaste ärendet när Arbetsmiljöverket delar ut sanktionsavgifter.
LÄS ÄVEN: Arbetade åtta meter upp utan fallskydd
Arbetsgivare som den senaste tiden vid ett …

...

Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm

Under 2018 kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser över hela landet med fokus på riskerna med asbest- och kvartsdamm.
– Inspektionerna startar i mars och pågår året ut. Vi inspekterar byggarbetsplatser med mellan 6 och 50 anställda, säger Lena Lindskog, projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket i ett …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor