Annons

Söndagen den 25 mars 2018

← Senaste numret • 2 2018

Målarnas Facktidning nr 2 - 2018
Klicka på bilden

“Jag är ju bland aporna”

Kristina Norlin: “Jag är ju bland aporna”

KRÖNIKA ”Jag tror ofta att vi glömmer bort att våra åsikter som vi anser oss själva har rätt att uttrycka faktiskt kan ha större påverkan på andra än vi tror”, skriver Kristina Norlin.

  • Centrala avtalsrådet består av representanter från samtliga avdelningar. Foto: Helena Forsberg

  • Magnus Lagerlöf, avdelning 6:– Glasögon är ju något vi kämpat för i 40 år. Man kan ju inte rå för att man ser dåligt. Det måste ju vara viktigt även för arbetsgivaren att man ser när man jobbar. Foto: Helena Forsberg

  • Mats Berenfeldt, avdelning 1:– Servicearbetaravtalet måste bort. Vi ser att det används som lönedumpning. De som går på serviceavtalet kan erbjudas utbildning och är det så att de kan måla och tapetsera så kan de flyttas över på måleriavtalet. Foto: Helena Forsberg

  • Robin Johansson, avdelning 2:– När det gäller arbetstidsförkortning tycker jag makten att fördela tiden kan vara viktigare än fler timmar. Foto: Helena Forsberg

  • Tommy Olsen, avdelning 3:– När lärlingarna kommer ut på arbetsplatserna har de inte fått en bra utbildning från skolan. Är det inte dags att ta tag i det här? Vi måste ha en utbildningsplan i kollektivavtalet som är bra. Nu finns ingen kontroll på vad de lärt sig. De har inte en aning om rätten att mäta och vad det innebär trots att det är vårt huvudlönesystem. Foto: Helena Forsberg

  • Elin Swartz, avdelning:– Frågan om pensionsinbetalningar för de med graviditetspenning och föräldrapenning är viktig. Eftersom vi fick igenom att Las ska omfatta de med graviditetspenning så kanske vi ska fortsätta driva på så inte frågan glöms bort. Foto: Helena Forsberg

Löner och jämställdhet fortsatt viktiga frågor för målarna

Avtal 2017

Reallöneökningar och riktade höjningar i ackordprislistan brukar vara viktiga i målarnas avtalskrav. De finns med även i år. Resor och fortsatt kamp för jämställdhet genom pensionsinbetalningar för de med graviditetspenning och föräldrapenning är andra viktiga frågor. Det står klart när målarnas centrala avtalsråd sagt sitt.


Centrala avtalsrådet består av representanter från samtliga avdelningar. Sedan förra avtalsrådet hade andelen kvinnlig representation höjts med 300 procent. I år var 16 procent av de valda ledamöterna kvinnor. Avtalsrådet är rådgivande och diskuterar fram vilka avtalsyrkanden som Målareförbundet bör prioritera. Deltagarna grupparbetade om förslagen som ledde fram till en rekommendation till Förbundsstyrelsen som ska fatta det formella beslutet om vilka krav Målareförbundet ska driva i avtalsrörelsen.


Lönen är viktig – på avtalsrådet diskuterades såväl reallöneökningen som riktade höjningar i ackordprislistan. Reallöneökning är när lönerna ökar mer än inflationen, vilket innebär att medlemmarna får mer pengar att handla för. Ackordsprislistan har inte ändrats sedan 2008. Målareförbundet har haft krav men inte fått igenom förändringar, nu höjs röster för att det är hög tid. Andra områden som diskuterades var reseavtalet i förhållande till den så kallade Tyco domen som kommit inom EU. Arbetstidsförkortning, fria glasögon, höjd pension, integritet, friskvård, utbildningsavtal, servicearbetaravtal och personalutrymmen var andra avtalsyrkanden som diskuterades.


När det gäller utbildningsavtal så finns det ett nytt som den partgemensamma yrkesnämnden tagit fram. Måleriföretagen har dock vägrat att införa den i kollektivavtalet varför den gamla utbildningsplanen som finns i kollektivavtalet ligger kvar.

Förhandlingschefen Peter Sjöstrand pratade om de stora motsättningar som under en längre tid funnits mellan parterna i måleribranschen. De frostiga relationerna ser ut att bestå.

– I det läget i avtalsrörelsen vi befinner oss nu brukar man kunna ana vad motparten vill ha ut men det bygger på att man har samtal och diskussioner, säger Peter Sjöstrand som är övertygad om att förhandlingarna skulle gå lättare om parterna stämde av varandras hjärtefrågor och fick en känsla för vad som är möjligt.


Återigen höjdes en varningens finger till motparten Måleriföretagen att de inte behöver göra sig besvär med att återkomma med krav som kan försvaga ackordslönesystemet. Målareförbundet kräver också att medlemmarna ska få del av vinsterna som byggbranschen gör i rådande högkonjunktur. Avtalsrådet tog beslut om ett uttalande som du kan läsa i sin helhet på debattsidan längre bak i tidningen.

Till skillnad mot ifjol så finns det en samordning inom LO och utöver den håller facken inom 6F samman. Genom en paneldebatt fick målarna insyn i vilka frågor som är stora för Fastighets och Seko.


– En fråga som kanske inte är viktig i vår värld kan vara viktig i deras. Det är betydelsefullt att vi har insikt i det här om det dimper ner en fråga om sympatiåtgärder, säger Peter Sjöstrand.

Ombudsman Anders Korneliusson redogjorde för en löneutveckling där man ser att även om ackordlönen varit prioriterad så följer tidlönen med. När man tittar på statistik från Målerifakta syns att något hänt i tredje kvartalet då lönerna stuckit i väg uppåt, detta är något som förbundet ska titta närmare på. Snittlönen för bara tidlön ligger på 30 723 kronor medan snittlönen för en ackordsmålare är 37 000 kronor.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-01-10 07:47


Mer Avtal 2017
Lackavtal med lönehöjningar och fokus på arbetsmiljö. Foto: Tomas Nyberg

Avtal klart för lackerarna

  Det nya lackavtalet innehåller löneutrymme på 6,5 procent fördelat över 3 år och ...
En nöjd Conny Andersson. Foto: Tomas Nyberg

Avtal klart för Fastigomålare

  Målareförbundets krav mot Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, Fastigo, ...
Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand är nöjd med det nya avtalet och lyfter fram stödet från medlemmarna som ett viktigt skäl till en lyckad avtalsrörelse. Foto: Tomas Nyberg

De flesta av fackets krav gick igenom

Ett nytt kollektivavtal för landets målare har undertecknats och därmed bröt inte den var...
Foto: Tomas Nyberg

Fyra varsel från Målareförbundet

Målareförbundet har nu lagt fyra varsel om strejk. För varje varsel har Måleriföretagen l...
Mickael Heydeck, Tord Persson och Leif Gustafsson är redo att ta strid om arbetstiden. Foto: Tomas Nyberg

”På tiden att vi satte ner foten” – strejkvarslet har utökats

  Igår utökade Målareförbundet sitt strejkvarsel. Facket tar den 29 maj ut ytterlig...
Foto: Tomas Nyberg

Vad strider de om?

  Målareförbundet har under förhandlingarna avvisat fyra bud som Måleriföretagen lä...

Strejkvarsel för 350 målare – ”Saknar förankring i verkligheten”

  Målareförbundet varslar om strejk för 350 målare från och med den 22 maj. – För...
Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand. Foto: Tomas Nyberg

Arbetsgivarna vill att målarna ska jobba ”delad tur”

  Målareförbundet har sagt upp måleriavtalet och förbereder sig för strejk. En ty...
Foto: Tomas Nyberg

I väntan på avtal

  Förhandlingarna om ett nytt måleriavtal återupptogs onsdag 4 maj. – Jag hoppas a...

Fastighets varslade om strejk

Fastighets varslade om strejk när de inte fick gehör för sina krav av arbetsgivarorganisa...

Nyheter

Robin Dahlin Appelqvist bytte lackfrågor mot boendefrågor

Robin Dahlin Appelqvist, tidigare krönikör i Målarnas facktidning, förtroendevald i Kalmar och lackerare, har börjat nytt jobb där han slåss för hyresgästernas boendefrågor.
Du har lämnat lackyrket och Målareförbundet?
– Än är jag medlem eftersom jag är provanställd. Men det ser ut som jag blir kvar och då får jag lämna …

...

Hamnarbetarförbundet står fast – går inte upp i Transport

Hamnarbetarförbundet tänker inte lösas upp och bli en del av Transport – i alla fall inte utan ömsesidig kompromiss. De står dock fast vid bildandet av en gemensam förhandlingskartell som en möjlig lösning. Detta meddelades under en pressträff på onsdagseftermiddagen.
Under onsdagen höll Hamnarbetarförbundet presskonferens för att bland annat offentliggöra …

...

Norsk modell för säkrare arbetsplatser

Det finns en djungel av regelverk och …

...

“Titta på lite grejor att rikta upp plåt med”

Markus Lindell och Stefan Johansson. Foto: Jan-Erik Johansson

MÅLARNYTT
I Globen samlades ett 70-tal utställare från fordonsbranschens service och eftermarknad under mässnamnet Autogloben.
– Bra att ha konkurrenterna samlade på ett ställe en dag.

...

Målet: Minst 50 nya skyddsombud

Skyddsombud finns på 257 av de måleriföretag som har kollektivavtal. Facket har rätt att utse skyddsombud på arbetsplatser med fler än fem anställda. Det innebär att det återstår 351 företag att rekrytera skyddsombud på.
– Det …

...

Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidningen Byggnadsarbetaren har den polska arbetsgivaren inte informerat de utländska arbetarna om möjligheten att söka ersättning från det polska företaget för sina skador – något som kan vara ett avtalsbrott, vilket det svenska fackförbundet Byggnads ser allvarligt på.

...
Foto: Tomas Nyberg

”Jag klarar det minst lika bra som dom”

– Det finns mycket som tjejer är bättre på än gubbar, säger målaren Hanna Lindén när vi träffar henne i en lägenhet i Gävle.
Hon har jobbat sex år som målare och trivs med jobbet och sina kollegor.
När Hanna gick på gymnasiet hade hon valt hotell- och restaurang, men …

...

Kvinnorna kommer på bred front

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement(”script”);a.async=1,a.id=s,a.src=i,d.parentNode.insertBefore(a,d)}}(document,0,”infogram-async”,”//e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Kvinnliga målare och lackerare engagerar sig allt mer i det fackliga arbetet, stärkta av nätverket Mira och ett förbund som jobbar med jämställdhetsfrågorna. Färska siffror visar att 12,4 procent av de förtroendevalda inom Målareförbundet är kvinnor, en ökning på nästan 3 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor