Tisdagen den 22 augusti 2017

← Senaste numret • 5 2017

Malarnas nr 5 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

Facket företräder målarna

Redaktörn Att Måleriföretagen påstår sig ha bättre kunskap om vad fackets medlemmar vill än facket själva, det är fräckt.
Förra årets avtalsrörelse hade knappt avslutats när förbundet började förbereda sig för en ny avtalsrörelse. Även för mig som redaktör för tidningen har mycket handlat om förhandlingarna om nya avtal senaste året.

  • – När jag började som förbundskassör såg jag hur mycket vi betalar utifrån att vi har tio organisationsnummer, säger Jan-Olov Gustafsson. Foto: Tomas Nyberg

  • Per-Arne Kjällström poängterar att motståndet inte handlar om att den ”rika” Målarettan vill behålla sina pengar för sig själv.– Vi har ett mycket bra samarbete inom regionen där vi redan hjälper avdelning 6 som har det lite tuffare ekonomiskt. Foto: Helena Forsberg

  • Johan Redén, förste ombudsman och kassör i region 2 har tittat på andra förslag. Han förstår argumenten för ett organisationsnummer men är orolig för demokratin. Foto: Tomas Nyberg

Målareförbundet i förändring – ett organisationsnummer eller tio?

Nyheter

Målareförbundet står inför en förändring av sin organisation. Ska de nio avdelningarna med varsitt organisationsnummer samlas under förbundets ett och samma organisationsnummer? Vad som är fördelar och nackdelar diskuteras just nu runt om i landet.


Bakgrunden är att Målareförbundet på olika sätt behöver göra besparingar för att kunna driva verksamheten vidare och utveckla organisationen. Vid förra årets förbundsmöte lades stor vikt vid att värdera olika alternativ till organisationsförändring. Sedan dess har Förbundsstyrelsen konstaterat att det återstår två alternativ: ett organisationsnummer eller kvar som det är.

– Vi sparar 6 miljoner i avgifter till Fasab och licenser bara genom att gå från tio organisationsnummer till ett, säger förbundets kassör Jan-Olov Gustafsson.


Dessutom ger pengarna som de olika avdelningarna har på banken större avkastning om de samlas på ett ställe.

Förbundsstyrelsen har rest runt i landet och träffat de olika avdelningarnas styrelser. Med sig har de utredningar som svarar på hur stora besparingarna blir, budgethantering och andra praktiska frågor.

Störst motstånd möter förslaget i region 2 med avdelningarna 1, 6 och 8.

– Vi är emot ett organisationsnummer eftersom demokratin blir lidande när det blir en maktförskjutning till förbundet centralt på Hagagatan, säger Per-Arne Kjällström, ordförande i avdelning 1.


Makten flyttas genom att avdelningarna inte har sina egna pengar menar Per-Arne Kjällström.

– Vi ska göra en verksamhetsplan och äska pengar. Om ekonomigruppen säger nej går det vidare till Förbundsstyrelsen och så kanske det inte blir någon verksamhet.

Per-Arne Kjällström berättar att andra förbund som har gjort den här förändringen ser att demokratin blev lidande och det blev svårare att engagera förtroendevalda.

– Det blir så när beslutsgången blir längre.


Förbundskassören förstår att avdelningarna kan få en känsla av att förlora inflytande och makt när de inte har egna pengar. För att inte minska engagemanget lokalt vill Målareförbundet inte förändra organisationen och genom en budget ska avdelningarna veta vilka pengar de har att röra sig med. Stadgar, avdelningar och strukturer är de samma.

– Det finns faktiskt ingen dold agenda, säger Jan-Olov Gustafsson.

– När jag började som förbundskassör såg jag hur mycket vi betalar utifrån att vi har tio organisationsnummer.


Per-Arne Kjällström poängterar att det inte handlar om att avdelning 1 inte vill dela med sig av sina pengar. Redan idag samarbetar de och hjälper varandra inom region 2. Till exempel genom att avdelning 1 och 8 betalar lönen för en ombudsman i avdelning 6 så de kan ha tre ombudsmän fördelade i Västerås, Örebro och Karlstad.

– Det är ingen som tror att det här görs av illvillja. Alla vill Målareförbundets bästa, men vi ser lite olika på det, säger Johan Redén som är förste ombudsman i Region 2 och kassör.

– Vi tycker att man kan slå ihop ekonomierna för att få en större avkastning men behålla organisationsnumren så att demokratin blir kvar i respektive avdelning, säger Johan Redén.


Johan Redén är övertygad att oavsett vad beslutet blir så kommer organisationen att hitta lösningar för hur de ska jobba vidare på bästa sätt.

I början av juni kommer samtliga avdelningar att kallas till en Allmän konferens som är en rådande församling till Förbundsstyrelsen som ska lägga ett förslag till Förbundsmötet i augusti. Kritik finns mot att ett så omfattande beslut ska tas av förbundsmötet och därför kan de bli så att förbundet kallar till en extra kongress för att besluta i frågan. Vid kongress är avdelningarna representerade i förhållande till antal medlemmar.Bakgrund


Särskilt tillägg måleri är en avgift i form av procent på målarens lön som arbetsgivaren betalar för att bidra till utgifter rörande yrkesutbildningen och måleriutveckling. Måleriföretagen valde 2012 att säga upp avtalet och avgiften har successivt minskat. Målareförbundet har under flera år planerat för och anpassat organisationen för att möta bortfallet om 32 miljoner kronor fram till 2022.Helena Forsberg

helena.forsberg@daladem.se Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-05-23 09:10


Mer Nyheter
Foto: Tomas Nyberg

1 av 4 arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna

  En av fyra arbetsgivare inom bygg- och transportbranschen uppger att de inte över...
Nu kan forskarna se att förtidspensionerna pga lösningsmedel har minskat. Foto: Tomas Nyberg

Ny forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel

  En ny forskningsstudie visar att minskningen av användandet av lösningsmedel i fä...
Foto: Tomas Nyberg

När småkryp blir konstverk

Målaren Mathias Åbergs flugbindarhobby är en konst. Han är en av få som gör realistiska i...
Foto: Tomas Nyberg

Stor brist på målare närmaste året

Arbetsförmedlingen har lämnat en ny rapport om framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. ...
Mikael Johansson. Foto: Peter Knutson

Mikael Johansson i debatt under Almedalsveckan

  På söndag drar Almedalsveckan igång. Målareförbundets ordförande Mikael Johansson...
Mätarna Peter Holmberg och Ronny Eriksson utgår från Umeå men arbetar i södra Västerbotten samt Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå. Foto: Tomas Nyberg

Mätning ökar förtjänsten till målare och företag

I Umeå finns två engagerade mätare, Peter Holmberg och Ronny Eriksson. De vittnar om måla...
Foto: Tomas Nyberg

Extra kongress ska besluta om Målareförbundets framtid

  Förbundsstyrelsen har beslutat att föreslå en extra kongress att ställa Målareför...

Lärling slog rekord på lackprovet

Henrik Isberg fick 92,5 poäng på yrkesprovet för fordonslackerare. Det är den högsta poän...
Simon Engevad, Kristina Norlin, Anders Andersson och Jonny Svensson. Foto: Helena Forsberg

Diskussioner ska ge råd om Målareförbundets framtid

  Förbundet behöver öka medlemsnyttan och spara eftersom pengarna från särskilt til...
Tomas Nyberg, fotograf och redigerare, och Helena Forsberg, redaktör, ser fram emot att redaktionen utökas från tre till fyra journalister. Foto: Per Eklund

Målarnas facktidning nyanställer och satsar digitalt

  Målarnas facktidning ska bli ännu mer alert. Därför satsas nu på tidningens digit...

Nyheter

Foto: Tomas Nyberg

1 av 4 arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna

 
En av fyra arbetsgivare inom bygg- och transportbranschen uppger att de inte överlever utan att fuska med regelverken. Det visar en undersökning som Arbetsmiljöverket har gjort.
I undersökningen framkommer också att fyra av tio arbetsgivare bedömer att upptäcktsrisken är låg vid fusk. Fusket kan handla om att betala svarta löner, bryta mot arbetsmiljöregler, …

...
Nu kan forskarna se att förtidspensionerna pga lösningsmedel har minskat. Foto: Tomas Nyberg

Ny forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel

 
En ny forskningsstudie visar att minskningen av användandet av lösningsmedel i färg har resulterat i att färre målare förtidspensioneras på grund av hjärnskador.
På 70-talet uppmärksammades i de Skandinaviska länderna att risken för hjärnskador var större hos målare. En av de första studierna gjordes bland svenska målare. Den ökade risken …

...
Foto: Tomas Nyberg

När småkryp blir konstverk

Målaren Mathias Åbergs flugbindarhobby är en konst. Han är en av få som gör realistiska insekter som kallas art flyes.
När Målarnas facktidning besöker Mathias Åberg för att få veta mer om han och hans hobby att binda flugor får vi se något som vi aldrig sett tidigare. Jag hade …

...
Foto: Tomas Nyberg

Stor brist på målare närmaste året

Arbetsförmedlingen har lämnat en ny rapport om framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. Den visar en fortsatt mycket stark arbetsmarknad för många yrken under 2017 och första halvåret 2018. Målare är ett av bristyrkena.
Arbetsförmedlingen räknar med att sysselsättningen kommer att öka med 81 000 personer under 2017. Yrkesområden där bristen är …

...
Mikael Johansson. Foto: Peter Knutson

Mikael Johansson i debatt under Almedalsveckan

 
På söndag drar Almedalsveckan igång. Målareförbundets ordförande Mikael Johansson kommer att prata på ett seminarium om pensioner som 6F och Katalys arrangerar. Han kommer också att sitta i panelen vid en debatt som Svenskt näringslivs tankesmedja Ratio håller.
Fackförbunden 6F arrangerar tre seminarier tillsammans med tankesmedjan Katalys. Förutom att belysa behovet av …

...
Mätarna Peter Holmberg och Ronny Eriksson utgår från Umeå men arbetar i södra Västerbotten samt Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå. Foto: Tomas Nyberg

Mätning ökar förtjänsten till målare och företag

I Umeå finns två engagerade mätare, Peter Holmberg och Ronny Eriksson. De vittnar om målare och företag som i allt större utsträckning upptäcker fördelarna med att mäta jobben.
Men det finns också de som är skeptiska eller direkt emot ackordet.
Peter Holmberg hade fullt upp innan han fick Ronny Eriksson som …

...
Foto: Tomas Nyberg

Extra kongress ska besluta om Målareförbundets framtid

 
Förbundsstyrelsen har beslutat att föreslå en extra kongress att ställa Målareförbundet under ett organisationsnummer.
Målareförbundets styrelse var inte enig i beslutet.
En omorganisation av Målareförbundet i syfte att ge medlemmarna så mycket som möjligt för pengarna samtidigt som facket måste minska utgifterna i sin budget är en fråga som diskuterats …

...

Lärling slog rekord på lackprovet

Henrik Isberg fick 92,5 poäng på yrkesprovet för fordonslackerare. Det är den högsta poäng som någonsin delats ut till en elev.
– Kul att få sätta rekord men jag blev överraskad när jag fick resultatet, säger han och skrattar.
Varje år sedan 2012 har ett yrkesprov genomförts för de elever som …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor