Måndagen den 23 oktober 2017

← Senaste numret • 7 2017

Målarnas Facktidning nr 7 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Valet är ditt"

Mikael Johansson: "Valet är ditt"

LEDARE Jag får ibland höra att facket inte skall syssla med politik. Jag menar tvärtemot att vi inte skulle sköta vårt jobb som företrädare för landets målare och lackerare om vi inte engagerade oss politiskt, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • – När jag började som förbundskassör såg jag hur mycket vi betalar utifrån att vi har tio organisationsnummer, säger Jan-Olov Gustafsson. Foto: Tomas Nyberg

  • Per-Arne Kjällström poängterar att motståndet inte handlar om att den ”rika” Målarettan vill behålla sina pengar för sig själv.– Vi har ett mycket bra samarbete inom regionen där vi redan hjälper avdelning 6 som har det lite tuffare ekonomiskt. Foto: Helena Forsberg

  • Johan Redén, förste ombudsman och kassör i region 2 har tittat på andra förslag. Han förstår argumenten för ett organisationsnummer men är orolig för demokratin. Foto: Tomas Nyberg

Målareförbundet i förändring – ett organisationsnummer eller tio?

Nyheter

Målareförbundet står inför en förändring av sin organisation. Ska de nio avdelningarna med varsitt organisationsnummer samlas under förbundets ett och samma organisationsnummer? Vad som är fördelar och nackdelar diskuteras just nu runt om i landet.


Bakgrunden är att Målareförbundet på olika sätt behöver göra besparingar för att kunna driva verksamheten vidare och utveckla organisationen. Vid förra årets förbundsmöte lades stor vikt vid att värdera olika alternativ till organisationsförändring. Sedan dess har Förbundsstyrelsen konstaterat att det återstår två alternativ: ett organisationsnummer eller kvar som det är.

– Vi sparar 6 miljoner i avgifter till Fasab och licenser bara genom att gå från tio organisationsnummer till ett, säger förbundets kassör Jan-Olov Gustafsson.


Dessutom ger pengarna som de olika avdelningarna har på banken större avkastning om de samlas på ett ställe.

Förbundsstyrelsen har rest runt i landet och träffat de olika avdelningarnas styrelser. Med sig har de utredningar som svarar på hur stora besparingarna blir, budgethantering och andra praktiska frågor.

Störst motstånd möter förslaget i region 2 med avdelningarna 1, 6 och 8.

– Vi är emot ett organisationsnummer eftersom demokratin blir lidande när det blir en maktförskjutning till förbundet centralt på Hagagatan, säger Per-Arne Kjällström, ordförande i avdelning 1.


Makten flyttas genom att avdelningarna inte har sina egna pengar menar Per-Arne Kjällström.

– Vi ska göra en verksamhetsplan och äska pengar. Om ekonomigruppen säger nej går det vidare till Förbundsstyrelsen och så kanske det inte blir någon verksamhet.

Per-Arne Kjällström berättar att andra förbund som har gjort den här förändringen ser att demokratin blev lidande och det blev svårare att engagera förtroendevalda.

– Det blir så när beslutsgången blir längre.


Förbundskassören förstår att avdelningarna kan få en känsla av att förlora inflytande och makt när de inte har egna pengar. För att inte minska engagemanget lokalt vill Målareförbundet inte förändra organisationen och genom en budget ska avdelningarna veta vilka pengar de har att röra sig med. Stadgar, avdelningar och strukturer är de samma.

– Det finns faktiskt ingen dold agenda, säger Jan-Olov Gustafsson.

– När jag började som förbundskassör såg jag hur mycket vi betalar utifrån att vi har tio organisationsnummer.


Per-Arne Kjällström poängterar att det inte handlar om att avdelning 1 inte vill dela med sig av sina pengar. Redan idag samarbetar de och hjälper varandra inom region 2. Till exempel genom att avdelning 1 och 8 betalar lönen för en ombudsman i avdelning 6 så de kan ha tre ombudsmän fördelade i Västerås, Örebro och Karlstad.

– Det är ingen som tror att det här görs av illvillja. Alla vill Målareförbundets bästa, men vi ser lite olika på det, säger Johan Redén som är förste ombudsman i Region 2 och kassör.

– Vi tycker att man kan slå ihop ekonomierna för att få en större avkastning men behålla organisationsnumren så att demokratin blir kvar i respektive avdelning, säger Johan Redén.


Johan Redén är övertygad att oavsett vad beslutet blir så kommer organisationen att hitta lösningar för hur de ska jobba vidare på bästa sätt.

I början av juni kommer samtliga avdelningar att kallas till en Allmän konferens som är en rådande församling till Förbundsstyrelsen som ska lägga ett förslag till Förbundsmötet i augusti. Kritik finns mot att ett så omfattande beslut ska tas av förbundsmötet och därför kan de bli så att förbundet kallar till en extra kongress för att besluta i frågan. Vid kongress är avdelningarna representerade i förhållande till antal medlemmar.Bakgrund


Särskilt tillägg måleri är en avgift i form av procent på målarens lön som arbetsgivaren betalar för att bidra till utgifter rörande yrkesutbildningen och måleriutveckling. Måleriföretagen valde 2012 att säga upp avtalet och avgiften har successivt minskat. Målareförbundet har under flera år planerat för och anpassat organisationen för att möta bortfallet om 32 miljoner kronor fram till 2022.Helena Forsberg

helena.forsberg@daladem.se Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-05-23 09:10


Mer Nyheter
Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden

Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence

Det blev ingen medaljplats för Sveriges bästa lackerare respektive målare. Lackeraren Oll...

Bred uppslutning bakom hårdare regler emot lönedumpning

Marita Ulvskog. Foto: Socialdemokraterna     Det ska inte längre gå att dumpa löner elle...
Foto: Pixabay

Förhandlingar inledda: Etablerings eller utbildningsjobb?

Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för at...

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgiv...

Ny app motverkar belastningsskador på jobbet

Fönstermålning, tak och målning av taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som ka...

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknad...

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljö...

Byggarbetare fick lämna arbetsplats efter facklig kontroll

52 lettiska byggarbetare fick lämna sin arbetsplats vid Frövi pappersbruk efter en kontro...
Konflikten är löst. Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Tomas Nyberg

Miljönären-tvisten löst – Inte okej att dumpa löner

Tvisten om Miljönärens ”egenföretagare” från Östeuropa gick till central förh...

Upptäckt om skiftarbetets påverkan ger Nobelpris

Årets Nobelpris i medicin går till de tre amerikanska forskarna Jeffrey C Hall, Michael R...

Nyheter

Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden

Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence

Det blev ingen medaljplats för Sveriges bästa lackerare respektive målare. Lackeraren Olle Karlsson hedrades däremot med en Medallion for Excellence och kom på 11:e plats. Målaren Emil Eriksson kom på 12:e plats.
Första tävlingsdagen gjorde Olle klart momenten spot repair, plastarbete och maskering av bil. Därefter fortsatte tävlingen med bland annat …

...

Bred uppslutning bakom hårdare regler emot lönedumpning

Marita Ulvskog. Foto: Socialdemokraterna
    Det ska inte längre gå att dumpa löner eller villkor med ursäkten att arbetskraften är utstationerad. Det röstade …

...
Foto: Pixabay

Förhandlingar inledda: Etablerings eller utbildningsjobb?

Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för att få fler att etablera sig på arbetsmarknaden verkar mjukna. Nu har parterna åtminstone påbörjat förhandlingar.
I början av oktober satte sig en delegation bestående av fem representanter från LO:s olika sektorer i förhandlingar med …

...

Stockholmsskildraren Per-Anders Fogelström 100 år

Den 22 augusti var det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Med framför allt den så kallade Stad-serien som började med Mina drömmars stad blev han en av de viktiga skildrarna av samhällsutvecklingen från 1860-talet och framåt.
Han lyckades med sin enorma kunskap om Stockholm, om Stockholms historia och sin …

...

LO begär förhandling för att få nyanlända i jobb

LO:s förbund, förutom Transport, har skickat en förhandlingsframställan till 33 arbetsgivarförbund. Facken vill hitta lösningar för att få nyanlända och andra som riskerar lång arbetslöshet i jobb och sätta stopp för Alliansens förslag där politiken ska blanda sig i lönebildningen.
Det lite ovanliga draget att vända sig med en gemensam …

...

Ny app motverkar belastningsskador på jobbet

Fönstermålning, tak och målning av taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll.
– Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.
Det säger Liyun Yang, doktorand på Kungliga Tekniska …

...

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknade utbildningsbevis. Redan nästa dag var arbetarna dock tillbaka på bygget igen – med utbildningsintyg och direktanställda av företaget No Problems.
När fackförbundet Byggnads i fredags utförde en inspektion vid Billerud-Korsnäs kartongbruk i Frövi upptäckte de att allt inte …

...

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljöverket har beräknat höga kostnader för en sänkning och ställer arbetares hälsa mot företagens kostnader. Nu har LO tagit fram hur mycket samhället skulle spara genom en sänkning.
Silikos är en skrämmande sjukdom, och den dödar sakta. Patientens …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor