Häxjakt bedrevs mellan 1400 och 1600 – talet. En vildsint jakt på personer som kunde utgöra ett hot mot sin vardag och sättet att leva på. Det var ju givetvis baserat på fantasier, vilda gissningar och antaganden utan någon riktig egentlig anknytning till något mer än skrämmande historier.

Trots att anklagelserna enbart var baserade på dessa lösa grunder fick de i skrämmande skala fäste hos allmänheten och framförallt hos de personer som hade makten att starta en så pass aggressiv plan till verket som häxjakt.

Som sagt så dog dessa procedurer ut under 1600 – talet. Men jag hävdar att det finns en typ av häxjakt. Inte lika dramatisk som de medeltida tortyrmetoderna men dock med stor effekt på den som utsätts och för dem runt omkring. Det sker nu mer subtilt.

Första gången som jag kom i direkt kontakt med det här var när jag pratade med en medlem. Medlemmen som vi kan kalla för John hade fått hjälp med sin lön. Lönen som tidigare legat lite för lågt korrigerades vid samtal med företagsledningen.

Till synes skedde det hela odramatiskt. Det framkom däremot vid ett senare samtal med John att han fått veta att han inte skulle räkna med samma snälla behandling som tidigare. Detta då John hade kontaktat facket.

Med tiden så har jag sett att det här sker på liknande sätt på flera arbetsplatser, framför allt gentemot fackligt aktiva. När jag frågade John om jag skulle ta tag i det och fråga vad det egentligen är som sker, så fick jag samma svar av honom som andra personer svart på samma fråga: Tack men nej tack. Jag vill inte göra det värre än vad det är nu.

Förtroendet är A och O, varför ingenting mer hände. Det gör det svårt att bemöta en sådan här tyst offensiv.

Det verkar som om det här beteendet har blivit mer intensivt och något mer aggressivt. Att ha fackligt aktiva på sin arbetsplats kan ju kanske vara obekvämt för en arbetsledare.

Att ha någon närvarande som har mer kunskap om kollektivavtalet och kanske lite oftare ställer frågan varför. Men den här kränkningen gentemot fackliga personer är kontraproduktiv enligt mig. Säkerställs lika villkor som de satta i avtal så innebär det lika konkurrens.

Men likt medeltiden sprids propaganda och skrämselhistorier som får människor med makt att fortskrida med den här tysta, aggressiva behandlingen.