Söndagen den 27 maj 2018

← Senaste numret • 4 2018

Målarnas Facktidning nr 4 - 2018
Klicka på bilden

"Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

Chris Smedbakken: "Ett första viktigt steg i en mansdominerad spelbransch"

KRÖNIKA "Precis som resten av samhället präglas tv- och datorspelsvärlden av sexism och strukturer som främjar dem som uppfattas som män. Man kan se prov på detta i allt från hur spelen är designade till hur illa kvinnor ofta behandlas när de spelar online", skriver Målarnas Facktidnings webbredaktör Chris Smedbakken.

  • Foto: Siv Öberg

Nya MB-ombud driver det fackliga arbetet vidare

Arbetsmiljö
Med fler MB-ombud ökar det fackliga inflytandet. Det ger större möjligheter att få bättre anställningsvillkor och arbetsmiljö. På Sandå i Varberg och Falkenberg är intresset stort för att driva utvecklingen framåt.


Att jobba fackligt och ta på sig ansvarsfulla uppdrag kan verka betungande och kännas motigt för en del. Men för Fredrik Holmström, Tobias Dernell och Kent Cederleüf är det precis tvärtom.


De har nyligen utbildat sig till Medbestämmandeombud (MB) och tycker det fackliga arbetet berikar deras yrkesliv. Det ger intellektuell stimulans och är ett värdefullt komplement till det praktiska målarjobbet.


– När klimatet i samhället hårdnar är det viktigare än någonsin att vi engagerar oss fackligt. Det gäller särskilt arbetsmiljöfrågorna. Att vi får tillgång till bra omklädningsrum, fikarum och toaletter när vi är ute och jobbar. Och att byggstädningen fungerar på arbetsplatserna, säger Fredrik Holmström.


Tobias Dernell håller med:


– Alla de fördelar som vi målare har idag, beror ju på att det tidigare funnits arbetskamrater som kämpat för att det ska bli bättre för oss. Men tyvärr förstår inte alla sambandet. Förbättringar kommer inte av sig själv, säger han.


– Ibland när det sker försämringar kommer det ofta fram kritik efteråt, men då är det försent att påverka. Därför måste vi vara aktiva och bevaka vad som händer hela tiden, fortsätter han.


Han uppskattar MB-utbildningen på 32 timmar som de fått, men inser samtidigt att det finns mycket kvar att lära.


– Det vi har gått igenom är ju bara ett skummande på ytan. Det finns väldigt många lagar att sätta sig in i och det dyker hela tiden upp nya saker på avtalsområdet som vi måste ta ställning till, konstaterar han.


Roland Ryberg har varit målare i Varberg i 50 år och fackligt aktiv nästan lika länge. Han har arbetat tillsammans med Tobias och Fredrik i många år och sett deras växande engagemang. Nu när han snart ska gå i pension, vill han gärna att det fackliga arbetet ska fortsätta och lämna över stafettpinnen till dem.


– Om vi inte har några MB-ombud så får vi inget inflytande. Tobias och Fredrik förstår vad det handlar om, så det har inte varit särskilt svårt att rekrytera dem. Jag är glad att de vill ta över.


– När jag har pratat med medlemmarna har jag förstått att de tycker att det vore bra om de blev MB-ombud efter mig, säger Roland Ryberg.


Den som väljer att bli MB-ombud måste ha engagemang. Man ska vara förtroendeingivande och kunna informera om vad som är på gång. Det är viktigt att vara lyhörd för vad medlemmarna tycker. Och så får man inte vara främmande för att förändra sig själv och utveckla sin personlighet.


Roland Ryberg har varit medlem i Svenska Målareförbundet sedan 1972. Nu kan han se tillbaka på en lång tid av fackligt arbete. Han var bland annat med och drev på för att målarna skulle ha möjligheter att använda nackmolle för att minska skadorna på nacke och axlar.


– Jag är stolt att tillhöra Målareförbundet. Jag tycker att vi alltid stått i framkanten och det är bra sammanhållning. Det sociala kittet är viktigt. Men det finns saker som vi behöver bli bättre på. Som att uppmuntra och berömma varandra mer, säger han.


Kent Cederleüf, som arbetar på Sandå i Falkenberg, bestämde sig för att bli MB-ombud när han blev irriterad över hur arbetsgivaren hanterade en anställningssituation.


– Vi hade en sommarjobbare som ville fortsätta arbeta hos oss. Men trots att vi behövde fler målare så motsatte sig arbetsgivaren det. Jag försökte hitta en lösning, men lyckades inte. Då kände jag att jag ville bli MB-ombud för att få större möjligheter att kunna påverka, säger Kent.


– På Sandå i Falkenberg har vi några målare skulle behöva hjälp av Galaxen på grund av arbetsskador. Som MB-ombud får jag många frågor om det just nu av dem. Jag försöker hjälpa till att reda ut begreppen, fortsätter han.


Om MB-ombuden får frågor som de inte kan svara på, har de alltid möjlighet att kontakta förbundet för att få veta vad som gäller och sedan förmedla det till medlemmarna.


– En del verkar vara tveksamma till att bli MB-ombud. De är jätterädda för att det ska leda till osämja. Men det är inget jag märkt av, säger Kent.


Roland Ryberg menar att det ibland är en allmän uppfattning att de som engagerar sig fackligt vill komma ifrån målarjobbet. Visst tar det fackliga arbetet en del tid, men sedan är det desto roligare att komma tillbaka och måla igen. Dessutom sparar det kroppen att göra ett avbrott i arbetet då och då. Och med en bra planering går det alltid att lösa arbetsuppgifterna så att ingen blir lidande.


Hur måleriföretagen tar hand om sina lärlingar är en viktig fråga att driva, tycker MB-ombuden. Lärlingarna är måleriyrkets framtid och det gäller att de känner sig delaktiga i arbetet redan från början. De måste känna sig sedda och bli uppmuntrade, menar Roland Ryberg. Om lärlingarna inte trivs, så kan det ju bero på att deras handledare inte passar, anser Tobias Dernell.


– Jag brukar alltid låta lärlingarna göra det jag själv gör, säger Kent.


Överlag tycker de nya MB-ombuden att deras arbetsgivare är bra. Ett stort företag är mer påpassat och har ofta inarbetade rutiner för att arbetsmiljön ska bli bra. Så är det inte alltid i småföretag, menar de.


Kent Cederleüf uppskattar att målarna på Sandå i Falkenberg får gå på massage på arbetstid. Det minskar riskerna för förslitningsskador.


– Vi har en hårdhänt massör. Dagen efter känns det sig som man blivit överkörd av tåget. Men några dagar senare rör man sig lätt och ledigt som man hade lärkvingar, säger Kent och skrattar.


När Tobias och Fredrik får reda på att massören har sin praktik i Varberg, blir de genast intresserade av att försöka undersöka om Sandås målare i Varberg också skulle kunna få samma möjligheter. Deras engagemang går inte att ta miste på.


Roland Ryberg ser påtagligt nöjd ut. Det var precis så här han ville att det skulle bli. Han har lyckats få två kompetenta efterträdare som är beredda att jobba för att förbundets medlemmar ska få en bra arbetsmiljö och justa anställningsvillkor.


– Det har varit en trygghet att vi haft Roland att vända oss till, säger Tobias erkännande.


– Men när du gått i pension får du nog räkna med att vi ringer dig på kvällarna ibland i alla fall. Du kanske skulle bli konsult din gamle räv, säger Fredrik uppskattande och skrattar.


Text: Torbjörn SvenssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-08-23 08:08


Mer Arbetsmiljö

Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna. På t...

VM-arenorna i Ryssland byggs med livet som insats

Minst 17 människor har hittills dött när ett tiotal arenor byggs eller renoveras inför fo...

Åtta män fick lämna bygget efter sextrakasserier

Skanska har tillsammans med två underentreprenörer utrett de sexuella trakasserier som up...

Till lungröntgen efter asbestexponering

Byggherren försäkrade att det inte fanns asbest i lokalerna. Så byggarbetarna började riv...

Region 3 besökte målare på bred front

Region 3 som omfattar avdelningarna i Gävle-Dala, Mellannorrland samt Norrbotten och Väst...

Bygget där yrkesgrupperna tar hänsyn till varandra

Gumeliusskolan i Örebro genomgår en totalrenovering och tillbyggnad. Det är en stor arbet...
Foto: Tomas Nyberg

1 av 4 arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna

  En av fyra arbetsgivare inom bygg- och transportbranschen uppger att de inte över...
Nu kan forskarna se att förtidspensionerna pga lösningsmedel har minskat. Foto: Tomas Nyberg

Ny forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel

  En ny forskningsstudie visar att minskningen av användandet av lösningsmedel i fä...
Målaren Christian Olofsson tände 45 ljus, ett för varje död i arbetsplatsolyckor i Sverige. Foto: Per Eklund

45 dödades på jobbet i fjol

  Under 2016 dödades 45 personer i arbetet. I år är antalet döda redan uppe i 17 pe...
Flera föreskrifter måste gå hand i hand och det måste finnas tid att väga riskernas sannolikhet mot varandra, säger Viveca Wiberg, Arbetsmiljöverket. Foto: Tomas Nyberg

När skyddshjälmen blir en risk

  Skyddshjälm skyddar från olycksfall men kan öka risken för belastningsbesvär vid ...

Nyheter

Hovrätten fastställer Nordkalk-domen

Hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom i fallet med den dödliga arbetsplatsolyckan på Nordkalks Luleå-anläggning i november 2011.
I mars 2017 dömde tingsrätten i Luleå Nordkalks förre platschef för fyra fall av grovt arbetsmiljöbrott. Samtidigt dömdes företaget att betala skadestånd samt 3,5 miljoner kronor i företagsbot.
Domen överklagades, men har nu fastställts …

...

”Vi ska vara rädda om den svenska samarbetsandan”

Ledarskapet har en avgörande betydelse för säkerheten på byggarbetsplatserna. Det visar aktuell forskning som nyligen presenterats.
För drygt fyra år sedan bestämde sig danska och svenska forskare för att undersöka hur ledarskap och företagskultur påverkar arbetsmiljö och säkerhet på byggarbetsplatserna. Bakgrunden var det faktum att det mellan 1993-2012 inträffade 45 …

...

Målare dog i elolycka på Ålandsfärja

En målare avled efter en arbetsplatsolycka på båten Silja Symphony natten mellan 18 och 19 maj, skriver tidningen Sjömannen.
Mannen var 30 år och kom från Estland. Enligt tidningen Sjömannen, var det troligen en elchock från en felaktig lampa som orsakade dödsolyckan.
LÄS ÄVEN.

...

Delaktighet ökar säkerheten och trivseln på bygget

Med en platschef som tar hantverkarnas åsikter på allvar blir arbetet mer effektivt. Målarna på Valter Carlsson Måleri AB uppskattar att jobba på Tommy Byggares nyproduktion i Kungälv. Med tio veckor före i planeringen behöver de inte känna någon stress.
Det är tätt mellan byggprojekten i Kungälv. Företaget Tommy Byggare …

...

Vad betyder miljö- och hälsomärkningarna?

Produkter som målare använder i sin vardag är försedda med symboler som markerar att de är bättre än andra produkter för miljön och hälsan. Men vad betyder märkningarna? Om målare tror att märkningen betyder att färgen eller spacklet är ofarlig så innebär det en falsk trygghet.
Svalanmärkningen, Astma- och allergiförbundet:
Att …

...

Målarna fortsatt tvåa bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Målareförbundet fortfarande kvar som tvåa bland LO-förbunden efter Elektrikerna som är i topp.
Var år gör undersökningsföretaget Kantar Sifo ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten får säga vad de tycker om olika organisationer. I topp ligger som tidigare organisationer som Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen och Motormännens riksförbund.
LÄS …

...

College ska höja kvaliteten på lackutbildningen

Det finns ett stort behov av fordonslackerare. För att öka intresset för yrket och höja kompetensen arbetar branschen med yrkesprov och att utse Motorbranschcollege. En föregångare bland skolorna är Lugnetgymnasiet i Falun.
Lärare, elever och branschfolk från hela landet samlades för årets Yrkesprov på Lugnetgymnasiet. Under provet får avgångselever visa …

...

Jamal är redo att möta medlemmarna i Målarettan

Medlemmarna i Målarettans område som omfattar Stockholms, Uppsalas och Gotlands län har fått en ny tillförordnad ombudsman, Jamal El Mourabit.
Han har jobbat några månader och har redan tagit hand om flera ärenden till hjälp för målare och lackerare i avdelningen.
Jamal El Mourabit har jobbat som målare i 20 …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor