Lördagen den 25 november 2017

← Senaste numret • 8 2017

Målarnas Facktidning nr 8 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Gå med i Målareförbundet, Björklund"

Nisse Lindblom: "Gå med i Målareförbundet, Björklund"

DEBATT Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackförening, rätten att rösta, rätten att vara en jämlik medborgare. Det är det här som skiljer den Socialdemokratiskt ledda regeringen från Alliansen, skriver Nisse Lindblom.

  • Foto: Siv Öberg

Nya MB-ombud driver det fackliga arbetet vidare

Arbetsmiljö
Med fler MB-ombud ökar det fackliga inflytandet. Det ger större möjligheter att få bättre anställningsvillkor och arbetsmiljö. På Sandå i Varberg och Falkenberg är intresset stort för att driva utvecklingen framåt.


Att jobba fackligt och ta på sig ansvarsfulla uppdrag kan verka betungande och kännas motigt för en del. Men för Fredrik Holmström, Tobias Dernell och Kent Cederleüf är det precis tvärtom.


De har nyligen utbildat sig till Medbestämmandeombud (MB) och tycker det fackliga arbetet berikar deras yrkesliv. Det ger intellektuell stimulans och är ett värdefullt komplement till det praktiska målarjobbet.


– När klimatet i samhället hårdnar är det viktigare än någonsin att vi engagerar oss fackligt. Det gäller särskilt arbetsmiljöfrågorna. Att vi får tillgång till bra omklädningsrum, fikarum och toaletter när vi är ute och jobbar. Och att byggstädningen fungerar på arbetsplatserna, säger Fredrik Holmström.


Tobias Dernell håller med:


– Alla de fördelar som vi målare har idag, beror ju på att det tidigare funnits arbetskamrater som kämpat för att det ska bli bättre för oss. Men tyvärr förstår inte alla sambandet. Förbättringar kommer inte av sig själv, säger han.


– Ibland när det sker försämringar kommer det ofta fram kritik efteråt, men då är det försent att påverka. Därför måste vi vara aktiva och bevaka vad som händer hela tiden, fortsätter han.


Han uppskattar MB-utbildningen på 32 timmar som de fått, men inser samtidigt att det finns mycket kvar att lära.


– Det vi har gått igenom är ju bara ett skummande på ytan. Det finns väldigt många lagar att sätta sig in i och det dyker hela tiden upp nya saker på avtalsområdet som vi måste ta ställning till, konstaterar han.


Roland Ryberg har varit målare i Varberg i 50 år och fackligt aktiv nästan lika länge. Han har arbetat tillsammans med Tobias och Fredrik i många år och sett deras växande engagemang. Nu när han snart ska gå i pension, vill han gärna att det fackliga arbetet ska fortsätta och lämna över stafettpinnen till dem.


– Om vi inte har några MB-ombud så får vi inget inflytande. Tobias och Fredrik förstår vad det handlar om, så det har inte varit särskilt svårt att rekrytera dem. Jag är glad att de vill ta över.


– När jag har pratat med medlemmarna har jag förstått att de tycker att det vore bra om de blev MB-ombud efter mig, säger Roland Ryberg.


Den som väljer att bli MB-ombud måste ha engagemang. Man ska vara förtroendeingivande och kunna informera om vad som är på gång. Det är viktigt att vara lyhörd för vad medlemmarna tycker. Och så får man inte vara främmande för att förändra sig själv och utveckla sin personlighet.


Roland Ryberg har varit medlem i Svenska Målareförbundet sedan 1972. Nu kan han se tillbaka på en lång tid av fackligt arbete. Han var bland annat med och drev på för att målarna skulle ha möjligheter att använda nackmolle för att minska skadorna på nacke och axlar.


– Jag är stolt att tillhöra Målareförbundet. Jag tycker att vi alltid stått i framkanten och det är bra sammanhållning. Det sociala kittet är viktigt. Men det finns saker som vi behöver bli bättre på. Som att uppmuntra och berömma varandra mer, säger han.


Kent Cederleüf, som arbetar på Sandå i Falkenberg, bestämde sig för att bli MB-ombud när han blev irriterad över hur arbetsgivaren hanterade en anställningssituation.


– Vi hade en sommarjobbare som ville fortsätta arbeta hos oss. Men trots att vi behövde fler målare så motsatte sig arbetsgivaren det. Jag försökte hitta en lösning, men lyckades inte. Då kände jag att jag ville bli MB-ombud för att få större möjligheter att kunna påverka, säger Kent.


– På Sandå i Falkenberg har vi några målare skulle behöva hjälp av Galaxen på grund av arbetsskador. Som MB-ombud får jag många frågor om det just nu av dem. Jag försöker hjälpa till att reda ut begreppen, fortsätter han.


Om MB-ombuden får frågor som de inte kan svara på, har de alltid möjlighet att kontakta förbundet för att få veta vad som gäller och sedan förmedla det till medlemmarna.


– En del verkar vara tveksamma till att bli MB-ombud. De är jätterädda för att det ska leda till osämja. Men det är inget jag märkt av, säger Kent.


Roland Ryberg menar att det ibland är en allmän uppfattning att de som engagerar sig fackligt vill komma ifrån målarjobbet. Visst tar det fackliga arbetet en del tid, men sedan är det desto roligare att komma tillbaka och måla igen. Dessutom sparar det kroppen att göra ett avbrott i arbetet då och då. Och med en bra planering går det alltid att lösa arbetsuppgifterna så att ingen blir lidande.


Hur måleriföretagen tar hand om sina lärlingar är en viktig fråga att driva, tycker MB-ombuden. Lärlingarna är måleriyrkets framtid och det gäller att de känner sig delaktiga i arbetet redan från början. De måste känna sig sedda och bli uppmuntrade, menar Roland Ryberg. Om lärlingarna inte trivs, så kan det ju bero på att deras handledare inte passar, anser Tobias Dernell.


– Jag brukar alltid låta lärlingarna göra det jag själv gör, säger Kent.


Överlag tycker de nya MB-ombuden att deras arbetsgivare är bra. Ett stort företag är mer påpassat och har ofta inarbetade rutiner för att arbetsmiljön ska bli bra. Så är det inte alltid i småföretag, menar de.


Kent Cederleüf uppskattar att målarna på Sandå i Falkenberg får gå på massage på arbetstid. Det minskar riskerna för förslitningsskador.


– Vi har en hårdhänt massör. Dagen efter känns det sig som man blivit överkörd av tåget. Men några dagar senare rör man sig lätt och ledigt som man hade lärkvingar, säger Kent och skrattar.


När Tobias och Fredrik får reda på att massören har sin praktik i Varberg, blir de genast intresserade av att försöka undersöka om Sandås målare i Varberg också skulle kunna få samma möjligheter. Deras engagemang går inte att ta miste på.


Roland Ryberg ser påtagligt nöjd ut. Det var precis så här han ville att det skulle bli. Han har lyckats få två kompetenta efterträdare som är beredda att jobba för att förbundets medlemmar ska få en bra arbetsmiljö och justa anställningsvillkor.


– Det har varit en trygghet att vi haft Roland att vända oss till, säger Tobias erkännande.


– Men när du gått i pension får du nog räkna med att vi ringer dig på kvällarna ibland i alla fall. Du kanske skulle bli konsult din gamle räv, säger Fredrik uppskattande och skrattar.


Text: Torbjörn SvenssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-08-23 08:08


Mer Arbetsmiljö

Åtta män fick lämna bygget efter sextrakasserier

Skanska har tillsammans med två underentreprenörer utrett de sexuella trakasserier som up...

Till lungröntgen efter asbestexponering

Byggherren försäkrade att det inte fanns asbest i lokalerna. Så byggarbetarna började riv...

Region 3 besökte målare på bred front

Region 3 som omfattar avdelningarna i Gävle-Dala, Mellannorrland samt Norrbotten och Väst...

Bygget där yrkesgrupperna tar hänsyn till varandra

Gumeliusskolan i Örebro genomgår en totalrenovering och tillbyggnad. Det är en stor arbet...
Foto: Tomas Nyberg

1 av 4 arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna

  En av fyra arbetsgivare inom bygg- och transportbranschen uppger att de inte över...
Nu kan forskarna se att förtidspensionerna pga lösningsmedel har minskat. Foto: Tomas Nyberg

Ny forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel

  En ny forskningsstudie visar att minskningen av användandet av lösningsmedel i fä...
Målaren Christian Olofsson tände 45 ljus, ett för varje död i arbetsplatsolyckor i Sverige. Foto: Per Eklund

45 dödades på jobbet i fjol

  Under 2016 dödades 45 personer i arbetet. I år är antalet döda redan uppe i 17 pe...
Flera föreskrifter måste gå hand i hand och det måste finnas tid att väga riskernas sannolikhet mot varandra, säger Viveca Wiberg, Arbetsmiljöverket. Foto: Tomas Nyberg

När skyddshjälmen blir en risk

  Skyddshjälm skyddar från olycksfall men kan öka risken för belastningsbesvär vid ...
Duvbajs innehåller svampar och bakterier som är farliga för människor. Foto: Pixabay.com

Duvbajs är hälsofara på bygge

Stora mängder duvbajs är en oväntad hälsorisk för byggnadsarbetare i Växjö. Sedan tidigar...

Många skyddsombud hotas visar LO:s rapport

  Många skyddsombud uppger att de hindras i sitt uppdrag och till och med hotas och...

Nyheter

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.
Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund …

...

Den nordiska modellens framtid hänger på facken

Starka fack är en förutsättning för samhällen som de nordiska. Det konstaterar utredaren Mats Wingborg i en ny rapport utgiven av Tankesmedjan Tiden.
Men trenden är nedåtgående. I alla nordiska länder, utom Island, tappar facken medlemmar. I övriga Europa har nedgången varit ännu större. Bland OECD-länderna som helhet har den …

...

”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterat beteende”

#inteförhandlingsbart är fackets me too. 1501 Kvinnor har undertecknat uppropet mot sexism och sexuella trakasserier. Vittnesmålen är många om trakasserier inom olika förbund och i samband med kursverksamhet på LO:s anläggning Runö. Byggbranschens eget upprop är #sistaspikenikistan.
Målareförbundet stödjer uppropen där kvinnor går ut och säger att de fått nog.

...
Foto: Tomas Nyberg

Målareförbundet hoppar av förhandlingar om etableringsjobb

En majoritet av LO-förbunden är efter förhandlingar överens med arbetsgivarorganisationerna om en modell för etableringsjobb. Målareförbundet har valt att kliva av förhandlingarna som i första hand berör nyanlända men även lärlingar och långtidsarbetslösa målare.
– Huvudskälet är bland annat att det finns oklarheter i hur det kommer att påverka vårt …

...

Målares löner mer jämställda än snittet

En rapport från LO visade nyligen att löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar, men att den fortfarande är stor. Bland målare är däremot lönen betydligt mer jämställd.
LO:s rapport visar att lönerna har ökat mer för kvinnor än för män mellan åren 2015 och 2016. Men trots att kvinnornas löner …

...

Mängder av byggfel på Karolinska

Det som har kallats världens dyraste sjukhusbygge, Nya Karolinska sjukhuset i Solna, kommer med stor säkerhet bli än dyrare. Detta efter att det framkommit att ett hundratal badrum är felbyggda och måste byggas om.
Det är Svenska Dagbladet som har granskat bygget av Nya Karolinska. Enligt tidningen …

...

Högtryck på bygget i det växande Katrineholm

Katrineholm ska växa med 10 000 invånare är visionen. Här som på många andra håll i landet är det högtryck för byggarbetarna. Vi träffar ett gäng målare som arbetar på ett nybygge av kommunala hyreslägenheter.
Det är fredag och stämningen är uppsluppen. Bygget stänger klockan 14 eftersom yrkesgrupperna på olika sätt …

...

Ken Åman sätter sig i skolbänken: ”Vi målare kan mycket”

– Vi målare kan mycket. Du stämplas på ett visst sätt bara för att du gått praktiskt gymnasium, men du har värdefulla kunskaper.
Det säger Ken Åman som genom sin verkliga kompetens som yrket och livet gett honom kommit in på en yrkeshögskoleutbildning.
Ken Åman från Piteå trodde när han gick …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor