Annons

Torsdagen den 22 februari 2018

← Senaste numret • 1 2018

Målarnas Facktidning nr 1 - 2018
Klicka på bilden

  • Foto: Siv Öberg

Nya MB-ombud driver det fackliga arbetet vidare

Arbetsmiljö
Med fler MB-ombud ökar det fackliga inflytandet. Det ger större möjligheter att få bättre anställningsvillkor och arbetsmiljö. På Sandå i Varberg och Falkenberg är intresset stort för att driva utvecklingen framåt.


Att jobba fackligt och ta på sig ansvarsfulla uppdrag kan verka betungande och kännas motigt för en del. Men för Fredrik Holmström, Tobias Dernell och Kent Cederleüf är det precis tvärtom.


De har nyligen utbildat sig till Medbestämmandeombud (MB) och tycker det fackliga arbetet berikar deras yrkesliv. Det ger intellektuell stimulans och är ett värdefullt komplement till det praktiska målarjobbet.


– När klimatet i samhället hårdnar är det viktigare än någonsin att vi engagerar oss fackligt. Det gäller särskilt arbetsmiljöfrågorna. Att vi får tillgång till bra omklädningsrum, fikarum och toaletter när vi är ute och jobbar. Och att byggstädningen fungerar på arbetsplatserna, säger Fredrik Holmström.


Tobias Dernell håller med:


– Alla de fördelar som vi målare har idag, beror ju på att det tidigare funnits arbetskamrater som kämpat för att det ska bli bättre för oss. Men tyvärr förstår inte alla sambandet. Förbättringar kommer inte av sig själv, säger han.


– Ibland när det sker försämringar kommer det ofta fram kritik efteråt, men då är det försent att påverka. Därför måste vi vara aktiva och bevaka vad som händer hela tiden, fortsätter han.


Han uppskattar MB-utbildningen på 32 timmar som de fått, men inser samtidigt att det finns mycket kvar att lära.


– Det vi har gått igenom är ju bara ett skummande på ytan. Det finns väldigt många lagar att sätta sig in i och det dyker hela tiden upp nya saker på avtalsområdet som vi måste ta ställning till, konstaterar han.


Roland Ryberg har varit målare i Varberg i 50 år och fackligt aktiv nästan lika länge. Han har arbetat tillsammans med Tobias och Fredrik i många år och sett deras växande engagemang. Nu när han snart ska gå i pension, vill han gärna att det fackliga arbetet ska fortsätta och lämna över stafettpinnen till dem.


– Om vi inte har några MB-ombud så får vi inget inflytande. Tobias och Fredrik förstår vad det handlar om, så det har inte varit särskilt svårt att rekrytera dem. Jag är glad att de vill ta över.


– När jag har pratat med medlemmarna har jag förstått att de tycker att det vore bra om de blev MB-ombud efter mig, säger Roland Ryberg.


Den som väljer att bli MB-ombud måste ha engagemang. Man ska vara förtroendeingivande och kunna informera om vad som är på gång. Det är viktigt att vara lyhörd för vad medlemmarna tycker. Och så får man inte vara främmande för att förändra sig själv och utveckla sin personlighet.


Roland Ryberg har varit medlem i Svenska Målareförbundet sedan 1972. Nu kan han se tillbaka på en lång tid av fackligt arbete. Han var bland annat med och drev på för att målarna skulle ha möjligheter att använda nackmolle för att minska skadorna på nacke och axlar.


– Jag är stolt att tillhöra Målareförbundet. Jag tycker att vi alltid stått i framkanten och det är bra sammanhållning. Det sociala kittet är viktigt. Men det finns saker som vi behöver bli bättre på. Som att uppmuntra och berömma varandra mer, säger han.


Kent Cederleüf, som arbetar på Sandå i Falkenberg, bestämde sig för att bli MB-ombud när han blev irriterad över hur arbetsgivaren hanterade en anställningssituation.


– Vi hade en sommarjobbare som ville fortsätta arbeta hos oss. Men trots att vi behövde fler målare så motsatte sig arbetsgivaren det. Jag försökte hitta en lösning, men lyckades inte. Då kände jag att jag ville bli MB-ombud för att få större möjligheter att kunna påverka, säger Kent.


– På Sandå i Falkenberg har vi några målare skulle behöva hjälp av Galaxen på grund av arbetsskador. Som MB-ombud får jag många frågor om det just nu av dem. Jag försöker hjälpa till att reda ut begreppen, fortsätter han.


Om MB-ombuden får frågor som de inte kan svara på, har de alltid möjlighet att kontakta förbundet för att få veta vad som gäller och sedan förmedla det till medlemmarna.


– En del verkar vara tveksamma till att bli MB-ombud. De är jätterädda för att det ska leda till osämja. Men det är inget jag märkt av, säger Kent.


Roland Ryberg menar att det ibland är en allmän uppfattning att de som engagerar sig fackligt vill komma ifrån målarjobbet. Visst tar det fackliga arbetet en del tid, men sedan är det desto roligare att komma tillbaka och måla igen. Dessutom sparar det kroppen att göra ett avbrott i arbetet då och då. Och med en bra planering går det alltid att lösa arbetsuppgifterna så att ingen blir lidande.


Hur måleriföretagen tar hand om sina lärlingar är en viktig fråga att driva, tycker MB-ombuden. Lärlingarna är måleriyrkets framtid och det gäller att de känner sig delaktiga i arbetet redan från början. De måste känna sig sedda och bli uppmuntrade, menar Roland Ryberg. Om lärlingarna inte trivs, så kan det ju bero på att deras handledare inte passar, anser Tobias Dernell.


– Jag brukar alltid låta lärlingarna göra det jag själv gör, säger Kent.


Överlag tycker de nya MB-ombuden att deras arbetsgivare är bra. Ett stort företag är mer påpassat och har ofta inarbetade rutiner för att arbetsmiljön ska bli bra. Så är det inte alltid i småföretag, menar de.


Kent Cederleüf uppskattar att målarna på Sandå i Falkenberg får gå på massage på arbetstid. Det minskar riskerna för förslitningsskador.


– Vi har en hårdhänt massör. Dagen efter känns det sig som man blivit överkörd av tåget. Men några dagar senare rör man sig lätt och ledigt som man hade lärkvingar, säger Kent och skrattar.


När Tobias och Fredrik får reda på att massören har sin praktik i Varberg, blir de genast intresserade av att försöka undersöka om Sandås målare i Varberg också skulle kunna få samma möjligheter. Deras engagemang går inte att ta miste på.


Roland Ryberg ser påtagligt nöjd ut. Det var precis så här han ville att det skulle bli. Han har lyckats få två kompetenta efterträdare som är beredda att jobba för att förbundets medlemmar ska få en bra arbetsmiljö och justa anställningsvillkor.


– Det har varit en trygghet att vi haft Roland att vända oss till, säger Tobias erkännande.


– Men när du gått i pension får du nog räkna med att vi ringer dig på kvällarna ibland i alla fall. Du kanske skulle bli konsult din gamle räv, säger Fredrik uppskattande och skrattar.


Text: Torbjörn SvenssonMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-08-23 08:08


Mer Arbetsmiljö

VM-arenorna i Ryssland byggs med livet som insats

Minst 17 människor har hittills dött när ett tiotal arenor byggs eller renoveras inför fo...

Åtta män fick lämna bygget efter sextrakasserier

Skanska har tillsammans med två underentreprenörer utrett de sexuella trakasserier som up...

Till lungröntgen efter asbestexponering

Byggherren försäkrade att det inte fanns asbest i lokalerna. Så byggarbetarna började riv...

Region 3 besökte målare på bred front

Region 3 som omfattar avdelningarna i Gävle-Dala, Mellannorrland samt Norrbotten och Väst...

Bygget där yrkesgrupperna tar hänsyn till varandra

Gumeliusskolan i Örebro genomgår en totalrenovering och tillbyggnad. Det är en stor arbet...
Foto: Tomas Nyberg

1 av 4 arbetsgivare ser sig tvingade att tumma på reglerna

  En av fyra arbetsgivare inom bygg- och transportbranschen uppger att de inte över...
Nu kan forskarna se att förtidspensionerna pga lösningsmedel har minskat. Foto: Tomas Nyberg

Ny forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel

  En ny forskningsstudie visar att minskningen av användandet av lösningsmedel i fä...
Målaren Christian Olofsson tände 45 ljus, ett för varje död i arbetsplatsolyckor i Sverige. Foto: Per Eklund

45 dödades på jobbet i fjol

  Under 2016 dödades 45 personer i arbetet. I år är antalet döda redan uppe i 17 pe...
Flera föreskrifter måste gå hand i hand och det måste finnas tid att väga riskernas sannolikhet mot varandra, säger Viveca Wiberg, Arbetsmiljöverket. Foto: Tomas Nyberg

När skyddshjälmen blir en risk

  Skyddshjälm skyddar från olycksfall men kan öka risken för belastningsbesvär vid ...
Duvbajs innehåller svampar och bakterier som är farliga för människor. Foto: Pixabay.com

Duvbajs är hälsofara på bygge

Stora mängder duvbajs är en oväntad hälsorisk för byggnadsarbetare i Växjö. Sedan tidigar...

Nyheter

Förbundet förstärkt med ytterligare en ombudsman

Bild: Pixabay/Tomas Nyberg/Helena Forsberg/Peter Knutson/Målareförbundet/Montage
Förbundsstyrelsen har beslutat att förstärka organisationen centralt med ytterligare en ombudsman.
I den nya organisationen kommer det som varit ett projekt kring att värva medlemmar och rekrytera förtroendevalda har fortsatt fokus genom att det ingår …

...

Hamnarbetarförbundet förlorar i AD – får betala över halv miljon

Arbetsdomstolens dom: Sveriges Hamnar och APM Terminals hade rätt att dra in Hamnfyrans ordförandes fackliga förmåner. Nu ska fackförbundet betala rättegångskostnaderna på mer än en halv miljon kronor.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och företaget APM Terminals ansåg inte att Svenska Hamnarbetarförbundets företrädare hade rätt till lön för fackligt arbete.
I mars 2017 …

...

Arbetsdomstolen ger Hamnarbetarförbundet rätt mot Sveriges Hamnar

Sveriges Hamnar är skyldiga att förhandla med Hamnarbetarförbundet om centralt kollektivavtal, fastslår Arbetsdomstolen i en dom. Samtidigt vill LO inte se konkurrerande fack med samma villkor på arbetsplatserna.
I onsdags kom domen från Arbetsdomstolen: arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar ska betala 20 000 i skadestånd till …

...
Foto: Pixabay

Yrkesprogram ska ge behörighet till högskola

Foto: Pixabay
Regeringen föreslår att yrkesprogrammen ska innehålla kurser som ger grundläggande behörighet till högskola. De elever som inte vill läsa dessa ska ha möjlighet att välja bort kurser. LO-facken välkomnar förändringen som föreslås träda i kraft på utbildningar som påbörjas efter den 30 juni nästa år.

...

Nedräkning för Målerimuseet – tar någon över samlingarna?

Måleriyrkets museum på söder i Stockholm stänger den 17 april. Vad som händer med de cirka 7000 föremålen som visar hantverkets historia sedan 1700-talet och framåt är ovisst.
Målaren Knut Moberg som senare blev ombudsman började samla föremål 1929.
– När han cyklade runt och förhandlade började han samla, till en …

...

Sju av tio arbetslösa slår i a-kassetaket

Sveriges a-kassors senaste mätning visar att sju av tio personer som förlorar ett heltidsjobb slår i taket och får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön från a-kassan.
Sveriges a-kassor vill se en årlig uppräkning av ersättningen.
LÄS ÄVEN: Nya regler för deltid och …

...

Miljonprojekt ska utveckla framtidens pensel

Nu tas ett helhetsgrepp för att skapa den optimala målarpenseln, rent vetenskapligt.
– Vi går tillbaka till grunden och lyfter det här till en nivå ingen varit på tidigare när det gäller penslar.
Det säger Maria Ragnarsson, produktutvecklare på Orkla House Care AB. Hon och kollegorna på Orkla, med varumärken som …

...

Fick byggmaterial över sig – fördes till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att ha fått byggmaterial över sig på en arbetsplats i Borås.
Det var i 14-tiden på onsdagseftermiddagen som polisen fick larm om arbetsplatsolyckan. En person ska ha fått byggmaterial över sig.
– På något vis fick personen byggmaterial över sig, säger Jan Kuusisto på …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor