• 48 ledamöter röstade för att Målareförbundet ska organisera sig under ett huvudmannaskap. 27 ledamöter röstade emot. Foto: Helena Forsberg

En extrainsatt kongress beslutade att Målareförbundet från 1 januari ska samla sig under ett huvudmannaskap, ett organisationsnummer.
Debatten var stundtals hård men den slutna omröstningen visade ändå att en tydlig majoritet var för ett organisationsnummer.

Vid förbundsmötet förra året diskuterades olika alternativ för hur förbundets organisation skulle kunna förändras med syftet att göra besparingar. Förbundsstyrelsen fick i uppdrag att utreda ett organisationsnummer och alternativet med tre avdelningar.
Förbundsstyrelsen anser att slå samman avdelningar skulle vara ett sämre alternativ eftersom tidigare sammanslagningar lett till färre förtroendevalda. Ett organisationsnummer ger också större besparingar.
Frågan har diskuterats när förbundsstyrelsen rest runt till avdelningarna och även vid en allmän konferens. Som underlag för beslutet finns verksamhetsutredning, en rapport från ekonomigruppen och ett dokument om budgetprocessen samt ett gemensamt uppdragsreglemente.
Trots arbetet som ligger bakom finns de som tycker att det är forcerat och att beslutet tas utan att egentligen veta vad som händer. En oenig Förbundsstyrelse valde att lägga fram förslaget för en extra sammankallad kongress istället för att vänta till ordinarie kongress 2019.
Det finns en oro i organisationen för att den ekonomiska makten blir centraliserad och att det ska bli svårare att få förtroendevalda att engagera sig i det lokala arbetet. Elektrikerförbundet som redan gjort denna förändring märkte en minskning av förtroendevalda. Deras erfarenheter hoppas Jan-Olof Gustavsson, vice ordförande och kassör, att Målareförbundet kan dra nytta av för att undvika samma misstag. Målareförbundets projekt med att värva fler medlemmar men också jobba mot målet med fler förtroendevalda fortsätter.
Eftersom beslutet togs under nuvarande stadgar kommer det även med ett organisationsnummer vara avdelningarna som anställer. Beslutet innebär ingen förändring gällande anställd personal eller arbetsledning. Besparingarna på 6 miljoner görs genom minskade kostnader för IT, revision, bokföring och löneadministration. Avdelningarna ekonomiska ram är avdelningsavgiften. Budgeten ska passera ekonomigruppen och antas av förbundsstyrelsen men det är avdelningens representantskap som fastställer den. Om det inträffar något under året som inte finns budgeterat kan förbundets arbetsutskott besluta om det är brådskande.
De som talat för ett organisationsnummer har också förhoppningar om bättre kontroll över ekonomin, att en tydligare verksamhetsstyrning kan utveckla förbundet och ge samma verksamhet i hela landet.

Citat från debatten:

”Hur kommer detta möjliggöra utveckling av organisationen?
Det står på ett sätt men det är andra tankar, svårt att ta beslut på något som är tankar.”
Stefan Johansson, Målarettan

”Jag blir inte stärkt av det som sagts här idag. Inte heller av den bild jag får när jag pratar med elektriker som gjort den här förändringen. De har tappat förtroendevalda. Jag yrkar avslag på förbundsstyrelsens förslag.”
Peter Fredin, Målarettan

”Jag är stolt medlem och känner tillit till det arbete som kassör och förbundsstyrelsen gör. Det sägs här att det bara gissas och spekuleras i det stora arbete som gjorts. Är det inte så? När avdelningarna lägger sin budget gissar vi också. Om vi istället arbetar och tror på det vi gör istället för att tvivla tror jag vi kommer att lyckas.”
Samuel Jarenil, Lackerarnas rikssektion

”Jag blir betydligt mer orolig om inte skulle bifalla förbundsstyrelsens förslag. Förbundsstyrelsens förslag vill jag nu hylla eftersom vi har ett stort hål att fylla…”
Stefan Andersson, avdelning 2

”Jag känner ingen oro om pengarna finns i Stockholm eller i min avdelning.”
Lars Husberg, avdelning 5

”Jag vill göra en förändring som inte innebär tokhöjning av medlemsavgiften. Tror det här är enda möjligheten vi har.”
Paul Weiz, avdelning 3

”För att jag ska kunna ta ett välgrundat beslut vill jag veta hur de 32 miljonerna ska hämtas hem. Det här minskar utgifterna med 6 miljoner. Vad händer sen? Kan vi besluta om något där vi inte vet hur spelplanen ser ut sen?”
Johan Redén, avdelning 6

”Jag yrkar bifall till förbundsstyrelsens förslag. Vill också passa på att ta död på myten att avdelning 10 har dålig ekonomi. Så är det inte. Vi har en ombudsman och kommer klara oss på bara medlemsavgifterna.”
Lars Bergström, avdelning 10

”Region 2 tackar för debatten. Beslutet är demokratiskt taget och vi i region 2 följer beslutet till fullo. Nu spottar vi i nävarna och gör det bästa.”
Per-Arne Kjellström, Målarettan