Lördagen den 25 november 2017

← Senaste numret • 8 2017

Målarnas Facktidning nr 8 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"Gå med i Målareförbundet, Björklund"

Nisse Lindblom: "Gå med i Målareförbundet, Björklund"

DEBATT Arbetarna har alltid fått kämpa för allt i samhället, rätten att bilda fackförening, rätten att rösta, rätten att vara en jämlik medborgare. Det är det här som skiljer den Socialdemokratiskt ledda regeringen från Alliansen, skriver Nisse Lindblom.

  • – Emil har varit målmedveten, tränat och utvecklats hela tiden. Jag är imponerad av Emil, som står sig väl i konkurrens med de övriga VM-målarna, säger coachen Björn Nilsson. Foto: Stefan Hven

  • Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten var värdland för Yrkes-VM. Foto: Stefan Hven

  • Foto: Stefan Hven

  • Foto: Stefan Hven

Följ med på Emils fartfyllda VM

Nyheter

Sveriges bästa unga målare, Emil Eriksson från Rättvik, har målat sig igenom måleri-VM med turbofart och glädje som om han satt i en snabb Ferrari. I filmen nedan berättar han om sin spännande upplevelse i Abu Dhabi.
Emil gillar snabba och fräna bilar, han har byggt om en gammal WV-bubbla till ett fartvidunder hemma i Rättvik. Snabba fräna bilar är något som är populärt även i Abu Dhabi, det märks. Vid Emils tävlingsmonter stannar många till, de ser Emils fria dekoration, en Ferrari.


– Den målningen vill jag ha på mitt kontor, säger en åskådare.


En annan säger:


– Mycket snyggt, får jag köpa den?


Det är en bild som är väcker uppmärksamhet, en målning som Emil lagt ner cirka en och en halv timme på inne i tävlingsmontern. Likt att man vill imponera med tuffa bilar på gatan, så ser man hur lätt det är att imponera med måleri. På bara någon timmes jobb, så har en målare fångat mångas intresse. Det är vad måleri handlar om, att vi ska trivas i våra miljöer och tycka att allt är snyggt, häftigt, stiligt, mysig och galant.


LÄS ÄVEN: Nu laddar Emil och Olle inför VM i Abu Dhabi


Men World Skills är en tävling mer än så. I målerimontern bredvid Ferrarin ser vi färgnyanseringen, en hastighetstävling med många delar. Emil lyckades riktigt bra med att bryta till den ljusaste och mörkaste kulören, men fick lite svårare med att bryta till en lagom toning mellan dessa. Sedan ska mönstret tejpas upp med millimeterprecision på tid och målas. Stressen kanske var avgörande för att en tejp hamnade på fel sida markeringen, så tyvärr förlorades alla poäng på momentet. Men som publik ser det jättesnyggt ut.


Specialtapet med extra breda våder ställer hantverkare på prov i tävlingen. Att få till perfekt mönsterpassning och snyggt hörn var något som fick domarna att vara kritiska. Men på skärningen hade Emil lyckats bra, med spikraka kanter precis i vecket, som krävs för att vara godkänd.


LÄS ÄVEN: Lackeraren Olle fick Medallion for Excellence


Sprutmåla är ett nytt moment i tävlingssammanhang, på dörren är den gröna ytan sprutad medan resten är gjort med traditionella verktyg. Snickerimålningen är en avgörande del av tävlingen, färgteckning, släthet, precisionen är mycket noga granskat, att få till perfekta kanter på dekorlisten är ett måste. På insidan ska tejp användas, men på utsidan bedöms frihandsmålningen. Detta var en av de starkaste insatserna Emil gjorde under VM, mycket bra resultat.


Likt snickerierna så lyckades Emil mycket bra med bildöverföringen, här gäller det att från en ritning göra en exakt avbild i rätt skala. Även schablonering är inlagt i detta moment. Texten och skyskrapan Capital Gate är gjord med schablon, men resten av bilden målas på fri hand – millimeterprecision, skarpa, raka, fylliga och släta kanter och kulörer. Kan verka omöjligt, men världens bästa målare klarar detta, under tidspress, och Emil var framstående i detta moment.


LÄS ÄVEN: Byggnads och Transport bojkottar Yrkes-VM


Emil har slutfört tävling mycket bra, och coachen Björn Nilsson säger att Emil har varit målmedveten, tränat och utvecklats hela tiden. Han är imponerad av Emil, som står sig väl i konkurrens med de övriga VM-målarna.


De får gratulera Österrikaren Sebastian Gruber som tog hem guldet, precis före Schweiziskan Sandra Lüthi. Emils prestation räckte till en 12.e plats av de 23 tävlanden som var med i World Skills Abu Dhabi 2017.


Nu har Emil slutat jaga guld i Abu Dhabi, han lämnar sin Ferrari här, åker hem till Rättvik för att jaga i skogen, ett annat intresse Emil har.


Text: Stefan HvenMaila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-10-25 10:52


Mer Nyheter

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF. Varje år grans...

Den nordiska modellens framtid hänger på facken

Starka fack är en förutsättning för samhällen som de nordiska. Det konstaterar utredaren ...

”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterat beteende”

#inteförhandlingsbart är fackets me too. 1501 Kvinnor har undertecknat uppropet mot sexis...
Foto: Tomas Nyberg

Målareförbundet hoppar av förhandlingar om etableringsjobb

En majoritet av LO-förbunden är efter förhandlingar överens med arbetsgivarorganisationer...

Målares löner mer jämställda än snittet

En rapport från LO visade nyligen att löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar, men ...

Mängder av byggfel på Karolinska

Det som har kallats världens dyraste sjukhusbygge, Nya Karolinska sjukhuset i Solna, komm...

Högtryck på bygget i det växande Katrineholm

Katrineholm ska växa med 10 000 invånare är visionen. Här som på många andra håll i lande...

Ken Åman sätter sig i skolbänken: ”Vi målare kan mycket”

– Vi målare kan mycket. Du stämplas på ett visst sätt bara för att du gått praktiskt gymn...

Stefan Lövstrand: ”Att möta ungdomarna är roligast”

Hans barndomsdröm var att bli polis, men han blev målare. Ett yrkesval han inte ångrar me...

Premiär: LO och Kommunal slår sig in i poddjungeln

Idag, 15 november, är det premiär för LO:s och Kommunals nya poddsatsning vid namn ”...

Nyheter

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.
Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund …

...

Den nordiska modellens framtid hänger på facken

Starka fack är en förutsättning för samhällen som de nordiska. Det konstaterar utredaren Mats Wingborg i en ny rapport utgiven av Tankesmedjan Tiden.
Men trenden är nedåtgående. I alla nordiska länder, utom Island, tappar facken medlemmar. I övriga Europa har nedgången varit ännu större. Bland OECD-länderna som helhet har den …

...

”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterat beteende”

#inteförhandlingsbart är fackets me too. 1501 Kvinnor har undertecknat uppropet mot sexism och sexuella trakasserier. Vittnesmålen är många om trakasserier inom olika förbund och i samband med kursverksamhet på LO:s anläggning Runö. Byggbranschens eget upprop är #sistaspikenikistan.
Målareförbundet stödjer uppropen där kvinnor går ut och säger att de fått nog.

...
Foto: Tomas Nyberg

Målareförbundet hoppar av förhandlingar om etableringsjobb

En majoritet av LO-förbunden är efter förhandlingar överens med arbetsgivarorganisationerna om en modell för etableringsjobb. Målareförbundet har valt att kliva av förhandlingarna som i första hand berör nyanlända men även lärlingar och långtidsarbetslösa målare.
– Huvudskälet är bland annat att det finns oklarheter i hur det kommer att påverka vårt …

...

Målares löner mer jämställda än snittet

En rapport från LO visade nyligen att löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar, men att den fortfarande är stor. Bland målare är däremot lönen betydligt mer jämställd.
LO:s rapport visar att lönerna har ökat mer för kvinnor än för män mellan åren 2015 och 2016. Men trots att kvinnornas löner …

...

Mängder av byggfel på Karolinska

Det som har kallats världens dyraste sjukhusbygge, Nya Karolinska sjukhuset i Solna, kommer med stor säkerhet bli än dyrare. Detta efter att det framkommit att ett hundratal badrum är felbyggda och måste byggas om.
Det är Svenska Dagbladet som har granskat bygget av Nya Karolinska. Enligt tidningen …

...

Högtryck på bygget i det växande Katrineholm

Katrineholm ska växa med 10 000 invånare är visionen. Här som på många andra håll i landet är det högtryck för byggarbetarna. Vi träffar ett gäng målare som arbetar på ett nybygge av kommunala hyreslägenheter.
Det är fredag och stämningen är uppsluppen. Bygget stänger klockan 14 eftersom yrkesgrupperna på olika sätt …

...

Ken Åman sätter sig i skolbänken: ”Vi målare kan mycket”

– Vi målare kan mycket. Du stämplas på ett visst sätt bara för att du gått praktiskt gymnasium, men du har värdefulla kunskaper.
Det säger Ken Åman som genom sin verkliga kompetens som yrket och livet gett honom kommit in på en yrkeshögskoleutbildning.
Ken Åman från Piteå trodde när han gick …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor