Lördagen den 21 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

  • När MIRA i Region 2 träffades var huvudsyftet att jobba vidare med hur nätverket på bästa sätt kan etablera sig vidare runt om i landet. Foto: Diana Oldenburg

Nu är det dags att etablera Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA lokalt

Insänt

INSÄNT


Under två dagar träffades 25 kvinnor från avdelning 6 och 8 från förbundets kvinnliga nätverk MIRA för att stärka det lokala arbetet med MIRA i Mellansverige.


Efter den centrala träffen i våras där kvinnor från hela Sverige möttes upp beslutade Region 2 att ha en lokal MIRA-träff då feedbacken från förra konferensen var väldigt positiv. Vid den lokala träffen var huvudsyftet att jobba vidare med hur MIRA på bästa sätt kan etablera sig vidare runt om i landet. Det var även ett tillfälle att byta erfarenheter och diskutera hur det ser ut på jobbet med jämställdhet och hur Målareförbundet kan jobba för att göra det bättre.


LÄS ÄVEN: Målarnas ökar och kvinnorna tar plats


Nätverket fick flera besök under de två dagarna i Stockholm. Bland annat av Avdelning 1:s ordförande Per-Arne Kjällström och Avdelning 6:s ordförande Joakim Blomqvist tillsammans med Johan Redén, kassör i Avdelning 6. Det diskuterades bland annat hur MIRA kan ta mer plats i Målareförbundet och var även ett tillfälle att kunna ställa frågor, från bägge håll.


Stefan Cedermark, ombudsman från Målareförbundets förbundskontor, besökte också MIRA-konferensen och höll en 2,5 timmes facklig grundkurs då många av kvinnorna var ganska nya medlemmar i Målareförbundet. Intresset var stort, framförallt när han berättade om möjligheten att tjäna mer med ackord.


LÄS ÄVEN: ”Vi är bäst i klassen inom byggbranschen”


Senare fick kvinnorna även påhälsning av Rättviseförmedlingen som höll en föreläsning på temat ”Att vara kvinna i en mansdominerad bransch”. Då en av MIRA:s huvuduppgifter är att stötta kvinnliga målare och lackerare ute på arbetsplatserna är det bra att prata om vilka problem som finns och taktiker för att motverka dem.


LÄS ÄVEN: Målares löner mer jämställda än snittet


Josefine Krantz (MIRA Avdelning 6) som tillsammans med Johanna Adolfsson (MIRA Avdelning 8) ansvarat för att anordna träffen berättar att det var en väldigt bra energi och go i gruppen. Högt till tak med bra diskussioner om vad MIRA kan göra på hemmaplan i Avdelningarna. Hon tycker att det är bra att deltagarna var så konkreta i diskussionerna om hur MIRA ska utvecklas och ta större plats inom Målareförbundet.


Diana OldenburgVill du veta mer om Mira?


Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA (Målinriktade, Inspirerande, Respekterade, Accepterade) finns för alla kvinnor inom lackering och måleri och arbetar för jämställdhet och mot diskriminering.


Vill du komma i kontakt med MIRA?


Vill du ha kontakt med MIRA hör i första hand av dig till din avdelning. MIRA har också en offentlig Facebookgrupp som är öppen att gå med i för den som vill vara med och diskutera och följa MIRA.
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-11-22 14:00


Mer Insänt

Alina är godkänd som målare

INSÄNT Målarettan presenterar Alina Ungerth som till vardags jobbar på Olle Timblads Mål...

Mycket står på spel för Målareförbundet

INSÄNT ”Det oroar mig djupt att Moderaterna är beredda styra Sverige med hjälp uta...

Förnyad skolinformation når fram till eleverna

INSÄNT Under hösten har Jesper Jinesjö och Daniel Läth från Avdelning 3 varit ute och in...

Facklig utbildning för lärlingar i Kalmar

INSÄNT De som går individuell lärlingsutbildning (traditionell) har rätt till 16 timmar ...

Avdelning 2 möter medlemmarna

INSÄNT Robin Johansson från Avdelning 2 och Peter Nilsson från Byggnads Småland-Blekinge...

Yrkesmässa för åttondeklassare

INSÄNT Karlstad kommun samlade åttondeklassarna till en Yrkesmässa. Målareförbundet tog ...

Arbetsplatsbesök: Skyddsutrustning och lärlingar

INSÄNT Viktigt med skyddsutrustning På arbetsplatsbesök i Hovsjö hittar vi Fredrik Nils...

Branschutbildning i Örebro och Kramfors

INSÄNT Utbildning i Örebro Lärlingar från Örebro och Värmlands län har varit på Bransch...

Familjens jurist finns för medlemmar

INSÄNT Till Vimpeln i Solna kom Målarettans representantskaps ombud ifrån hela Sthlms lä...

Om slavhandeln på svenska byggen

INSÄNT Ett tjugotal målare dök upp för att höra vad som görs mot de som vill förstöra vå...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor