Måndagen den 11 december 2017

← Senaste numret • 9 2017

Målarnas Facktidning nr 9 - 2017
Klicka på bilden

↓ Senaste numret

"De utnyttjar LAS alla kryphål"

Mikael Johansson: "De utnyttjar LAS alla kryphål"

”Ödets ironi är att de arbetsgivare vi själva äger och som borde föregå med gott exempel, det vill säga kommuner och landsting, hör till arbetsgivare som utnyttjar LAS alla kryphål”, skriver förbundsordförande Mikael Johansson.

  • När MIRA i Region 2 träffades var huvudsyftet att jobba vidare med hur nätverket på bästa sätt kan etablera sig vidare runt om i landet. Foto: Diana Oldenburg

Nu är det dags att etablera Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA lokalt

Insänt

INSÄNT


Under två dagar träffades 25 kvinnor från avdelning 6 och 8 från förbundets kvinnliga nätverk MIRA för att stärka det lokala arbetet med MIRA i Mellansverige.


Efter den centrala träffen i våras där kvinnor från hela Sverige möttes upp beslutade Region 2 att ha en lokal MIRA-träff då feedbacken från förra konferensen var väldigt positiv. Vid den lokala träffen var huvudsyftet att jobba vidare med hur MIRA på bästa sätt kan etablera sig vidare runt om i landet. Det var även ett tillfälle att byta erfarenheter och diskutera hur det ser ut på jobbet med jämställdhet och hur Målareförbundet kan jobba för att göra det bättre.


LÄS ÄVEN: Målarnas ökar och kvinnorna tar plats


Nätverket fick flera besök under de två dagarna i Stockholm. Bland annat av Avdelning 1:s ordförande Per-Arne Kjällström och Avdelning 6:s ordförande Joakim Blomqvist tillsammans med Johan Redén, kassör i Avdelning 6. Det diskuterades bland annat hur MIRA kan ta mer plats i Målareförbundet och var även ett tillfälle att kunna ställa frågor, från bägge håll.


Stefan Cedermark, ombudsman från Målareförbundets förbundskontor, besökte också MIRA-konferensen och höll en 2,5 timmes facklig grundkurs då många av kvinnorna var ganska nya medlemmar i Målareförbundet. Intresset var stort, framförallt när han berättade om möjligheten att tjäna mer med ackord.


LÄS ÄVEN: ”Vi är bäst i klassen inom byggbranschen”


Senare fick kvinnorna även påhälsning av Rättviseförmedlingen som höll en föreläsning på temat ”Att vara kvinna i en mansdominerad bransch”. Då en av MIRA:s huvuduppgifter är att stötta kvinnliga målare och lackerare ute på arbetsplatserna är det bra att prata om vilka problem som finns och taktiker för att motverka dem.


LÄS ÄVEN: Målares löner mer jämställda än snittet


Josefine Krantz (MIRA Avdelning 6) som tillsammans med Johanna Adolfsson (MIRA Avdelning 8) ansvarat för att anordna träffen berättar att det var en väldigt bra energi och go i gruppen. Högt till tak med bra diskussioner om vad MIRA kan göra på hemmaplan i Avdelningarna. Hon tycker att det är bra att deltagarna var så konkreta i diskussionerna om hur MIRA ska utvecklas och ta större plats inom Målareförbundet.


Diana OldenburgVill du veta mer om Mira?


Målareförbundets kvinnliga nätverk MIRA (Målinriktade, Inspirerande, Respekterade, Accepterade) finns för alla kvinnor inom lackering och måleri och arbetar för jämställdhet och mot diskriminering.


Vill du komma i kontakt med MIRA?


Vill du ha kontakt med MIRA hör i första hand av dig till din avdelning. MIRA har också en offentlig Facebookgrupp som är öppen att gå med i för den som vill vara med och diskutera och följa MIRA.
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-11-22 14:00


Mer Insänt

Färdiga delar lyfts in i punkthusen

INSÄNT På ett arbetsplatsbesök ute i storbyggande Haninge söder om Stockholm hittar vi e...

Gemensam försäkringsinformatörs-träff

INSÄNT Den 4 oktober träffades försäkrings informatörer från Målarna, Byggnads, Elektrik...
Foto: Niklas Holmqvist

LO ung sätter ny energi i rörelse

INSÄNT LO:s Ungforum äger rum på Runö folkhögskola i Åkersberga denna vecka. Målareförbu...

Medlemmarnas anslagstavla november 2017 – detta är på gång

Häng med i vad som händer inom Målareförbundet. Här är månadens insända förbundsnotiser. ...

Medlemmarnas anslagstavla – detta är på gång

Ergonomiutbildning Alla medlemmar i Örebro län är välkomna på en kvällskurs i ergonomi. ...

Facken i Södertälje informerade om försäkringar

INSÄNT Målareförbundets och Byggnads medlemmar hade nöjet att äta en bit mat och lyssna ...

Målare i färgglad Pride-parad

INSÄNT Den 23 september gjorde Svenska Målareförbundet och 6F gemensam sak och deltog me...

Försäkringsansvariga på utbildning i Malmö

INSÄNT Försäkringsansvariga inom förbundet har varit på utbildning för att fylla på kuns...

Ungdomar stärktes till att utveckla förbundet

För andra gången genomförde Målareförbundet vårt ungdomsforum. Det var 17 unga målare på ...

Insänt: Målareförbundet deltog i Pridefestivalen

Pridefestivalen i Stockholm var i år på Östermalms idrottsplats bakom stadion mellan den ...

Nyheter

I kamp mot stora drakar – Felix har slagits mot Försäkringskassan i arton år

/> Felix Perez Del Rosario, 67, skadade sig illa i jobbet som målare 1999. Trots att han inte kunnat jobba sedan dess har Försäkringskassan avslagit alla hans ansökningar om …

...

LO Gävle-Dala samlade skyddsombuden för utbildning

Skyddsombuden arbetar hårt för tryggare arbetsplatser och det är inte något lätt uppdrag. För att stärka skyddsombuden höll LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg en utbildningsdag.
635 arbetsplatsolyckor per vecka i Sverige leder till sjukfrånvaro. Det sker en dödsolycka i veckan. Skyddsombuden som arbetar för bättre arbetsmiljö blir också trakasserade i …

...

LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Skrämmande många skyddsombud hindras i sitt uppdrag, trakasseras eller till och med utsätts för hot och våld. Det här vill LO ändra på. Därför inleds nu en treårig satsning för att stärka skyddsombuden.
Bakgrunden är ett par rapporter, den senaste från förra året, som visar utsattheten för skyddsombuden inom LO.

...

Fler skoltimmar ska ge obligatorisk högskolebehörighet

Regeringen vill återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen. Detta genom att lägga till motsvarande två undervisningstimmar i veckan. Om det är receptet för att få fler elever att välja yrkesprogrammen återstår att se.
I september i år aviserade regeringen att alla yrkeselever från och med 2019 ska kunna läsa in grundläggande högskolebehörighet …

...

Över 4 000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

”Helt nyligen på ett event med många välkända profiler kommer en VD i byggbranschen fram till mig och grabbar tag i min bak – som en ”hälsningsgest” – mitt i brinnande #metoo-tider. Jag reagerar denna gång och säger ifrån. Han flinar …

...
Idoltema på målarnas Yrkes-SM. Foto: Tomas Nyberg

Idoltävling ska vaska fram Sveriges bästa målare

När Sveriges bästa målare ska utses testas nu ett nytt grepp. Temat är Idol och du som vill vara med och tävla ska senast på söndag skicka in en tre-minuters video där du presenterar dig själv och dina talanger för yrket.
Nyligen avgjordes Yrkes-VM där …

...

Facklig tid föreslås bli a-kassegrundande

Förtroendevaldas rätt till a-kassa har länge varit en het fråga. Nu ser det ut som att frågan äntligen får sin lösning.
Regeringen har nu lagt ett förslag om att tiden en förtroendevald lägger på sina uppdrag ska ligga till grund för a-kassa. Och det ser ut som om man får …

...

IMF: Svenska löner bör öka mer

Svenska löner ökar för lite. Det menar Internationella valutafonden, IMF.
Varje år granskar IMF olika länders ekonomi, där ibland Sveriges. Den senaste granskningen släpptes i slutet av september och resultatet var ganska överraskande. IMF menar nämligen att de svenska lönerna bör höjas mer, och det ganska rejält. Detta med bakgrund …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor