Fredagen den 27 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

 

  • Josefine Kranz och Jimmy Karlsson representerar Målareförbundet vid den internationella kongressen i Sydafrika. Foto: Tomas Nyberg

Internationellt fokus på jämställdhet och unga

NyheterDet internationella bygg- och träfacket (BWI) har i dagarna haft sin kongress i Durban, Sydafrika. Kort innan avresa kollade vi av planerna och förväntningarna med Målareförbundets representanter.


I samband med kongressen genomförs ett Globalt forum för unga och kvinnor och den målsättningen har även format Målareförbundets delegation. Jimmy Karlsson, från avdelning 8 representerar förbundsstyrelsen men är även ungdomsrepresentant. Josefine Krantz från avdelning 6 representerar det kvinnliga nätverket Mira. Därutöver ingår målarnas ordförande Mikael Johansson som även är ordförande i det svenska bygg- och träfacket (SBTF) och Niklas Holmqvist, internationellt ansvarig ombudsman, i den svenska delegationen tillsammans med Elektrikerna, Byggnads, GS-facket och Seko.


Josefine Krantz känner sig som en nybörjare inom området men hoppas få en kunskap genom kongressen som kan leda till vidare arbete.

– Jag känner mig trygg i att prata om jämställdheten här i Sverige och hoppas på att få diskutera det med andra intresserade av ämnet och se likheter och skillnaderna i världen, säger Josefine Krantz som vill hinna träffa och prata med så många kvinnliga representanter som möjligt.

– Jag hoppas verkligen att vi blir introducerade till arbetet som BWI gör, både som kvinnor och unga, och inte bara får åka med för att få siffrorna att se bättre ut. Jag hoppas också på att få med mig ytterligare kunskap i att ta fajten när rasismen och fördomarna haglar, säger Josefine Krantz.


Både Josefine Krantz och Jimmy Karlsson berättar att de förberett sig genom att läsa handlingarna. Hela den svenska delegationen träffades på Rönneberga innan kongressen för en engelskspråkig utbildning under två dagar. Då gick de bland annat igenom strategiplanen för att ser hur den kan appliceras på det fackliga arbetet här hemma i Sverige.

– Mina förhoppningar är att vi hittar en väg fram så vi lyckas implementera det internationella arbetet på hemmaplan i de olika länderna. Jag förväntar mig att även de andra läst på så vi kan ta och ge lärdomar av varandra, säger Jimmy Karlsson.

BWI kongressen ska anta en global strategi för 2018-2021. Den senaste kongressperioden har det lagts ner arbete för att utveckla en strategi som bättre kopplar ihop det globala fackliga arbetet med medlemmarna i de olika länderna.

– Jag är stolt och nöjd, inte att det är just jag som åker men över att vi är så många som samlas från olika länder för att påverka att 200 miljoner arbetare runt om i världen får det bättre.


Helena Forsberg

helena.forsberg@mittmedia.se


 Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-11-28 17:37


Mer Nyheter

Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna. På t...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbet...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare o...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmilj...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberätt...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildning...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Mål...

Tusentals falska egenföretagare och dolda arbetstagare

Att fungera som anställd men klassas som egenföretagare – och därmed gå miste om försäkri...

Lika lön för lika arbete inom EU

EU:s medlemsländer har kommit överens om att lika lön ska gälla för utstationerad arbetsk...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor