Torsdagen den 26 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

  • Målareförbundet har behov av att få medlemmar att vilja engagera sig politiskt för att vara med och driva på en samhällsförändring som är gynnsam för våra medlemmar. Foto: Niklas Holmqvist

  • Totalt var det arton personer från fem av förbundets avdelningar som deltog i den förberedande styrelsekursen. Foto: Niklas Holmqvist

  • Lars Mejern Larsson (S) tog emot och gav en inblick i riksdagen. Foto: Niklas Holmqvist

Sektionerna har stärkts med utbildade medlemmar

Insänt

INSÄNT


Förbundet genomförde den 13-17 november en förberedande styrelsekurs. Denna genomfördes på Runö folkhögskola och som en samverkansutbildning. Samverkansutbildning innebär att utbildningen genomförs gemensamt med Runö folkhögskola och då kan förbundet ta del av deras pedagogiska expertis.


Totalt var det arton personer som deltog från fem av förbundets avdelningar. Några av deltagarna som var på utbildningen har redan uppdrag i sin sektion och några är tilltänkta, har viljan att engagera sig i förbundets demokratiska organisation.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Vi måste säkerställa att vi oftare pratar om vad som inte är accepterad beteende”


Förbundet har under lång tid bedrivit en relativt avancerad styrelseutbildning. Denna utförs idag som två utbildningar: förberedande styrelsekurs vilken är på en vecka och Styrelsekurs steg 1 & 2 vilken är en två veckor lång utbildning med en mellanperiod med hemarbete.


Den förberedande styrelsekursen riktar in sig på sektionsarbete. Styrelsekursen riktar in sig på att deltagarna ska planera och genomföra ett representantskapsmöte, avdelningens högsta beslutande organ.


Kursinnehållet under den förberedande styrelsekursen baseras på ett grupparbete som kallas Sektion 33 vars syfte är att deltagarna ska planera och sammansätta ett sektionsårsmöte. Målsättningen är att deltagarna ska kunna driva aktiv sektionsverksamhet på hemmaplan utefter förbundets stadgar.


För att understödja deras grupparbete genomfördes ett par föreläsningar vilka kopplar till förbundsstadgarnas ändamålsparagraf. Tanken med det är att vi som förening har ett ansvar att stadgarna följs och uppfylls, därför måste vi ständigt hålla oss kunniga i vad det innebär i praktiken.


LÄS ÄVEN: LO ung sätter ny energi i rörelse


Riksdagen besöktes under torsdagseftermiddagen för rundtur och genomgång hur arbetet går till inom rikspolitiken. Lars Mejern Larsson (S) tog emot oss och gav kursen en rundtur och inblick i hur den politiska sfären fungerar.


Vi som organisation har behov av att få medlemmar och förtroendevalda att vilja engagera sig politiskt för att vara med och driva på för samhällsförändring som är gynnsam för våra medlemmar.


Enligt förbundets stadgar ska organisationen bedriva utbildnings- och studieverksamhet så att förbundet är väl rustade med kvalificerade förtroendevalda. I det innefattar att bedriva utbildnings- och studieverksamhet i syfte att stärka medlemskåren.


LÄS ÄVEN: Från Runö till Rönneberga


Det är därför det finns introduktionsutbildning, medlemsutbildning och facklig politisk medlemsutbildning som medlemmarna kan anmäla sig till. Dessa brukar erbjudas medlemmarna i samband med att de blir medlemmar i förbundet. Oavsett om du är ny medlem eller tidigare medlem så finns dessa utbildningar att ta del av.


Förbundets styrka bygger på flera faktorer, många medlemmar, utbildade medlemmar om hur organisationen fungerar och hur vi påverkar i densamma samt att organisationen måste teckna kollektivavtal och se till att de efterlevs.


Niklas Holmqvist

Studiesekreterare/yrkesutbildningsansvarig Målareförbundet

Vill du ha kunskap?


Förbundet har ett ständigt behov av att medlemmar engagerar sig i sin egen förening Målareförbundet. Därför bedrivs också utbildnings- och studieverksamhet i förbundet. Kontakta din studieorganisatör om du vill veta mer.
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-01-25 13:30


Mer Insänt

Thomas byggde en skola i Colombia

INSÄNT Målaren Thomas Årebrand på Deler måleri fick tillsammans med två kollegor möjligh...

Alina är godkänd som målare

INSÄNT Målarettan presenterar Alina Ungerth som till vardags jobbar på Olle Timblads Mål...

Mycket står på spel för Målareförbundet

INSÄNT ”Det oroar mig djupt att Moderaterna är beredda styra Sverige med hjälp uta...

Förnyad skolinformation når fram till eleverna

INSÄNT Under hösten har Jesper Jinesjö och Daniel Läth från Avdelning 3 varit ute och in...

Facklig utbildning för lärlingar i Kalmar

INSÄNT De som går individuell lärlingsutbildning (traditionell) har rätt till 16 timmar ...

Avdelning 2 möter medlemmarna

INSÄNT Robin Johansson från Avdelning 2 och Peter Nilsson från Byggnads Småland-Blekinge...

Yrkesmässa för åttondeklassare

INSÄNT Karlstad kommun samlade åttondeklassarna till en Yrkesmässa. Målareförbundet tog ...

Arbetsplatsbesök: Skyddsutrustning och lärlingar

INSÄNT Viktigt med skyddsutrustning På arbetsplatsbesök i Hovsjö hittar vi Fredrik Nils...

Branschutbildning i Örebro och Kramfors

INSÄNT Utbildning i Örebro Lärlingar från Örebro och Värmlands län har varit på Bransch...

Familjens jurist finns för medlemmar

INSÄNT Till Vimpeln i Solna kom Målarettans representantskaps ombud ifrån hela Sthlms lä...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor