Fredagen den 27 april 2018

← Senaste numret • 3 2018

Målarnas Facktidning nr 3 - 2018
Klicka på bilden

Nyheter

Björn Jonssons besvär ska godkännas som arbetsskada


Bilden föreställer en man med kort, grått hår, mustasch och glasögon. Han är klädd i en mörk jacka med gulgrönt foder och skjorta under. Till vänster om honom är tidningsomslaget till Målarnas Facktidningn nummer 8 från 2015 inklippt. På omslaget syns samme man, samt rubriken: Märkt av giftet i färgen?

Överläkare, toxikologer, ergonomer och psykologer vid arbets- och miljömedicin är överens om att besvären med all sannolikhet orsakats av ångorna från målarfärgen, men vetenskapligt bevis saknas. Foto: Tomas Nyberg


Förvaltningsrätten har upphävt Försäkringskassans beslut och förklarar att Björn Jonssons besvär ska godkännas som arbetsskada.

Björn Jonsson tvingades sluta som byggnadsmålare då hans kropp slås ut när han är i närheten av ångorna från målarfärg.

När Målarnas facktidning träffade Björn Jonsson i Söderhamn 2015 berättade han om det som drabbat honom och den utredning som pågick vid arbets- och miljömedicinska mottagningen. När han exponeras för produkter i sitt arbete drabbas han av yrsel, illamående, sjukdomskänsla och huvudvärk.

LÄS ÄVEN: I kamp mot stora drakar – Felix har slagits mot Försäkringskassan i arton år

Bilden föreställer första sidan på Målarnas Facktidnings pappers upplaga, nummer 8 år 2015. Under tidningens logotyp finns en stor närbild på Björn Jonsson med händerna knutna under hakan. Rubriken bredvid bilden lyder: Märkt av giftet i färgen?

Målarnas Facktidning nummer 8, 2015

Han föll ihop på jobbet och hämtades med ambulans flera gånger. Till slut räckte det med att han öppnade en målarburk så slogs hans kropp ut och när grannen målade sin altan fick han lov att gå in och stänga sin dörr.

Försäkringskassan avslog Björn Jonssons ansökan om livränta och hänvisade till att övervägande skäl inte kan anses tala för samband mellan exponeringen i hans arbete som byggnadsmålare och hans besvär.

Björn Jonsson överklagade med hjälp av Målareförbundets ombudsman Fredrik Adolfsson beslutet till Förvaltningsrätten.

Allt fler målare uppvisar allergiska besvär i form av eksem mot isothiazoliner (ISO) en grupp konserveringsmedel som är vanliga i färg. De allergitester på huden som Björn Jonsson genomgått påvisar inte allergi för ISO. I Björn Jonssons fall finns därför misstankar om att det är ångorna som orsakar besvären.

LÄS ÄVEN: Nu forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel

ISO har rapporterats ha störande effekt på nervsystemet när man undersökt organismer i provrör. Än finns inte några sådana effekter dokumenterade i djurförsök eller i epidemiologiska studier, det vill säga forskning som letar samband mellan ohälsa och olika faktorer.

Trots detta är överläkare, toxikologer, ergonomer och psykologer vid arbets- och miljömedicin överens om att besvären med all sannolikhet orsakats av arbetet.

Förvaltningsrätten anser att det är tillräckligt goda medicinska grunder för att anta att besvären har sitt ursprung i arbetsmiljön då det också finns tydligt tidsmässigt samband. Enligt lagen bör det inte heller krävas full vetenskaplig bevisning.

Förvaltningsrättsfiskalen hade en skiljaktig mening och ansåg att överklagande borde avslås då det inte finns en vetenskapligt förankrad medicinsk grund.

Förvaltningsrättens beslut blev ändå att besvären ska godkännas som arbetsskada och lämnade målet tillbaks till Försäkringskassan för fortsatt handläggning av Björn Jonssons ansökan om livränta.

LÄS ÄVEN: Ta din hälsa på allvar – så här skyddar du dig

Björn Jonsson som väntat på livränta sedan 2015 är försiktigt hoppfull:

– Det kan ju bli så att Försäkringskassan överklagar så jag tar inte ut något i förskott, säger Björn Jonsson.

Bilden föreställer en man med kort, grått hår, mustasch och glasögon. Han är klädd i en mörk jacka med gulgrönt foder och skjorta under. I bakgrunden ser man en stor trädkrona.

Björn Jonsson. Foto: Tomas Nyberg

Hans hopp står också till den forskning som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och beräknas vara klar 2020. I en studie undersöker Anna Dahlman-Höglund och Lina Hagvall om exponering för ISO förutom hudproblem kan ge luftvägsbesvär.

För Björn Jonsson innebär det stort ekonomiskt bortfall då han inte längre kan arbeta som målare. Hans vardag begränsas också, han har alltid ett andningsskydd med sig i bilen. Han provade under en period att arbeta på en golvfirma där han körde ut material.

– Jag dök i trapphuset, det visade sig att de målade på våningen under.

LÄS ÄVEN: Dålig arbetsmiljö kostar 164 miljarder kronor om året

När han skulle till tandläkaren och målning pågick i trapphuset fick han lov att ringa och meddela att han inte kunde komma.

Nu arbetstränar han på Sportoteket där Söderhamns kommun lånar ut sportutrustning. Han har även hoppat in som lärare för flyktingar.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se

 


Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2018-03-28 14:38


Mer Nyheter

Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna. På t...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbet...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare o...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmilj...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberätt...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildning...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Mål...

Tusentals falska egenföretagare och dolda arbetstagare

Att fungera som anställd men klassas som egenföretagare – och därmed gå miste om försäkri...

Lika lön för lika arbete inom EU

EU:s medlemsländer har kommit överens om att lika lön ska gälla för utstationerad arbetsk...

Nyheter


Arbetsplatsolycka och två dödsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna.
På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg.
Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes …

...

Ny rapport: Så motverkar facken globalt övergrepp mot kvinnor på jobbet

Vad kan facken göra för att motverka sexuella trakasserier och könsrelaterat våld i arbetslivet? Svaret på den frågan har organisationen Union to Union, som i en ny rapport visar hur den globala fackliga rörelsen valt att kontra problemet.
Över en tredjedel av alla världens kvinnor över 15 år har blivit …

...

Gränsvärdet för kvarts sänks inte – Forskare och fack kräver omprövning

Arbetsmiljöverket har beslutat att gränsvärdet för kvartsdamm inte ska sänkas. Forskare och fackliga företrädare anser att det är ett beslut som skördar liv.
Kvartsdamm kan orsaka dödliga sjukdomar som lungcancer och silikos. Medicinska experter och fackliga företrädare har krävt att gränsvärdet sänks och Arbetsmiljöverket har tidigare föreslagit en sänkning, en …

...

Nominera till Arbetsmiljöstipendiet

Har du en chef eller ett skyddsombud nära dig som borde uppmärksammas för sitt arbetsmiljöarbete? Nominera hen till Arbetsmiljöstipendiet!
Nu är det dags att skicka in årets nomineringar till Arbetsmiljöstipendiet.
LÄS ÄVEN: Får Isabelle-stipendium för insats mot sexistisk klotter
Arbetsmiljöstipendiet delas ut av Prevent varje år, till …

...

Lackerarna har haft årsmöte

Lackerarnas rikssektion har haft årsmöte. Årsmötet hölls över videolänk och 20 röstberättigade deltog.
På årsmötet valdes en ny styrelse för kommande år. Bengt Alberg finns kvar som ledamot men lämnade över ordförandeskapet till Samuel Jarenil. Robin Gustavsson valdes in som ny ledamot och nya som suppleanter är Erika Olausson och …

...

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.
Målareförbundet och de …

...

Filmer ska visa vägen till bra arbetsmiljö

Måleribranschens parter håller tillsammans med Prevent på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för arbetsmiljöutbildningar. En del av materialet består av filmer som ska kunna användas i olika sammanhang.
I kollektivavtalet för måleri finns en överenskommelse om gemensamma utbildningsinsatser i Bättre arbetsmiljö (BAM). Det fanns ett behov av att uppdatera …

...

Förbundsledningen besöker avdelningarna

Förbundsledningen är ute på sin sedvanliga turné till avdelningarna runt om i landet. Målarnas facktidning hakade på när det var dags för styrelsemöte i avdelning 9 Gävle-Dala.
Mikael Johansson, ordförande i Målareförbundet, och de båda vice ordförandena Peter Sjöstrand och Jan-Olov Gustafsson mötte styrelsen för avdelning 9 på fackets kontor …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor